Carpaccio wołowe - jak wykonać tradycyjne bresaola carpaccio? Mamy sposób na włoską przystawkę

Carpaccio wołowe to przystawka, która cechuje się charakterystycznym smakiem. Pierwotnie carpaccio wykonywało się z mięsa, chociaż najbardziej popularna jest jej wersja z pomidorem i mozzarellą. Jak wykonać włoskie bresaola carpaccio?

Carpaccio z polędwicy wołowej to szybki sposób na zdrową przystawkę dla całej rodziny. Plusem dania jest to, że wykonuje się je niezwykle szybko. Ponadto zachwyci nawet największego smakosza.

Zobacz wideo Carpaccio z buraka [HAPS VEGE]

Carpaccio z polędwicy wołowej - przepis w kilku krokach

Oto i sposób wykonania:

Składniki:

  • rukola,
  • polędwica wołowa,
  • przyprawy: pieprz, sól,
  • odrobina soku cytrynowego,
  • oliwa z oliwek,
  • kapary,
  • parmezan,

Wykonanie krok po kroku:

  1. Polędwicę wołową należy dokładnie umyć i przyprawić przyprawami. Następnie zawijamy ją w folię spożywczą. Tak przygotowaną polędwicę wkładamy do zamrażalnika. Na mniej więcej 60 minut. Mięso nie może być nadmiernie zmrożone.
  2. Po tym czasie należy wyciągnąć mięso i pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie kawałki rozłożyć na talerzu. To samo zrobić z rukolą. Przyprawić do smaku. Dorzucić kapary i starty parmezan. Całość polać oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Więcej pysznych przepisów i kulinarnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl.

Carpaccio z wołowiny - dowiedz się, jak zrobić

Carpaccio z wołowiny to dobry sposób na nieoczywistą przekąskę. Potrawa sprawdzi się zwłaszcza jeżeli chcemy zaskoczyć naszych gości. Przepis na wołowe carpaccio znajdziesz poniżej:

Składniki:

  • około 400-500 gram polędwicy wołowej,
  • oliwa,
  • 2 łyżki musztardy,
  • sól, pieprz, papryka, estragon,
  • czosnek,
  • sok z cytryny,
  • papryka,
  • parmezan,
  • 500 gram rukoli,
  • kapary,
  • cytryna.

Wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności zajmujemy się wykonaniem marynaty. Oliwę łączymy z musztardą, sokiem z cytryną oraz przyprawami. Polewamy nią polędwicę.
  2. Następnie odstawiamy tak przygotowane mięso na około 3 godziny.
  3. Po tym czasie należy dokładnie obtoczyć polędwicę pieprzem.
  4. Ponownie odkładamy mięso, ale tym razem wstawiamy je do zamrażalnika na około 8 godzin.
  5. Potem wyciągamy mięso, kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy na talerzu, układamy rukolę, dodajemy kapary. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek. Posypujemy przyprawami. Dodajemy świeżo stary ser - parmezan. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Podajemy z kawałkami pokrojonej cytryny.

Carpaccio wołowe to proste danie, które z pewnością pozytywnie zaskoczy naszych gości. Co ważniejsze nie wymaga od nas specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy odrobina zaangażowania i chęci, aby cieszyć się wyjątkowym daniem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.