Faworki - przepis. Zdradzamy sekret idealnie chrupiących i złocistych

Faworki to słodycz, obok której nie sposób przejść obojętnie. Faworki są pyszne, chrupiące a przepis jest bardzo prosty. Co zrobić, by nasze faworki wyszły idealne? Zdradzamy sekret - teraz twoje faworki wyjdą złociste i chrupiące.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Faworki to pyszna przekąska, która kojarzy się głównie z okresem karnawału. Nie musisz jednak czekać, zrób faworki już dziś, a dzięki temu przepisowi wyjdą chrupiące i złociste.

Faworki - przepis:

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • łyżka cukru pudru
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • łyżka spirytusu lub octu

Faworki - sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiać do miski. W drugiej misce ubić jajka, żółtka i cukier puder. Ubijać na puszystą i gęstą pianę.
  2. Ubitą masę dodać do mąki, dołożyć śmietanę i spirytus. Całość dokładnie wymieszać.
  3. Zagnieść ciasto i uformować z niego kulę. Przykryć kulę folią spożywczą i odstawić na około 40 minut. 
  4. Następnie rozwałkować ciasto, złożyć na pół, znów rozwałkować i powtórzyć tę czynność około 3 razy. Można też tłuc ciasto wałkiem,  to sprawi, że ciasto będzie elastyczne.
  5. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na jak najcieńsze placki.
  6. Nożem wycinać z ciasta paski, w środku każdego z nich należy zrobić nacięcie. Przełożyć końce ciasta przez nacięcie i delikatnie wstrząsnąć faworkiem, by nadać mu kształt.
  7. W garnku rozgrzać dwa litry oleju. Gdy olej będzie gorący, wrzucać po kilka faworków. Smażyć na złoty kolor.

Po usmażeniu faworków należy położyć je na ręczniku papierowym, by ociekły z tłuszczu. Podawać obsypane cukrem pudrem lub w towarzystwie dżemu. Smacznego! 

Zobacz wideo
Więcej o: