Prosty przepis na schab w sosie pieczarkowym. Jeden składnik zmieni smak - na lepsze

Te roladki schabowe z pieczarkami zaserwowanymi w formie sosu zachwycą smakiem podczas rodzinnego obiadu, ale i wystawnych uroczystości. Wystarczy, że dodasz jeden składnik, który nada tej potrawie wyjątkowego smaku.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Ciastka pieczarki - zaskocz swoich gości [PRZEPIS]

Schab w sosie pieczarkowym będzie doskonale smakował w połączeniu z kaszą lub ziemniakami. Ten prosty przepis zdecydowanie zawita na Waszym stole na stałe, jeśli dodacie do niego musztardy, która całkowicie zmieni smak tej potrawy, nadając jej wyrazistego charakteru. 

Roladki schabowe z sosem pieczarkowym - lista zakupów 

  • 4 kotlety wieprzowe,
  • 8 plasterków parzonego boczku, 
  • 4 paski papryki konserwowej, 
  • 1 duży ogórek konserwowy, 
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 500 g pieczarek, 
  • 1 cebula, 
  • 150 ml śmietanki 18 proc., 
  • 1 płaska łyżeczka mąki pszennej, 
  • sól i pieprz.

Przepis na schab w sosie pieczarkowym

W pierwszej kolejności należy rozbić kotlety na cieńsze płaty, posypać je solą i pieprzem. Następnie każdy z płatów posmarować połową łyżki musztardy i ułożyć po dwa plastry boczku, ćwiartkę ogórka konserwowego i pasek papryki. Tak przygotowane mięso zwijamy w roladkę i zawiązujemy nitką z obu stron. Później roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy roladki z patelni i umieszczamy w dużym garnku, aby nie nakładać roladek na siebie. Zalewamy wodą do momentu przykrycia mięsa. Siekamy drobno cebulę oraz kroimy pieczarki w kostkę i dodajemy do garnka. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie dusimy całość 75 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest miękkie, jeśli tak wyjmujemy je z garnka. Do garnka dodajemy śmietankę wymieszaną z łyżką mąki, doprowadzając do wrzenia. Jeśli powstały sos jest dla nas za gęsty, to możemy dodać odrobinę wody. Roladki ponownie umieszczamy w garnku z sosem i podgrzewamy jeszcze kilka minut. 

Podpowiadamy, jak wybrać dobry schab

Kupując schab, warto wybierać ten sprzedawany na wagę, zamiast w plastikowych opakowaniach. Łatwiej będzie nam ocenić jego świeżość i jakość. Jednym z prostszych sposobów jest kierowanie się barwą mięsa. Im wyraźniejszy i bardziej nasycony kolor, tym lepiej. Blade mięso będzie twardsze, bardziej suche, co może odbić się na jego smaku. Trzeba jedynie wziąć pod uwagę, że schab co do zasady będzie miał jaśniejszą barwę niż szynka czy łopatka.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.