Carpaccio z łososia - dowiedz się, jak zrobić carpaccio z ryby bez zbędnego wysiłku
Carpaccio z łososia to świetny pomysł na rybną potrawę. Co ważne, takie danie przygotujemy w kilka chwil, bez zbędnego wysiłku. Jak zrobić pyszne carpaccio z łososia? Sprawdź koniecznie nasze przepisy!
Carpaccio z łososia wędzonego - wykwintna przystawka w kilka minut? Dowiedz się, jak ją wykonać
Carpaccio z łososia wędzonego to propozycja dla wielbicieli ryb i nietuzinkowych smaków. Mimo swojej prostoty i szybkości w realizacji danie zachwyci niejednego smakosza. Carpaccio można wykonać na wiele różnorodnych sposobów. Poniżej jeden z przepisów:
Składniki:
- 100 gramów łososia wędzonego w plastrach
- kilka sztuk kaparów
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- 1/2 papryki czerwonej
Wykonanie:
- Łososia dzielimy na mniejsze części.
- Dalej układamy na nim kapary.
- Dodajemy paprykę, którą wcześniej pokroiliśmy na plasterki.
- Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny.
- Posypujemy solą i pieprzem.
Carpaccio z łososia wędzonego z rukolą i serem feta
Carpaccio z łososia wędzonego z rukolą w towarzystwie białego sera feta to prawdziwy majstersztyk! Przekonajcie się o tym sami:
Składniki:
- 100 gramów wędzonego łososia - musi być on dobry gatunkowo
- 2 garści rukoli w wersji ekologicznej
- sól, pieprz
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka sztuk rzodkiewek
- sok z cytryny
Wykonanie:
- Łososia układamy na talerzu.
- Na to kładziemy rukolę.
- Dodajemy umyte i pokrojone rzodkiewki.
- W oddzielnej miseczce mieszamy ze sobą oliwę, ocet winny, sok z cytryny i oczywiście przyprawy.
- Całość polewamy przygotowanym sosem.
- Danie jest gotowe do spożycia.
Zobacz wideo Indyjski łosoś z makaronem ryżowym w sosie z serka śmietankowego
Carpaccio z łososia surowego. Receptura w kilku prostych punktach.
Carpaccio z łososia surowego ze szpinakiem i kukurydzą oraz pomidorami to kolejna z opcji, którą warto przetestować. Oto i sposób wykonania:
Składniki:
- 50 dag surowego łososia
- 2-3 garści świeżego szpinaku
- 1/2 puszki kukurydzy
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- 1 pomidor
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Łososia kroimy na cienkie plasterki.
- Pomidora należy umyć i pokroić. Mogą być to na przykład plastry.
- Odcedzamy kukurydzę.
- Na talerzu układamy łososia, kładziemy na nim szpinak, kukurydzę i pomidora. Doprawiamy do smaku. Polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Danie jest gotowe.
Zobacz też: Przepis na łososia z piekarnika - mniam! To danie wykonasz w kilkanaście minut