Więcej pomysłów na słodkie przekąski znajdziesz na stronie www.gazeta.pl
Zapach pysznych placuszków twarogowych z jabłkami smażonych w kuchni sprawia, że od razu cieknie nam ślinka, nieważne, czy serwujemy placki na śniadanie, czy podwieczorek. To pyszne danie uwielbia każdy łasuch, a przygotowanie placuszków zajmuje dosłownie kilka chwil. Ten przepis na placuszki z jabłkami sprawi, że już zawsze będziesz robić je w ten sposób, a twoja rodzina pokocha ich smak.
Placki twarogowe z jabłkami - przepis:
Składniki:
- 250 g twarogu
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jabłko
- 4 łyżki mąki
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru do posypania
Sposób wykonania:
- Włóż twaróg do miski, dodaj żółtka jaj, cukier waniliowy i całość dokładnie wymieszaj.
- Obrane jabłko zetrzyj na tarce o większych oczkach i dodaj do twarogu.
- Następnie dodaj mąkę. Uważaj na jej ilość, jeśli dasz jej za dużo, placuszki nie będą delikatne, a gumowate i twarde. Dodawaj mąki stopniowo, cały czas mieszając masę twarogową. Wtedy łatwiej będziesz kontrolować konsystencję.
- Pozostałe białka ubij na sztywną pianę i dodaj to twarogu. Całość delikatnie wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i nakładaj porcję ciasta uformowaną w kształt placuszka.
- Smaż przez około 2 minuty z obu stron, aż placuszki z jabłkami zyskają piękny złoty kolor.
Gotowe placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się cukier puder lub syrop klonowy. Zaserwuj placki twarogowe z jabłkiem dziś na podwieczorek, twoja rodzina będzie zachwycona. Smacznego!
Zajrzyj do naszej galeriiOtwórz galerię