Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie www.gazeta.pl
Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z ulubionych zup Polaków. Najpyszniejsza jest w miesiącach jesienno - zimowych, kiedy sezon na kapustę kiszoną jest w pełni i z łatwością dostaniemy dobrej jakości kapustę kiszoną w sklepach czy na targach. Idealny kapuśniak skrywa jednak kilka sekretów - po pierwsze - dobra, kwaśna kapusta, po drugie - pyszna wędzonka i po trzecie... no właśnie. Zapraszamy do przepisu.
Kapuśniak z kiszonej kapusty - przepis:
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych
- 100 g wędzonego boczku
- ok. 400 g kiszonej kapusty
- ok. 600 g ziemniaków
- 2 litry zimnej wody
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, cebula, natka pietruszki)
- łyżka masła lub oleju
- łyżka mąki
- przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek)
Kapuśniak - sposób przygotowania:
- Mięso opłucz pod zimną wodą i podziel na mniejsze części. Włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Zdejmij szumowiny, dodaj sól i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40 minut.
- Następnie dodaj obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj kolejne 30 minut.
- Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki dodaj do wywaru i gotuj, aż będą miękkie.
- Przygotowaną kapustę pokrój na desce, dodaj do gotującego się wywaru i przypraw kminkiem i majerankiem. Jeśli uważasz, że twoja kapusta jest zbyt kwaśna, przepłucz ją na sicie. Gotuj całość około 20 minut i po tym czasie usuń ugotowaną włoszczyznę.
- Pokrój boczek w kostkę i podsmaż go na patelni z dodatkiem oleju, bądź masła klarowanego.
- Podsmażony boczek przełóż do garnka z zupą, a na wytopionym tłuszczu rozprowadź łyżkę mąki i energicznie mieszaj. Tak powstałą zasmażkę dodaj do zupy.
- Na koniec dopraw swój kapuśniak do smaku solą i pieprzem.
Bardzo ważne jest, by kiszoną kapustę dodawać, kiedy wszystkie warzywa są miękkie i oddały swój smak do wywaru. W przeciwnym razie kwas z kapusty sprawi, że ziemniaki i włoszczyzna najzwyczajniej się nie ugotują, a smak twojej zupy nie będzie tak głęboki.
Zapraszamy do naszej galeriiOtwórz galerię