Jajka pękają podczas gotowania? Ten błąd popełnia wiele osób. Czego unikać?

Jajka pękają podczas gotowania? Na szczęście łatwo temu zaradzić. Na początek sprawdźcie, czy nie popełniacie tego jednego błędu.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Popękane podczas gotowania jajka mogą nieźle zdenerwować. To w końcu nie jest tylko kwestia estetyczna: białko rozpływa się, do środka wlewa się woda, żółtko traci smak... Dlaczego jajka pękają? Okazuje się, że przyczyna najczęściej jest prozaiczna i wiele osób popełnia błąd na samym początku.

Dlaczego jajka pękają podczas gotowania?

Najczęstszą przyczyną jest... różnica temperatur. Na 30 minut przed gotowaniem należy jajka wyjąć z lodówki. Jeśli tego nie zrobimy, skorupka pęknie na skutek szoku termicznego - w końcu jajka w lodówce mają temperaturę ok. 5 st. C.

Kolejnym błędem jest wrzucanie jajek do gorącej wody. W takim wypadku nawet ogrzanie ich w temperaturze pokojowej przez 30 minut nie pomoże - różnica będzie po prostu zbyt duża. Jajka trzeba wrzucić do chłodnej wody i zagotować całość. Jeśli chcemy zjeść jajka na miękko, trzeba po prostu pilnować, by gotowały się tylko 3-5 minut (w zależności od wielkości).

Zobacz wideo Jajka panierowane

Co jeszcze pomoże?

Aby zapobiec pękaniu jajek podczas gotowania, można wykorzystać sposób dobrze znany w kuchni. Do wody należy dolać odrobinę octu lub soku z cytryny. W ten sposób obniżymy pH, przez co rozpuści się wapń w skorupce jajka. Dzięki temu skorupka będzie bardziej elastyczna i nie pęknie podczas gotowania. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.