Karp po żydowsku. Sprawdzone receptury dla początkujących

Karp po żydowsku to danie, które wywodzi się z kulinarnych tradycji żydowskich. W polskiej kulturze przepis na karpia po żydowsku w galarecie jest popularny w niektórych regionach kraju. Karp po żydowsku: kuchnia polska, która czerpie z tradycji polskich Żydów. Sprawdzamy jeden z ciekawszych przepisów na rybę, popularną w Święta Bożego Narodzenia.

Tradycyjny przepis na karpia po żydowsku wymaga zaangażowania, wprawy i cierpliwości. Przede wszystkim rybę należy oprawić i odpowiednio przygotować do dalszego wykonywania przepisu. Najtrudniejsze przepisy na karpia po żydowsku wymagają zdjęcia skóry z karpia w taki sposób, aby jej nie uszkodzić. Jest to bardzo ważne, ponieważ mięso karpia po przemieleniu, dodaniu słodkich migdałów oraz rodzynek, jest umieszczane w skórze ryby. Dzięki temu karp wygląda tak, jakby był podawany w całości, zaś jego wnętrze jest doskonale przyprawionym farszem bez ości. Całość podawana jest w galarecie. Jeśli sądzisz, że przepis ten jest za trudny, mamy dwie receptury, z którymi poradzą sobie nawet początkujący. 

Karp po żydowsku. Przepis, który powinieneś poznać!

Zwykło się uważać, że tradycyjny przepis na karpia po żydowsku należy do przepisów wymagających. Receptur na  karpia po żydowsku można znaleźć wiele. Zwykle różnią się one nieznacznie dodatkami, formą oraz sposobem podania. To co jest jednak wspólne to fakt, że ryba podawana jest w galarecie. Poniżej przykładowy przepis na klasycznego karpia po żydowsku:

Składniki:

  • 2 kg karpia
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 gram rodzynek
  • żelatyna
  • sok z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie
  • szklanka białego wina (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Karpia należy oprawić i wyfiletować. 
  2. Następnie skrapiamy rybę sokiem z cytryny i solimy. Odstawiamy ją na około pół godziny.
  3. W kolejnym etapie należy umyć i obrać włoszczyznę, pokroić warzywa w talarki.
  4. Wlać około półtora litra wody do garnka i dodać przygotowane warzywa. Cebule opalić nad ogniem i dodać ją wraz z przyprawami do garnka.
  5. Kiedy bulion ugotuje się na wolnym ogniu, będzie aromatyczny i esencjonalny, możemy dodać filety do wywaru. Następnie dodajemy wcześniej sparzone rodzynki oraz wino, jeśli chcemy je wykorzystać w tym przepisie. Gotujemy wszystko przez 30 minut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie delikatnie wyciągamy rybę i przecedzamy wywar. Całość doprawiamy. Rozpuszczamy żelatynę i dodajemy ją do bulionu.
  6. Pozbywamy się ości z ryby i układamy ją na półmisku.
  7. Układamy w półmisku rodzynki i zalewamy całość wywarem z żelatyną.
  8. Trzymamy w lodówce aż stężeje.
Zobacz wideo Znacie te przepisy?

Karp po żydowsku w galarecie: przepis krok po kroku

Karp po żydowsku w galarecie: przepis z migdałami. Jest to kolejny wariant, który warto poznać. Ma on doskonały smak i jest dość łatwy w wykonaniu. Przejdźmy zatem do sposobu przygotowania ryby z dodatkiem aromatycznych migdałów, rodzynek oraz goździków.

Składniki:

  • 1,5 kilograma karpia ze sprawdzonego źródła
  • 2-3 cebule
  • 5 łyżek masła
  • 6 goździków
  • około 2 szklanek bulionu warzywnego
  • 70 gram rodzynek
  • 70 gram migdałów
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z wyciśniętej cytryny
  • żelatyna
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Karpia dokładnie umyć i pozbyć się niepotrzebnych elementów. Następnie pokroić go na porcje i odpowiednio przyprawić solą i pieprzem.
  2. Następnie obieramy cebule i kroimy je na półplasterki. Wszystko musimy zeszklić na patelni. W tym samym czasie dodajemy goździki.
  3. Kiedy cebula będzie gotowa dodajemy ugotowany wcześniej bulion. Całość należy zagotować. Dokładamy rybę i gotujemy na małym ogniu mniej więcej przez pół godziny.
  4. Rybę wyciągamy do naczynia. Do bulionowego wywaru dokładamy rodzynki (wcześniej należy przelać je wrzątkiem) oraz migdały. Wszystko polewamy sokiem z cytryny. Chwilę gotujemy.
  5. Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości bulionu, a następnie dodajemy ją do garnka z wywarem.
  6. Tak przygotowanym bulionem zalewamy rybę. Na wierzch układamy pokrojoną natkę pietruszki.

Karp po żydowsku to potrawa, która sprawdzi się na wigilijnym stole. Przygotowanie jej jest stosunkowo proste. Najwięcej trudności sprawia zazwyczaj sprawienie ryby, jednak można się tego nauczyć lub kupić gotową rybę. To powinno ułatwić nam zadanie. Życzymy powodzenia!

Zobacz też:

Więcej o: