Więcej przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl
Na początku tygodnia w wielu polskich domach odbywa się magiczna przemiana niedzielnego rosołu w pyszną, aromatyczną zupę pomidorową. To niezawodny sposób na szybki obiad, dzięki któremu nie marnujemy jedzenia i dosłownie w kilka chwil możemy się cieszyć smakiem jednej z ulubionych zup. Sposobów na pomidorową na rosole jest kilka, oto jeden z nich.
Zupa ogórkowa - przepis. Nie wszyscy stosują jeden trik
Zupa pomidorowa na rosole - przepis:
Żeby wykonać pyszną zupę pomidorową na wczorajszym rosole, potrzebujesz:
- 1.5 litra rosołu
- ok. 150 g koncentratu pomidorowego
- ok. 50 g śmietany 30 proc
- posiekaną natkę pietruszki
- przyprawy - sól, pieprz, oregano
Zupa pomidorowa - sposób przygotowania:
Naleśniki powinny być delikatne i elastyczne. Z czym je jeść?
- Zacznij od podgrzania rosołu.
- Kiedy rosół będzie już gorący, dodaj koncentrat. Warto dodawać go stopniowo, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia kwaśności. Całość zagotuj.
- Następnie do zupy wlej zahartowaną śmietanę i wymieszaj.
- Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i oregano. Możesz dodać również pół łyżeczki czosnku granulowanego - ta przyprawa nada twojej zupie wyrazistego smaku i aromatu.
- Gorącą zupę podawaj z ugotowanym makaronem bądź ryżem. Całość posyp natką pietruszki.
Wykonanie zupy pomidorowej na niedzielnym rosole jest bardzo proste i co najwazniejsze - szybkie. Wystarczy kilka minut, by cieszyć się smakiem i aromatem pysznej zupy pomidorowej. Jeśli zostanie ci po weekendzie rosół, już wiesz co z niego wyczarować. Smacznego!
Zajrzyj do naszej galeriiOtwórz galerię