Carpaccio z buraka. Przepis na włoskie danie w nieco innej odsłonie
Carpaccio z buraka to potrawa, którą możesz zaserwować jako przystawkę dla gości lub lekką kolację. Mimo że tradycyjne carpaccio wykonuje się z mięsa, to wegański wariant jest równie ciekawy. Zarówno dla miłośników eko kuchni jak i pozostałych smakoszy.
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?
Carpaccio z buraków - przepis z serem feta
Carpaccio z buraków to doskonały pomysł na przystawkę lub lekki posiłek. Danie wykonuje się niezwykle szybko, a przy tym jest bardzo zdrowe i pożywne. To bogate źródło witamin. Przejdźmy zatem do przepisu:
Składniki:
- około 3 buraków
- 3 garście rukoli
- 1-2 łyki pistacji
- 3 łyżki pestek ze słonecznika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 gramów sera feta
- 2 łyki octu balsamicznego
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Buraki dokładnie myjemy i pieczemy w piekarniku, aż będą miękkie. Pieczemy około 45 minut.
- Dalej obieramy je ze skórki, kroimy w plasterki. Rukolę myjemy. Buraki układamy na talerzu, na nich kładziemy rukolę. Dodajemy pozostałe składniki. Podlewamy oliwą i octem balsamicznym.
- Przyprawiamy do smaku
Carpaccio z buraka z serem feta i słonecznikiem - przepis w błyskawicznej wersji
Carpaccio z buraka z serem feta i słonecznikiem jest równie szybkie co pyszne. Carpaccio sprawdzi się w przypadku odwiedzin niespodziewanych gości. Oto i sposób wykonania:
Składniki:
- 3 buraki
- 2 garści świeżej rukoli
- połowa opakowania sera feta
- 3 łyżki słonecznika - warto jest wybrać od razu łuskaną wersję, zaoszczędzimy czas
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- odrobina soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
- W pierwszej kolejności zajmujemy się buraczkami. Musimy je dokładnie umyć. Następnie wkładamy je do piekarnika. Wcześniej każdego buraka zawijamy w folię. Pieczemy przez około godzinę. W temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Następnie wyciągamy do ostygnięcia.
- W tym samym czasie przygotowujemy słonecznik. Musimy uprażyć go na patelni.
- Dalej łączymy ze sobą płynne składniki.
- Obieramy buraki i kroimy je na plastry. Układamy na talerzu. Dodajemy rukolę, kawałki sera feta i słonecznik.
- Polewamy sosem i doprawiamy przyprawami. Nasze danie jest gotowe.
Carpaccio z buraka i gruszki - proste, ale wykwintne danie
Oryginalne carpaccio z buraka i gruszki z całą pewnością możemy zaliczyć do dań wykwintnych. Mimo swojej prostoty jest ono niezwykle pyszne i zdrowe. Poniżej wersja wzbogacona o orzechy:
Składniki:
- 3 duże buraki
- 1/2 opakowania rukoli
- garść orzechów - takich jak lubisz
- 1 cała gruszka
- 4 rzodkiewki
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- opcjonalnie 1 łyżka oleju orzechowego
- sól, pieprz
- 1/2 opakowania sera feta
Sposób przyrządzenia:
- Buraki myjemy i wstawiamy do piekarnika na około godzinę. Pamiętajmy, aby owinąć je szczelnie w folię.
- Dalej gruszkę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Rzodkiewki wystarczy umyć i pokroić.
- Kiedy buraczki będą gotowe, obieramy je i kroimy w plastry.
- Ocet, miód, oleje mieszamy ze sobą. Wykładamy na talerz buraki, rukolę. Na to układamy ser feta. Dokładamy gruszki, rzodkiewki. Wszystko polewamy sosem i doprawiamy przyprawami do smaku.
Zobacz też: Czy można jeść surowe buraki? Czy to zdrowe, a przede wszystkim - bezpieczne? Rozwiewamy wątpliwości