Potrawy wigilijne we Francji. Co jada się w Boże Narodzenie nad Sekwaną?

Jakie potrawy wigilijne we Francji są szczególnie popularne? Nie ma tu może na stole 12 dań, karpia i kutii, ale i tak jest ciekawie. Z pewnością zaś zupełnie inaczej, niż w Polsce.

Jakie potrawy wigilijne we Francji są najbardziej popularne?

Jakie potrawy wigilijne we Francji jada się najchętniej? Oczywiście także tutaj, podobnie jak w Polsce, panuje duże zróżnicowanie regionalne. Istnieją jednak pewne dania, które są powszechne. Warto jednak mieć pewien ogólny obraz świętowania we Francji. Przede wszystkim wigilia jest w kraju nad Sekwaną normalnym dniem pracy. Dopiero wieczorem rozpoczyna się wspólne ucztowanie, które otwiera uroczysta kolacja. Spośród przystawek popularne są ostrygi podawane z cytryną i białym wytrawnym winem. Niekiedy spożywany jest także kawior, choć ten kojarzy się raczej z Rosją. Lubianą i powszechną przystawką jest też wędzony łosoś, który bywa również składnikiem wielu innych dań. Niekiedy jada się także gryczane naleśniki z kwaśną śmietaną. 

W wigilię na francuskim stole królują różne gatunki drobiu. Wśród dań głównych często na stole pojawia się konfitowana kaczka, czyli mięso marynowane w soli, potem zaś długo gotowane w tłuszczu. Towarzyszy mu czerwone burgundzkie wino. Alternatywą może być inne danie z drobiu, które równie mocno kojarzy się Francuzom ze świętami. Chodzi o indyka nadziewanego kremem z kasztanów. Po głównym daniu często serwowana jest deska serów - oczywiście francuskich i nierzadko regionalnych.

Tradycyjne potrawy wigilijne we Francji - desery

Jeśli chodzi o tradycyjne potrawy wigilijne we Francji, to trzeba przedstawić także desery. Jednym z najbardziej popularnych jest ciasto z kremem Bûche de Noël, które jest rodzajem rolady o różnych typach nadzienia. Z zasady ma przypominać drewnianą kłodę. Podaje się też suszone figi, nugat i pierniki. Dla Prowansji charakterystyczne jest ''les treize desserts'', czyli 13 prostych deserów świątecznych, które mają symbolizować 12 apostołów i Jezusa. W świąteczne dni spożywa się też duże ilości różnego rodzaju czekolad i czekoladek. Deser zwykle kończy biesiadowanie, które w wigilię trwa do północy. 

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim

Potrawy wigilijne we Francji - lista dań regionalnych

Jakie są popularne potrawy wigilijne we Francji? Lista dań charakterystycznych dla poszczególnych regionów jest niezwykle długa. Przykłady? W Burgundii chętnie sięga się po ślimaki, które cenione są jako przystawka. Podaje się je pieczone z masłem i czosnkiem. W Nord-Pas-de-Calais zaś daniem świątecznym są frytki z małżami. Ciekawym i zagadkowym daniem jest ''pain surprise'', czyli ''chlebek - niespodzianka''. Jest to chleb wydrążony w środku. Wkłada się w niego niewielkie kanapeczki z różnorodnym nadzieniem. Jakie jeszcze jada się nietypowe dania wigilijne we Francji? Jedną z nich są z pewnością jaja z podrobami, ale oryginalnym daniem jest też ryba pieczona w soli, którą spożywa się chętnie w Prowansji. 

Zobacz też: Potrawy wigilijne na Kaszubach: ryba jako obowiązkowa, choć nie jedyna pozycja w wigilijnym menu

Więcej o: