Więcej pysznych przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl
Faworki to pyszna przekąska, która kojarzy się głównie z okresem karnawału. Nie musisz jednak czekać, zrób faworki już dziś, a dzięki temu przepisowi wyjdą chrupiące i złociste.
Faworki - przepis:
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 5 żółtek
- szczypta soli
- łyżka cukru pudru
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- łyżka spirytusu lub octu
Faworki - sposób wykonania:
- Mąkę przesiać do miski. W drugiej misce ubić jajka, żółtka i cukier puder. Ubijać na puszystą i gęstą pianę.
- Ubitą masę dodać do mąki, dołożyć śmietanę i spirytus. Całość dokładnie wymieszać.
- Zagnieść ciasto i uformować z niego kulę. Przykryć kulę folią spożywczą i odstawić na około 40 minut.
- Następnie rozwałkować ciasto, złożyć na pół, znów rozwałkować i powtórzyć tę czynność około 3 razy. Można też tłuc ciasto wałkiem, to sprawi, że ciasto będzie elastyczne.
- Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na jak najcieńsze placki.
- Nożem wycinać z ciasta paski, w środku każdego z nich należy zrobić nacięcie. Przełożyć końce ciasta przez nacięcie i delikatnie wstrząsnąć faworkiem, by nadać mu kształt.
- W garnku rozgrzać dwa litry oleju. Gdy olej będzie gorący, wrzucać po kilka faworków. Smażyć na złoty kolor.
Po usmażeniu faworków należy położyć je na ręczniku papierowym, by ociekły z tłuszczu. Podawać obsypane cukrem pudrem lub w towarzystwie dżemu. Smacznego!
Zajrzyj do naszej galeriiOtwórz galerię