Chleb w jajku - jak go zrobić? Przepis na chleb w jajku z serem

Chleb w jajku to jedna z najprostszych przekąsek, które wiele osób zna z dzieciństwa. Rzeczywiście nie jest to danie zdrowe, ale i tak chętnie do niego wracamy. Jak je urozmaicić? Podpowiadamy.

Chleb z jajkiem i wszystko, co trzeba o nim wiedzieć

Chleb z jajkiem jest powszechnie znanym daniem. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka minut, nie wymaga też praktycznie żadnej wprawy kulinarnej. Co jeszcze warto o nim wiedzieć? Przede wszystkim to, że chleb z jajkiem to inaczej tosty francuskie. Właśnie pod taką oficjalną nazwą występuje to danie. W kuchniach innych krajów kromki chleba w jajku są bardziej doceniane niż w naszej. W Polsce wciąż czasem kojarzą się ze smakiem rodem z PRL. Gdzie indziej bywają przekąską lub dodatkiem do innych dań.

Co do zasady chleb z jajkiem jest jednak dość kaloryczny. Szacuje się, że 100 g tego prostego dania może mieć ok. 230 kcal. Nie tak łatwo je spalić - potrzeba do tego:

  • 13 minut biegu z prędkością 15 km/h
  • 18 minut pływania stylem klasycznym
  • 54 minuty spaceru
  • aż 6 godzin i 20 minut leżenia

Jak zrobić chleb w jajku? Podpowiadamy

Jak zrobić chleb w jajku? Trudno chyba o prostszy przepis. Do zrobienia tego dania potrzeba:

  • 3 kromki białego chleba
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • inne przyprawy

W zależności od naszych potrzeb i upodobań możemy zamienić białe pieczywo pszenne na inne. Mogą to być np. produkty gluten free lub inne, odpowiednie dla nas. Zaczynamy od rozbicia jajek i wymieszania ich z przyprawami. Następnie rozgrzewamy na patelni tłuszcz. Kromki przed położeniem na rozgrzaną patelnię moczymy obustronnie w jajku z przyprawami. Smażymy je obustronnie na niezbyt silnym płomieniu. Najlepiej smakują podawane na gorąco. Uważajcie, aby ich nie przypalić.

Zobacz wideo Tosty z jajkiem - przepis

Tosty w jajku w wersji fit

Niekiedy mamy ochotę na chleb w jajku, ale nie bardzo możemy sobie pozwolić na chwilę słabości z kalorycznym jedzeniem. Jak zrobić tosty w jajku w wydaniu fit? Podstawą jest ograniczenie ilości tłuszczu. Temu zaś najlepiej będzie sprzyjać inny sposób przygotowania tego prostego dania. Można więc tosty w jajku przygotować w piekarniku. Papier do pieczenia smarujemy wówczas oliwą.

Chleb w jajku z serem - prosty przepis

Sposobem na ciekawsze przygotowanie tego prostego dania jest chleb w jajku z serem. Wystarczy złączyć ze sobą dwie namoczone w jajku kromki, pomiędzy nie wkładając plastry sera. Następnie całość smażymy obustronnie.

Zarówno chleb w jajku z serem, jak i bez niego, stanowi smaczną przekąskę, ale i bazę pod interesujące i smakowite kanapki. Zacząć można od przystrojenia kromek szczypiorem i koperkiem. Bardzo wiele osób doprawia je keczupem, ale na tym nie kończą się możliwości tostów francuskich. Pewnym urozmaiceniem będzie podanie ich z keczupem domowym. Coraz częściej jednak można spotkać kompozycje z awokado, grillowanymi warzywami lub ciekawymi pastami. Niekiedy przygotowuje się też tosty francuskie na słodko.

Zobacz też: Jak zrobić tosty francuskie? Przepis na idealne śniadanie z tostów

Więcej o:
Copyright © Agora SA