Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na stronie www.gazeta.pl
Zupa pieczarkowa to świetny pomysł na pyszny i rozgrzewający obiad. Najlepsza zupa pieczarkowa to oczywiście ta z przepisu babci. Dwa składniki mogą zupełnie odmienić smak zupy pieczarkowej - możesz podawać ją tak jak lubisz, z ziemniakami lub z makaronem.
Zupa pieczarkowa - przepis:
Składniki:
- 1,5 litra bulionu
- 3 łyżki masła
- 1 marchewka
- 500 g ziemniaków
- 300 g pieczarek
- 80 ml śmietanki 18 proc
- przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kurkuma)
- opcjonalnie ulubiony makaron
Zupa pieczarkowa - sposób wykonania:
- W garnku rozgrzej masło. Na maśle zeszklij posiekaną w kostkę cebulkę
- Wlej gorący bulion i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Dodaj do wywaru przyprawy i całość zagotuj.
- Obrane i pokrojone pieczarki podsmaż na maśle i dodaj do wywaru. Całość gotuj przez ok. 20 minut
- Na koniec dodaj zahartowaną śmietankę.
Jeśli nie przepadasz za ziemniakami w zupie pieczarkowej, podawaj ją z makaronem. Dodatek makaronu odmieni twoją zupę, będzie delikatniejsza i przepyszna.
Zapraszamy do naszej galeriiOtwórz galerię