Ciasto na naleśniki powinno być delikatne i elastyczne. A z czym je podać?

Naleśniki to świetny pomysł na każdy posiłek w ciągu dnia. Świetnie smakują na słodko, z bitą śmietaną czy dżemem, oraz w wersji wytrawnej. Przepis na naleśniki jest banalny, a ciasto wychodzi delikatne i elastyczne. Z czym je podawać, żeby były pyszne? Naleśniki z mięsem to fantastyczny pomysł.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Wszyscy kochamy naleśniki. To danie, które każdy je, tak jak lubi - na słodko, solo bądź w wersji wytrawnej. Przepis na naleśniki jest banalny i sprawia, że naleśniki wychodzą delikatne i elastyczne. Z czym podawać naleśniki, kiedy przejadły ci się już dotychczasowe formy ich serwowania? Farsz z mięsa będzie świetnym pomysłem i ciekawą odmianą.  

Kluski lane to tradycyjne polskie danie. Zdjęcie ilustracyjnePrzepis na domowe kluski lane na rosole z dwóch składników

Naleśniki z mięsem - przepis:

Ciasto naleśnikowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • odrobina soli

Farsz mięsny - składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • pół czerwonej papryki
  • pół zielonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 50 g parmezanu
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka słodkiej papryki

Zupa ogórkowa - przepis. Nie wszyscy stosują jeden trikZupa ogórkowa - przepis. Nie wszyscy stosują jeden trik

Naleśniki z mięsem - sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj ciasto na naleśniki. W misce umieść wszystkie składniki i dokładnie je zmiksuj. Odstaw przygotowane ciasto na naleśniki na pół godziny, żeby odpoczęło (dzięki temu naleśniki wyjdą aksamitne i elastyczne).
  2. Na rozgrzaną patelnię nakładaj chochelką ciasto i dokładnie je rozprowadzaj. Smaż na złoty kolor z obu stron.
  3. Teraz przygotuj farsz mięsny. Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Smaż całość ok. 7 minut. Następnie dodaj na patelnię mięso mielone i smaż, aż się zarumieni. W międzyczasie sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrojone w kostkę dodaj na patelnię. Do farszu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw ziołami, papryką oraz pieprzem, zamieszaj całość i duś jeszcze chwilkę na wolnym ogniu. Na koniec posyp całość startym parmezanem.
  4. Przygotowane naleśniki posmaruj farszem. Nadzienie kładź na środku placka, następnie złóż boki do środka i zwiń w rulon.
Zobacz wideo

Tak przygotowane naleśniki z mięsem możesz podawać od razu lub podpiec w piekarniku. Ułóż naleśniki w naczyniu żaroodpornym i obficie posyp je startym serem. Zapiekaj do momentu, aż ser pięknie się rozpuści. Tak przygotowane naleśniki to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny i ciekawa odmiana dla tradycyjnej wersji tego dania. Smacznego!

Więcej o: