Więcej przepisów na słodkości i nie tylko znajdziesz na stronie www.gazeta.pl
Zdarzają się takie sytuacje, że musimy ograniczyć w diecie tłuszcz. W przypadku większości dań mamy wtedy wybór - możemy nauczyć się robić je inaczej, a niekoniecznie z nich rezygnować. Jajecznica również należy do takich potraw. Jajecznicę bez tłuszczu też da się zrobić!
Najprostszym sposobem jest przygotowanie jajecznicy na patelni do smażenia bez tłuszczu. Potrzebujemy patelni z teflonową powłoką, takiej, jaką większość z nas ma w domu. Powłoka musi być oczywiście nieuszkodzona!
Do miseczki wbijamy jajka i od razu je rozkłócamy. Patelnię stawiamy na średnim lub małym palniku i rozgrzewamy. Wlewamy jajka i cały czas mieszamy szpatułką, aż jajka zaczną się ścinać. Na koniec solimy (to ważne - dzięki temu jajka nie stracą smaku!) i łączymy.
Jajecznicę najlepiej podawać z razowym chlebem, szczypiorkiem i warzywami.
A może spróbujecie zrobić jajecznicę na parze? To nie jest trudne i wcale nie wymaga posiadania specjalnego sprzętu. Będziemy potrzebować tylko garnka z wodą i metalowej miseczki, która będzie mogła oprzeć brzegiem o jego brzegi.
W garnku zagotowujemy wodę, na brzegu opieramy miseczkę (tak, aby dno było zanurzone we wrzątku). Do miski wbijamy jajka i rozkłócamy. Pod wpływem ciepła jajecznica zacznie się ścinać - mieszamy ją co jakiś czas. Przygotowanie może trwać dłużej niż smażenie!
Jajecznica na parze jest bardzo delikatna, wystarczy ją lekko osolić na koniec. Ze względu na jej łagodny i aksamitny smak, nie mieszamy jej z warzywami - najlepiej podać je osobno.