Kapuśniak - przepis na rozgrzewający klasyk. Jak przygotować kapustę?

Kapuśniak z kiszonej kapusty to rewelacyjna i rozgrzewająca zupa. Idealnie sprawdzi się na obiad w zimne i pochmurne dni, a najpyszniejszy kapuśniak jest oczywiście na wędzonce. Jak przygotować idealny kapuśniak? Sekretem jest przygotowanie kapusty.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie www.gazeta.pl

Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z ulubionych zup Polaków. Najpyszniejsza jest w miesiącach jesienno - zimowych, kiedy sezon na kapustę kiszoną jest w pełni i z łatwością dostaniemy dobrej jakości kapustę kiszoną w sklepach czy na targach. Idealny kapuśniak skrywa jednak kilka sekretów - po pierwsze - dobra, kwaśna kapusta, po drugie - pyszna wędzonka i po trzecie... no właśnie. Zapraszamy do przepisu.

Kapuśniak z kiszonej kapusty - przepis:

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 100 g wędzonego boczku
  • ok. 400 g kiszonej kapusty
  • ok. 600 g ziemniaków
  • 2 litry zimnej wody
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, cebula, natka pietruszki)
  • łyżka masła lub oleju
  • łyżka mąki
  • przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek)

Kapuśniak - sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz pod zimną wodą i podziel na mniejsze części. Włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Zdejmij szumowiny, dodaj sól i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40 minut.
  2. Następnie dodaj obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj kolejne 30 minut.
  3. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki dodaj do wywaru i gotuj, aż będą miękkie.
  4. Przygotowaną kapustę pokrój na desce, dodaj do gotującego się wywaru i przypraw kminkiem i majerankiem. Jeśli uważasz, że twoja kapusta jest zbyt kwaśna, przepłucz ją na sicie. Gotuj całość około 20 minut i po tym czasie usuń ugotowaną włoszczyznę.
  5. Pokrój boczek w kostkę i podsmaż go na patelni z dodatkiem oleju, bądź masła klarowanego.
  6. Podsmażony boczek przełóż do garnka z zupą, a na wytopionym tłuszczu rozprowadź łyżkę mąki i energicznie mieszaj. Tak powstałą zasmażkę dodaj do zupy.
  7. Na koniec dopraw swój kapuśniak do smaku solą i pieprzem.

Bardzo ważne jest, by kiszoną kapustę dodawać, kiedy wszystkie warzywa są miękkie i oddały swój smak do wywaru. W przeciwnym razie kwas z kapusty sprawi, że ziemniaki i włoszczyzna najzwyczajniej się nie ugotują, a smak twojej zupy nie będzie tak głęboki. 

Zobacz wideo
Więcej o: