Więcej pysznych przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl
Wszyscy kochamy naleśniki. To danie, które każdy je, tak jak lubi - na słodko, solo bądź w wersji wytrawnej. Przepis na naleśniki jest banalny i sprawia, że naleśniki wychodzą delikatne i elastyczne. Z czym podawać naleśniki, kiedy przejadły ci się już dotychczasowe formy ich serwowania? Farsz z mięsa będzie świetnym pomysłem i ciekawą odmianą.
Naleśniki z mięsem - przepis:
Ciasto naleśnikowe:
- 250 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 3 jajka
- 4 łyżki oleju
- odrobina soli
Farsz mięsny - składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- pół czerwonej papryki
- pół zielonej papryki
- pół żółtej papryki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 50 g parmezanu
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka słodkiej papryki
Naleśniki z mięsem - sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj ciasto na naleśniki. W misce umieść wszystkie składniki i dokładnie je zmiksuj. Odstaw przygotowane ciasto na naleśniki na pół godziny, żeby odpoczęło (dzięki temu naleśniki wyjdą aksamitne i elastyczne).
- Na rozgrzaną patelnię nakładaj chochelką ciasto i dokładnie je rozprowadzaj. Smaż na złoty kolor z obu stron.
- Teraz przygotuj farsz mięsny. Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Smaż całość ok. 7 minut. Następnie dodaj na patelnię mięso mielone i smaż, aż się zarumieni. W międzyczasie sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrojone w kostkę dodaj na patelnię. Do farszu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw ziołami, papryką oraz pieprzem, zamieszaj całość i duś jeszcze chwilkę na wolnym ogniu. Na koniec posyp całość startym parmezanem.
- Przygotowane naleśniki posmaruj farszem. Nadzienie kładź na środku placka, następnie złóż boki do środka i zwiń w rulon.
Tak przygotowane naleśniki z mięsem możesz podawać od razu lub podpiec w piekarniku. Ułóż naleśniki w naczyniu żaroodpornym i obficie posyp je startym serem. Zapiekaj do momentu, aż ser pięknie się rozpuści. Tak przygotowane naleśniki to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny i ciekawa odmiana dla tradycyjnej wersji tego dania. Smacznego!
Zapraszamy do naszej galeriiOtwórz galerię