Jednym z najchętniej wybieranych miodów, jest miód akacjowy. Jak rozpoznać ten produkt, wytwarzany przez pracowite pszczoły? Pierwszą rzeczą, którą od razu zaobserwujesz, jest jego wyjątkowo jasna barwa, najczęściej jasnosłomkowa. Miód w płynnej konsystencji może wydawać się niemal przezroczysty. Kosztując miód, rozpłyniesz się nad jego subtelnym smakiem o niezwykłej słodkości, za którą kochają go również dzieci. Nie przejdziesz też obojętnie obok jego intensywnego, kuszącego zapachu delikatnych kwiatów akacji.
Miód akacjowy posiada płynną, dość rzadką konsystencję, a dzięki dużej zawartości fruktozy wolno krystalizuje i może zachować swą leistą postać nawet do kilkunastu miesięcy od daty rozlewu. Po krystalizacji miód akacjowy staje się nieco ciemniejszy, zabarwiając się na kremowy lub żółty kolor.
Miody, powstające dzięki ciężkiej pracy pszczół, skrywają w sobie wiele cennych witamin i minerałów, sprawdzając się przy zwalczaniu niektórych dolegliwości. Co może dać Ci miód akacjowy? Właściwości jasnosłomkowego, słodkiego płynu docenią osoby, borykające się ze stanami zapalnymi układu trawiennego, stanami kurczowymi jelita cienkiego i grubego, schorzeniami trawiennymi, chorobami wrzodowymi czy nadżerkami. Miód akacjowy wykazuje dobroczynne działanie na błonę śluzową żołądka, wspomagając jej regenerację. Działa też detoksykacyjnie na wątrobę. Z uwagi na wysoką zawartość fruktozy, po miód akacjowy mogą sięgać osoby z łagodną postacią cukrzycy. Naturalny specyfik znakomicie sprawdza się również jako pomoc przy podrażnieniach i bólu gardła. Można go stosować przy przeziębieniach czy kaszlu.
Słodki miód akacjowy ułatwia zasypianie, wycisza, wpływa pozytywnie na samopoczucie i pomaga wzmacniać osłabiony organizm. Warto sięgać po niego wspierająco podczas leczenia chorób bakteryjnych i zapalnych nerek, jak i przy problemach z układem moczowym. Ponadto, zawarte w nim substancje działają korzystnie na układ krwionośny oraz serce.
Miód akacjowy obfituje zarówno w witaminy z grupy B, jak i związki mineralne (m.in. wapń, fosfor, żelazo, potas i magnez). W niewielkich ilościach znajduje się w nim także biotyna, kwas foliowy i pantotenowy.
Ile kosztuje słodki miód akacjowy? Cena litrowego słoika miodu, wytwarzanego z nektaru kwiatów robinii akacjowej (tzw. białej lipy), wynosi około 40-45 zł. Decydując się na jego zakup, kieruj się wysoką jakością. Chcąc korzystać z wyjątkowych właściwości, skrywanych w słodkich miodach, sięgaj po naturalne produkty, pochodzące z certyfikowanych pasiek. Miód akacjowy możesz zakupić stacjonarnie lub za pośrednictwem sklepów internetowych, oferujących w sprzedaży prawdziwe miody. Wybierając produkt, zwróć uwagę na jego skład, aby przypadkiem nie nabyć miodu sztucznego, pozbawionego właściwości prozdrowotnych i substancji bioaktywnych.
Jednym z miodów, cenionych za wyjątkowo słodki smak, jest miód akacjowy. Jak spożywać ten niezwykły produkt? Możesz jeść go codziennie, aby wzmacniać swoją odporność. Dodawaj go do ciepłej wody z miodem i cytryną lub spożywaj go w nierozcieńczonej postaci. Pamiętaj jednak, by nie rozpuszczać miodu w zbyt gorącej wodzie – wysoka temperatura przyczyni się do tego, że jasnosłomkowa substancja utraci wiele swych wyjątkowych właściwości. Miód akacjowy może z powodzeniem zastąpić cukier, który stosujesz do słodzenia herbaty bądź kawy. Idealnie sprawdza się też jako dodatek do owsianki, jogurtu czy sałatek.
Zobacz też: Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? Garść sprawdzonych porad