Przepis na bigos staropolski. Jeden dodatek jest kluczowy. Wzbogaci smak

Bigos staropolski to niekoronowany król królów polskiej kuchni. To bez wątpienia jedna z ulubionych potraw Polaków. Smak bigosu zależy od tego, w jakich proporcjach użyjemy składników. Trzeba pamiętać, że jeden dodatek potrafi odmienić smak potrawy. Jak przygotować idealny bigos staropolski?

Więcej przepisów na pyszne dania znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ekspresowy bigos z młodej kapusty

Przepis na bigos staropolski. Jeden dodatek odmieni potrawę

Bigos staropolski to potrawa, która znana jest nie tylko w Polsce, ale także na Litwie czy Białorusi. Ten klasyk nad klasykami przygotowywany jest z kiszonej kapusty z dodatkiem mięsa. Ten sycący i aromatyczny posiłek sprawdzi się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. Możemy przygotować go także na niedzielny obiad. Powinien być długo gotowany, a następnie odgrzewany. Sekret pysznego bigosu tkwi w "przegryzieniu" się wszystkich smaków. Dodanie suszonych grzybów do potrawy sprawi, że leśny aromat doskonale podkreśli i wzbogaci smak dania.

Piernik staropolskiPiernik staropolski - przepis. Dzięki temu będzie idealny

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 300 g suszonych grzybów
  • 0,5 kg żeberek surowych (ewentualnie wędzonych) lub wybranego mięsa wieprzowego (np. łopatki)
  • 200 g wołowiny
  • 200 g cielęciny
  • 1 pętko kiełbasy
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
  • 1 litr wody
  • 130 g wędzonych śliwek

Olej, który pryska z patelni podczas smażenia potrafi być prawdziwa udręką.Co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał z patelni podczas smażenia?

Sposób przygotowania:

1. W garnku podsmażyć pokrojone w kostkę mięso. Posolić, dodać pieprz i smażyć przez kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszając.

2. Następnie stopniowo dodawać kiszoną kapustę, uprzednio opłukaną i odciśniętą.

3. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, nieco pieprzu, następnie litr wody. Całość zamieszać i gotować przez minimum godzinę. Po tym czasie garnek odstawić i wystudzić.

4. Kolejnego dnia bigos gotować przez znowu przez godzinę i ponownie odstawić do wystudzenia.

5. Na trzeci dzień do bigosu wrzucić pokrojone wędzone śliwki oraz suszone grzyby i ponownie gotować bigos przez około godzinę.

Bigos staropolski najlepiej podawać ze świeżym pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!

FaworkiFaworki - przepis. Zdradzamy sekret idealnie chrupiących

Więcej o: