• Link został skopiowany

Zupa pieczarkowa - przepis babci na dwa sposoby. Kluczowy jest dodatek

Zupa pieczarkowa to bez wątpienia jedna z ulubionych zup Polaków. Zupa pieczarkowa jest pyszna, rozgrzewająca i aromatyczna, a najlepsza jest ta z przepisu babci. Jak zrobić zupę pieczarkową by zachwycała swoim smakiem? Przepis babci na zupę pieczarkową zawiera dwa dodatki.
Pyszna zupa pieczarkowa
Elena_Tavi /Shutterstock

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Zupa pieczarkowa to świetny pomysł na pyszny i rozgrzewający obiad. Najlepsza zupa pieczarkowa to oczywiście ta z przepisu babci. Dwa składniki mogą zupełnie odmienić smak zupy pieczarkowej  - możesz podawać ją tak jak lubisz, z ziemniakami lub z makaronem.

Zupa pieczarkowa - przepis:

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g pieczarek
  • 80 ml śmietanki 18 proc
  • przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kurkuma)
  • opcjonalnie ulubiony makaron

Zupa pieczarkowa - sposób wykonania:

  1. W garnku rozgrzej masło. Na maśle zeszklij posiekaną w kostkę cebulkę
  2. Wlej gorący bulion i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
  3. Dodaj do wywaru przyprawy i całość zagotuj.
  4. Obrane i pokrojone pieczarki podsmaż na maśle i dodaj do wywaru. Całość gotuj przez ok. 20 minut 
  5. Na koniec dodaj zahartowaną śmietankę.

Jeśli nie przepadasz za ziemniakami w zupie pieczarkowej, podawaj ją z makaronem. Dodatek makaronu odmieni twoją zupę, będzie delikatniejsza i przepyszna. 

Zobacz wideo
Więcej o: