Zupa pieczarkowa - przepis babci na dwa sposoby. Kluczowy jest dodatek

Zupa pieczarkowa to bez wątpienia jedna z ulubionych zup Polaków. Zupa pieczarkowa jest pyszna, rozgrzewająca i aromatyczna, a najlepsza jest ta z przepisu babci. Jak zrobić zupę pieczarkową by zachwycała swoim smakiem? Przepis babci na zupę pieczarkową zawiera dwa dodatki.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Zupa pieczarkowa to świetny pomysł na pyszny i rozgrzewający obiad. Najlepsza zupa pieczarkowa to oczywiście ta z przepisu babci. Dwa składniki mogą zupełnie odmienić smak zupy pieczarkowej  - możesz podawać ją tak jak lubisz, z ziemniakami lub z makaronem.

Zupa pieczarkowa - przepis:

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g pieczarek
  • 80 ml śmietanki 18 proc
  • przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kurkuma)
  • opcjonalnie ulubiony makaron

Zupa pieczarkowa - sposób wykonania:

  1. W garnku rozgrzej masło. Na maśle zeszklij posiekaną w kostkę cebulkę
  2. Wlej gorący bulion i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
  3. Dodaj do wywaru przyprawy i całość zagotuj.
  4. Obrane i pokrojone pieczarki podsmaż na maśle i dodaj do wywaru. Całość gotuj przez ok. 20 minut 
  5. Na koniec dodaj zahartowaną śmietankę.

Jeśli nie przepadasz za ziemniakami w zupie pieczarkowej, podawaj ją z makaronem. Dodatek makaronu odmieni twoją zupę, będzie delikatniejsza i przepyszna. 

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.