Więcej przepisów na pyszne dania znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Bigos staropolski to potrawa, która znana jest nie tylko w Polsce, ale także na Litwie czy Białorusi. Ten klasyk nad klasykami przygotowywany jest z kiszonej kapusty z dodatkiem mięsa. Ten sycący i aromatyczny posiłek sprawdzi się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. Możemy przygotować go także na niedzielny obiad. Powinien być długo gotowany, a następnie odgrzewany. Sekret pysznego bigosu tkwi w "przegryzieniu" się wszystkich smaków. Dodanie suszonych grzybów do potrawy sprawi, że leśny aromat doskonale podkreśli i wzbogaci smak dania.
1. W garnku podsmażyć pokrojone w kostkę mięso. Posolić, dodać pieprz i smażyć przez kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszając.
2. Następnie stopniowo dodawać kiszoną kapustę, uprzednio opłukaną i odciśniętą.
3. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, nieco pieprzu, następnie litr wody. Całość zamieszać i gotować przez minimum godzinę. Po tym czasie garnek odstawić i wystudzić.
4. Kolejnego dnia bigos gotować przez znowu przez godzinę i ponownie odstawić do wystudzenia.
5. Na trzeci dzień do bigosu wrzucić pokrojone wędzone śliwki oraz suszone grzyby i ponownie gotować bigos przez około godzinę.
Bigos staropolski najlepiej podawać ze świeżym pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!