Żurek - przepis na tradycyjną polską zupę. Ma być kwaśna i sycąca

Żurek to istota polskiej kuchni. Ta kwaśna i intensywna w smaku zupa cieszy podniebienia Polaków już od setek lat. Przepis na żurek jest bardzo prosty, a jego podstawą jest dobrej jakości zakwas. Jak przygotować tradycyjny polski żurek? Zapraszamy do przepisu.

Więcej tradycyjnych przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Kiedy myślimy o tradycyjnej polskiej zupie, od razu przychodzi nam na myśl żurek. Ta intensywna, rozgrzewająca zupa jest absolutną podstawą polskiej kuchni, a przepis na żurek nie ulega zmianom od wielu lat. Podstawą intensywnego smaku żurku jest przede wszystkim zakwas i dobrej jakości kiełbasa. Pyszny rozgrzewający żurek z łatwością przygotujesz samodzielnie - zakwas na żur bez problemu kupisz w każdym sklepie. 

Bigos staropolskiPrzepis na bigos staropolski. Jeden dodatek jest kluczowy. Wzbogaci smak

Żurek - przepis:

Składniki:

  • 2 litry bulionu
  • około 500 ml zakwasu żytniego
  • 4 surowe białe kiełbasy
  • 200 g boczku (może być wędzony)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany
  • do smaku sól, pieprz i majeranek
  • opcjonalnie dwie łyżki chrzanu
  • jajko ugotowane na twardo

Żurek - sposób przygotowania:

  1. Najpierw zagotuj bulion.
  2. Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Kiedy zacznie wytapiać się z niego tłuszcz, dodaj posiekaną cebulę. Smaż, aż boczek i cebula się zrumienią.
  3. Do gotującego się bulionu dodaj zawartość patelni oraz białą kiełbasę. Gotuj wywar na małym ogniu przez około 40 minut, aż zyska wyraźnie mięsny aromat.
  4. Następnie powoli dodawaj dobrze rozmieszany zakwas. Wlewaj go stopniowo, aż uzyskasz odpowiedni dla siebie poziom kwaśności.
  5. Do gotującego się wywaru dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i solidną szczyptę majeranku. Majeranek wcześniej rozetrzyj w dłoniach - to sprawi, że przyprawa uwolni więcej aromatu.
  6. Z gorącego żurku wyjmij białą kiełbasę. Pokrój ją w plasterki i wrzuć ponownie do garnka.
  7. Zahartuj 3 łyżki śmietany i dodaj do żurku. Gotuj jeszcze kilkanaście minut na wolnym ogniu.
  8. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i kromką domowego chleba.

Domowe babeczkiPrzepis na babeczki? Proszę bardzo! Będą megapuszyste

Jeżeli jesteś miłośnikiem nieco ostrzejszych smaków, warto dodać do żurku kilka łyżeczek chrzanu. To sprawi, że twoja zupa będzie jeszcze pyszniejsza i dużo bardziej intensywna. Ugotuj żurek dziś na obiad i ciesz się tradycyjnym smakiem i niesamowitym aromatem. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: