Więcej apetycznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl.
Ciasteczka twarogowe są uwielbiane zarówno przez domowych cukierników, jak i domowych łasuchów. Przygotowuje się je naprawdę łatwo, a efekt jest po prostu fenomenalny. To gratka dla fanów klasycznych słodkości. Fakt, że składają się z zaledwie czterech składników, sprawia, że bardzo łatwo zapamiętać przepis. Proporcji z pewnością też nie pomylicie!
Przepis na ciasteczka budyniowe, o którym pisaliśmy jakiś czas temu, bardzo się wam spodobał. Przypominamy, jak zabrać się za te cudeńka:
Składniki:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy. Zagniatamy je tak, by powstała zwarta kula. Następnie oprószamy je mąką, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na godzinę, by się porządnie schłodziło.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na placek. Wykrawamy z niego ciasteczka o dowolnym kształcie. Możemy wykorzystać do tego szklankę lub specjalne foremki do wykrawania. Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut, aż zaczną się lekko rumienić. Ciasteczka twarogowe wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Przepis na ciasteczka twarogowe - jak sami widzicie - jest naprawdę banalnie prosty. Naprawdę nie sposób nie zapamiętać tej receptury. To co? Do dzieła!