Chleb z jajkiem jest powszechnie znanym daniem. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka minut, nie wymaga też praktycznie żadnej wprawy kulinarnej. Co jeszcze warto o nim wiedzieć? Przede wszystkim to, że chleb z jajkiem to inaczej tosty francuskie. Właśnie pod taką oficjalną nazwą występuje to danie. W kuchniach innych krajów kromki chleba w jajku są bardziej doceniane niż w naszej. W Polsce wciąż czasem kojarzą się ze smakiem rodem z PRL. Gdzie indziej bywają przekąską lub dodatkiem do innych dań.
Co do zasady chleb z jajkiem jest jednak dość kaloryczny. Szacuje się, że 100 g tego prostego dania może mieć ok. 230 kcal. Nie tak łatwo je spalić - potrzeba do tego:
Jak zrobić chleb w jajku? Trudno chyba o prostszy przepis. Do zrobienia tego dania potrzeba:
W zależności od naszych potrzeb i upodobań możemy zamienić białe pieczywo pszenne na inne. Mogą to być np. produkty gluten free lub inne, odpowiednie dla nas. Zaczynamy od rozbicia jajek i wymieszania ich z przyprawami. Następnie rozgrzewamy na patelni tłuszcz. Kromki przed położeniem na rozgrzaną patelnię moczymy obustronnie w jajku z przyprawami. Smażymy je obustronnie na niezbyt silnym płomieniu. Najlepiej smakują podawane na gorąco. Uważajcie, aby ich nie przypalić.
Niekiedy mamy ochotę na chleb w jajku, ale nie bardzo możemy sobie pozwolić na chwilę słabości z kalorycznym jedzeniem. Jak zrobić tosty w jajku w wydaniu fit? Podstawą jest ograniczenie ilości tłuszczu. Temu zaś najlepiej będzie sprzyjać inny sposób przygotowania tego prostego dania. Można więc tosty w jajku przygotować w piekarniku. Papier do pieczenia smarujemy wówczas oliwą.
Sposobem na ciekawsze przygotowanie tego prostego dania jest chleb w jajku z serem. Wystarczy złączyć ze sobą dwie namoczone w jajku kromki, pomiędzy nie wkładając plastry sera. Następnie całość smażymy obustronnie.
Zarówno chleb w jajku z serem, jak i bez niego, stanowi smaczną przekąskę, ale i bazę pod interesujące i smakowite kanapki. Zacząć można od przystrojenia kromek szczypiorem i koperkiem. Bardzo wiele osób doprawia je keczupem, ale na tym nie kończą się możliwości tostów francuskich. Pewnym urozmaiceniem będzie podanie ich z keczupem domowym. Coraz częściej jednak można spotkać kompozycje z awokado, grillowanymi warzywami lub ciekawymi pastami. Niekiedy przygotowuje się też tosty francuskie na słodko.
Zobacz też: Jak zrobić tosty francuskie? Przepis na idealne śniadanie z tostów