Placki twarogowe z jabłkami - idealne na śniadanie albo podwieczorek. Tylko nie przesadź z mąką

Placki twarogowe z jabłkami to wspaniały pomysł na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Przepis jest prosty, a placuszki wychodzą pyszne i każdy łasuch się nimi zachwyci. Co zrobić, by placki twarogowe z jabłkiem były wyśmienite? Nic prostszego - wystarczy uważać na ilość mąki.

Więcej pomysłów na słodkie przekąski znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Zapach pysznych placuszków twarogowych z jabłkami smażonych w kuchni sprawia, że od razu cieknie nam ślinka, nieważne, czy serwujemy placki na śniadanie, czy podwieczorek. To pyszne danie uwielbia każdy łasuch, a przygotowanie placuszków zajmuje dosłownie kilka chwil. Ten przepis na placuszki z jabłkami sprawi, że już zawsze będziesz robić je w ten sposób, a twoja rodzina pokocha ich smak.

Placki twarogowe z jabłkami - przepis: 

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania

Sposób wykonania:

  1. Włóż twaróg do miski, dodaj żółtka jaj, cukier waniliowy i całość dokładnie wymieszaj.
  2. Obrane jabłko zetrzyj na tarce o większych oczkach i dodaj do twarogu.
  3. Następnie dodaj mąkę. Uważaj na jej ilość, jeśli dasz jej za dużo, placuszki nie będą delikatne, a gumowate i twarde. Dodawaj mąki stopniowo, cały czas mieszając masę twarogową. Wtedy łatwiej będziesz kontrolować konsystencję. 
  4. Pozostałe białka ubij na sztywną pianę i dodaj to twarogu. Całość delikatnie wymieszaj.
  5. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i nakładaj porcję ciasta uformowaną w kształt placuszka.
  6. Smaż przez około 2 minuty z obu stron, aż placuszki z jabłkami zyskają piękny złoty kolor.
Zobacz wideo

Gotowe placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się cukier puder lub syrop klonowy. Zaserwuj placki twarogowe z jabłkiem dziś na podwieczorek, twoja rodzina będzie zachwycona. Smacznego!

Więcej o: