Na masełku jest pyszna, a co, gdy chcemy lub musimy ją odchudzić? Jak zrobić jajecznicę bez tłuszczu?

Pyszna jajecznica na masełku to idealna propozycja na śniadanie. A co jeśli musimy zrezygnować z dodatkowego tłuszczu? Taka jajecznica też może się udać. Podpowiadamy, jak ją przygotować.

Więcej przepisów na słodkości i nie tylko znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Zdarzają się takie sytuacje, że musimy ograniczyć w diecie tłuszcz. W przypadku większości dań mamy wtedy wybór - możemy nauczyć się robić je inaczej, a niekoniecznie z nich rezygnować. Jajecznica również należy do takich potraw. Jajecznicę bez tłuszczu też da się zrobić!

Jajecznica bez tłuszczu na patelni

Najprostszym sposobem jest przygotowanie jajecznicy na patelni do smażenia bez tłuszczu. Potrzebujemy patelni z teflonową powłoką, takiej, jaką większość z nas ma w domu. Powłoka musi być oczywiście nieuszkodzona!

Do miseczki wbijamy jajka i od razu je rozkłócamy. Patelnię stawiamy na średnim lub małym palniku i rozgrzewamy. Wlewamy jajka i cały czas mieszamy szpatułką, aż jajka zaczną się ścinać. Na koniec solimy (to ważne - dzięki temu jajka nie stracą smaku!) i łączymy.

Zobacz wideo Śniadanie mistrzów. Kanapka z awokado i jajkiem po benedyktyńsku [HAPS FIT]

Jajecznicę najlepiej podawać z razowym chlebem, szczypiorkiem i warzywami.

Jajecznica na parze

A może spróbujecie zrobić jajecznicę na parze? To nie jest trudne i wcale nie wymaga posiadania specjalnego sprzętu. Będziemy potrzebować tylko garnka z wodą i metalowej miseczki, która będzie mogła oprzeć brzegiem o jego brzegi.

W garnku zagotowujemy wodę, na brzegu opieramy miseczkę (tak, aby dno było zanurzone we wrzątku). Do miski wbijamy jajka i rozkłócamy. Pod wpływem ciepła jajecznica zacznie się ścinać - mieszamy ją co jakiś czas. Przygotowanie może trwać dłużej niż smażenie!

Jajecznica na parze jest bardzo delikatna, wystarczy ją lekko osolić na koniec. Ze względu na jej łagodny i aksamitny smak, nie mieszamy jej z warzywami - najlepiej podać je osobno.

Więcej o:
Copyright © Agora SA