Carpaccio z buraka. Przepis na włoskie danie w nieco innej odsłonie

Carpaccio z buraka to potrawa, którą możesz zaserwować jako przystawkę dla gości lub lekką kolację. Mimo że tradycyjne carpaccio wykonuje się z mięsa, to wegański wariant jest równie ciekawy. Zarówno dla miłośników eko kuchni jak i pozostałych smakoszy.
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Carpaccio z buraków - przepis z serem feta

Carpaccio z buraków to doskonały pomysł na przystawkę lub lekki posiłek. Danie wykonuje się niezwykle szybko, a przy tym jest bardzo zdrowe i pożywne. To bogate źródło witamin. Przejdźmy zatem do przepisu:

Składniki:

  • około 3 buraków
  • 3 garście rukoli
  • 1-2 łyki pistacji
  • 3 łyżki pestek ze słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 gramów sera feta
  • 2 łyki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Buraki dokładnie myjemy i pieczemy w piekarniku, aż będą miękkie. Pieczemy około 45 minut.
  2. Dalej obieramy je ze skórki, kroimy w plasterki. Rukolę myjemy. Buraki układamy na talerzu, na nich kładziemy rukolę. Dodajemy pozostałe składniki. Podlewamy oliwą i octem balsamicznym.
  3. Przyprawiamy do smaku

Zakwas buraczanyZakwas z buraków - cenne źródło wielu substancji odżywczych. Przepis jest dziecinnie prosty

Carpaccio z buraka z serem feta i słonecznikiem - przepis w błyskawicznej wersji

Carpaccio z buraka z serem feta i słonecznikiem jest równie szybkie co pyszne. Carpaccio sprawdzi się w przypadku odwiedzin niespodziewanych gości. Oto i sposób wykonania:

Składniki:

  • 3 buraki
  • 2 garści świeżej rukoli
  • połowa opakowania sera feta
  • 3 łyżki słonecznika - warto jest wybrać od razu łuskaną wersję, zaoszczędzimy czas
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności zajmujemy się buraczkami. Musimy je dokładnie umyć. Następnie wkładamy je do piekarnika. Wcześniej każdego buraka zawijamy w folię. Pieczemy przez około godzinę. W temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Następnie wyciągamy do ostygnięcia.
  2. W tym samym czasie przygotowujemy słonecznik. Musimy uprażyć go na patelni.
  3. Dalej łączymy ze sobą płynne składniki.
  4. Obieramy buraki i kroimy je na plastry. Układamy na talerzu. Dodajemy rukolę, kawałki sera feta i słonecznik.
  5. Polewamy sosem i doprawiamy przyprawami. Nasze danie jest gotowe.

Barszcz czerwony (zdjęcie ilustracyjne)Barszcz czerwony warto zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Dlaczego?

Carpaccio z buraka i gruszki - proste, ale wykwintne danie

Oryginalne carpaccio z buraka i gruszki z całą pewnością możemy zaliczyć do dań wykwintnych. Mimo swojej prostoty jest ono niezwykle pyszne i zdrowe. Poniżej wersja wzbogacona o orzechy:

Składniki:

  • 3 duże buraki
  • 1/2 opakowania rukoli
  • garść orzechów - takich jak lubisz
  • 1 cała gruszka
  • 4 rzodkiewki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie 1 łyżka oleju orzechowego
  • sól, pieprz
  • 1/2 opakowania sera feta

Sposób przyrządzenia:

  1. Buraki myjemy i wstawiamy do piekarnika na około godzinę. Pamiętajmy, aby owinąć je szczelnie w folię.
  2. Dalej gruszkę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Rzodkiewki wystarczy umyć i pokroić.
  4. Kiedy buraczki będą gotowe, obieramy je i kroimy w plastry.
  5. Ocet, miód, oleje mieszamy ze sobą. Wykładamy na talerz buraki, rukolę. Na to układamy ser feta. Dokładamy gruszki, rzodkiewki. Wszystko polewamy sosem i doprawiamy przyprawami do smaku.

Zobacz też: Czy można jeść surowe buraki? Czy to zdrowe, a przede wszystkim - bezpieczne? Rozwiewamy wątpliwości

Więcej o: