Więcej porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Popękane podczas gotowania jajka mogą nieźle zdenerwować. To w końcu nie jest tylko kwestia estetyczna: białko rozpływa się, do środka wlewa się woda, żółtko traci smak... Dlaczego jajka pękają? Okazuje się, że przyczyna najczęściej jest prozaiczna i wiele osób popełnia błąd na samym początku.
Najczęstszą przyczyną jest... różnica temperatur. Na 30 minut przed gotowaniem należy jajka wyjąć z lodówki. Jeśli tego nie zrobimy, skorupka pęknie na skutek szoku termicznego - w końcu jajka w lodówce mają temperaturę ok. 5 st. C.
Kolejnym błędem jest wrzucanie jajek do gorącej wody. W takim wypadku nawet ogrzanie ich w temperaturze pokojowej przez 30 minut nie pomoże - różnica będzie po prostu zbyt duża. Jajka trzeba wrzucić do chłodnej wody i zagotować całość. Jeśli chcemy zjeść jajka na miękko, trzeba po prostu pilnować, by gotowały się tylko 3-5 minut (w zależności od wielkości).
Aby zapobiec pękaniu jajek podczas gotowania, można wykorzystać sposób dobrze znany w kuchni. Do wody należy dolać odrobinę octu lub soku z cytryny. W ten sposób obniżymy pH, przez co rozpuści się wapń w skorupce jajka. Dzięki temu skorupka będzie bardziej elastyczna i nie pęknie podczas gotowania.