Zupa pomidorowa na rosole, czyli klasyczny sposób na "resztki" po niedzieli

Zupa pomidorowa to klasyka polskiej kuchni. Często gotujemy zupę pomidorową w poniedziałek, kiedy został nam rosół z niedzieli. Jak ugotować pyszną zupę pomidorową na rosole? Nic prostszego - wystarczy dodać dosłownie kilka składników i smakowita zupa gotowa.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Na początku tygodnia w wielu polskich domach odbywa się magiczna przemiana niedzielnego rosołu w pyszną, aromatyczną zupę pomidorową. To niezawodny sposób na szybki obiad, dzięki któremu nie marnujemy jedzenia i dosłownie w kilka chwil możemy się cieszyć smakiem jednej z ulubionych zup. Sposobów na pomidorową na rosole jest kilka, oto jeden z nich. 

Zupa pomidorowa na rosole - przepis:

Żeby wykonać pyszną zupę pomidorową na wczorajszym rosole, potrzebujesz:

  • 1.5 litra rosołu 
  • ok. 150 g koncentratu pomidorowego
  • ok. 50 g śmietany 30 proc
  • posiekaną natkę pietruszki
  • przyprawy - sól, pieprz, oregano

Zupa pomidorowa - sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od podgrzania rosołu.
  2. Kiedy rosół będzie już gorący, dodaj koncentrat. Warto dodawać go stopniowo, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia kwaśności. Całość zagotuj.
  3. Następnie do zupy wlej zahartowaną śmietanę i wymieszaj.
  4. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i oregano. Możesz dodać również pół łyżeczki czosnku granulowanego - ta przyprawa nada twojej zupie wyrazistego smaku i aromatu.
  5. Gorącą zupę podawaj z ugotowanym makaronem bądź ryżem. Całość posyp natką pietruszki.
Zobacz wideo

Wykonanie zupy pomidorowej na niedzielnym rosole jest bardzo proste i co najwazniejsze - szybkie. Wystarczy kilka minut, by cieszyć się smakiem i aromatem pysznej zupy pomidorowej. Jeśli zostanie ci po weekendzie rosół, już wiesz co z niego wyczarować. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.