Przepis na babeczki? Proszę bardzo! Podpowiadamy, jak sprawić, by były megapuszyste

Babeczki to przepyszny i prosty deser idealny do niedzielnej kawy lub spotkań w większym gronie. Przepis jest bardzo prosty, a babeczki zawsze się udają. Co zrobić, by babeczki wyszły idealne i puszyste jak chmurka? Wystarczy zastosować jedną sztuczkę.

Więcej przepisów na pyszne desery znajdziesz na stronie https://www.gazeta.pl/0,0.html#e=LinkPrLead

Babeczki to deser uwielbiany przez dzieci oraz nieco starszych łasuchów. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil i jest dziecinnie proste, warto więc w przygotowanie babeczek zaangażować młodszych pomocników. Przepis na babeczki, który prezentujemy, jest gwarancją pysznego deseru. Babeczki, czy też muffinki wyjdą mięciutkie i bardzo puszyste, pamiętaj jednak, by uważać na czas łączenia składników - im krócej mieszasz, tym lepiej.

Babeczki waniliowe - przepis:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka

Babeczki waniliowe - sposób wykonania:

  1. W dwóch oddzielnych miskach łączymy składniki - w jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej jajko, mleko i olej.
  2. Dokładnie wymieszane mokre składniki wlewamy do miski ze składnikami suchymi i dokładnie mieszamy. Ważne jest, by nie mieszać ich zbyt długo - w przeciwnym razie babeczki nie będą puszyste.
  3. Metalową formę do babeczek wykładamy papilotkami i nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
  4. Do foremek nalewamy ciasto, zostawiając około 1 cm od wierzchu, zostawiając miejsce, by babeczki wyrosły.
  5. Do babeczek dodajemy wybrany składnik, który będzie nadzieniem. Jeśli zdecydujemy się na czekoladę, warto zwrócić uwagę, by kawałek nie wystawał poza ciasto - wówczas czekolada się przypali i zgorzknieje.
  6. Babeczki pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy je z foremki, żeby ostygły. 

Tak przygotowane babeczki to deser idealny. Świetnie sprawdzą się jako słodki poczęstunek podczas dziecięcych uroczystości, jak również jako coś słodkiego do popołudniowej kawy. Ich niewątpliwą zaletą jest możliwość dodania ulubionych składników do środka. Babeczki wspaniale smakują z kremem budyniowym, owocami czy z dodatkiem czekolady.

Wskazówka: Jeśli masz ochotę na babeczki, a nie masz papilotek, istnieje rozwiązanie. Wystarczy, że foremkę wysmarujesz masłem i oprószysz bułką tartą. To sprawi, że twoje babeczki na pewno nie przywrą do foremki. 

Zobacz wideo
Więcej o: