Carpaccio wołowe to przystawka, która cechuje się charakterystycznym smakiem. Pierwotnie carpaccio wykonywało się z mięsa, chociaż najbardziej popularna jest jej wersja z pomidorem i mozzarellą. Jak wykonać włoskie bresaola carpaccio?
fot. unsplash.com/zdjęcie ilustracyjne
REKLAMA
REKLAMA
Carpaccio z polędwicy wołowej to szybki sposób na zdrową przystawkę dla całej rodziny. Plusem dania jest to, że wykonuje się je niezwykle szybko. Ponadto zachwyci nawet największego smakosza.
REKLAMA
Zobacz wideo Carpaccio z buraka [HAPS VEGE]
Carpaccio z polędwicy wołowej - przepis w kilku krokach
Polędwicę wołową należy dokładnie umyć i przyprawić przyprawami. Następnie zawijamy ją w folię spożywczą. Tak przygotowaną polędwicę wkładamy do zamrażalnika. Na mniej więcej 60 minut. Mięso nie może być nadmiernie zmrożone.
Po tym czasie należy wyciągnąć mięso i pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie kawałki rozłożyć na talerzu. To samo zrobić z rukolą. Przyprawić do smaku. Dorzucić kapary i starty parmezan. Całość polać oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Carpaccio z wołowiny to dobry sposób na nieoczywistą przekąskę. Potrawa sprawdzi się zwłaszcza jeżeli chcemy zaskoczyć naszych gości. Przepis na wołowe carpaccio znajdziesz poniżej:
Składniki:
około 400-500 gram polędwicy wołowej,
oliwa,
2 łyżki musztardy,
sól, pieprz, papryka, estragon,
czosnek,
sok z cytryny,
papryka,
parmezan,
500 gram rukoli,
kapary,
cytryna.
Wykonanie:
W pierwszej kolejności zajmujemy się wykonaniem marynaty. Oliwę łączymy z musztardą, sokiem z cytryną oraz przyprawami. Polewamy nią polędwicę.
Następnie odstawiamy tak przygotowane mięso na około 3 godziny.
Po tym czasie należy dokładnie obtoczyć polędwicę pieprzem.
Ponownie odkładamy mięso, ale tym razem wstawiamy je do zamrażalnika na około 8 godzin.
Potem wyciągamy mięso, kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy na talerzu, układamy rukolę, dodajemy kapary. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek. Posypujemy przyprawami. Dodajemy świeżo stary ser - parmezan. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Podajemy z kawałkami pokrojonej cytryny.
Carpaccio wołowe to proste danie, które z pewnością pozytywnie zaskoczy naszych gości. Co ważniejsze nie wymaga od nas specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy odrobina zaangażowania i chęci, aby cieszyć się wyjątkowym daniem.