Więcej tradycyjnych przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl
Kiedy myślimy o tradycyjnej polskiej zupie, od razu przychodzi nam na myśl żurek. Ta intensywna, rozgrzewająca zupa jest absolutną podstawą polskiej kuchni, a przepis na żurek nie ulega zmianom od wielu lat. Podstawą intensywnego smaku żurku jest przede wszystkim zakwas i dobrej jakości kiełbasa. Pyszny rozgrzewający żurek z łatwością przygotujesz samodzielnie - zakwas na żur bez problemu kupisz w każdym sklepie.
Żurek - przepis:
Składniki:
- 2 litry bulionu
- około 500 ml zakwasu żytniego
- 4 surowe białe kiełbasy
- 200 g boczku (może być wędzony)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany
- do smaku sól, pieprz i majeranek
- opcjonalnie dwie łyżki chrzanu
- jajko ugotowane na twardo
Żurek - sposób przygotowania:
- Najpierw zagotuj bulion.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Kiedy zacznie wytapiać się z niego tłuszcz, dodaj posiekaną cebulę. Smaż, aż boczek i cebula się zrumienią.
- Do gotującego się bulionu dodaj zawartość patelni oraz białą kiełbasę. Gotuj wywar na małym ogniu przez około 40 minut, aż zyska wyraźnie mięsny aromat.
- Następnie powoli dodawaj dobrze rozmieszany zakwas. Wlewaj go stopniowo, aż uzyskasz odpowiedni dla siebie poziom kwaśności.
- Do gotującego się wywaru dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i solidną szczyptę majeranku. Majeranek wcześniej rozetrzyj w dłoniach - to sprawi, że przyprawa uwolni więcej aromatu.
- Z gorącego żurku wyjmij białą kiełbasę. Pokrój ją w plasterki i wrzuć ponownie do garnka.
- Zahartuj 3 łyżki śmietany i dodaj do żurku. Gotuj jeszcze kilkanaście minut na wolnym ogniu.
- Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i kromką domowego chleba.
Jeżeli jesteś miłośnikiem nieco ostrzejszych smaków, warto dodać do żurku kilka łyżeczek chrzanu. To sprawi, że twoja zupa będzie jeszcze pyszniejsza i dużo bardziej intensywna. Ugotuj żurek dziś na obiad i ciesz się tradycyjnym smakiem i niesamowitym aromatem. Smacznego!
Zapraszamy do naszej galeriiOtwórz galerię