Potrawy wigilijne w Polsce. Jakie dania pojawiają się na wieczerzy wigilijnej w polskich domach?

Potrawy wigilijne w Polsce to cała lista dań, które posiadają bardzo długą historię i towarzyszą nam od najmłodszych lat. Ale to także coraz częściej potrawy nowoczesne, które są odpowiedzią na zmieniające się trendy kulinarne.

Jakie potrawy wigilijne w Polsce są najbardziej popularne?

Potrawy wigilijne w Polsce to niezwykle ważny element przygotowania do obchodów Świąt Bożego Narodzenia. Wieczerza wigilijna i to, co pojawia się podczas niej na stole, jest symboliczne i w wielu domach przywiązuje się bardzo dużą wagę do tego, aby żadnej z potraw nie zabrakło podczas tej wyjątkowej kolacji. Wiele z serwowanych potraw to receptury o wielowiekowej tradycji, inne są bardziej współczesne i noszą piętno zmieniających się na przestrzeni lat warunków ekonomicznych i kulturowych. W zależności od regionu kanon potraw wigilijnych jest nieco inny, niemniej jednak wszędzie wieczerza ma charakter postny, bezmięsny. Rozpoczyna się ją od dzielenia się opłatkiem i wzajemnego składania życzeń. Na stole natomiast pojawiają się aromatyczne zupy z dodatkiem grzybów, ryby, sałatki, dania na bazie kapusty oraz łakocie, w których prym wiodą ciasta z makiem, orzechami i bakaliami. Jeśli zapytać o to, jakie potrawy wigilijne w Polsce są najbardziej popularne, to z całą pewnością na podium znajdzie się barszcz czerwony oraz karp pod wieloma postaciami.

Potrawy wigilijne na Kaszubach. Zdjęcie ilustracyjnePotrawy wigilijne na Kaszubach - tradycyjne dania [LISTA]

Dania wigilijne w Polsce. Dlaczego akurat karp?

Dania wigilijne w Polsce w znacznej mierze koncentrują się na rybach. Wiadomo, że na wieczerzy wigilijnej nie może być mięsa, a ryby godnie je zastępują. Dlaczego jednak to właśnie karp jest tym sztandarowym daniem wigilijnym, a nie np. szczupak czy dorsz? Otóż aby to zrozumieć trzeba sięgnąć nieco wstecz. W czasach staropolskich karp nie był wcale przodującą rybą na stołach. Wtedy to właśnie pojawiały się na talerzach pstrągi, szczupaki, sandacze czy inne ryby słodkowodne, których w naszym kraju nie brakowało. Karp wybił się na pierwszą pozycję dopiero w czasach PRL, kiedy to ogólnie społeczeństwo borykało się z brakami wszelkich produktów spożywczych, w tym także ryb. Karp natomiast jest stosunkowo łatwą do wyhodowania rybą, dlatego można było go dostarczyć w okresie przedświątecznym w wystarczających ilościach. Można więc śmiało powiedzieć, że goszczący na naszych stołach po dziś dzień karp jest w pewnym sensie reliktem PRLu. 

Zobacz wideo Potrawy wigilijne zdrowe i dietetyczne. Mit czy prawda?

Tradycyjne potrawy wigilijne w Polsce. Kutia

Jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych w Polsce, ale nieco już zapomnianą jest kutia. Pochodzenie tej nazwy nie jest do końca znane, choć można przypuszczać, że nawiązuje ona do greckiego słowa "kókkos" oznaczającego pestkę, ziarno. W Encyklopedii Staropolskiej autor wspomina, że kutia jest daniem, bez którego uczta wigilijna nie może odbyć się w żadnym domu. Co więcej, danie to znane jest nie tylko na terenie Polski, ale także w Rosji, na Ukrainie i Białorusi. Czym tak naprawdę jest kutia? Jest to danie powstające na bazie miodu, ziaren zbóż oraz maku. Bardziej wykwintna wersja może zawierać w swoim składzie także różne bakalie: rodzynki, migdały, orzechy, figi. Wystarczy niewielka porcja dania, aby poczuć sytość i słodkość, ale mimo to warto jej zakosztować, gdyż jest to niepowtarzalna potrawa. 

Dania z gęsiWykwintne dania na Boże Narodzenie. Co zaserwować na świąteczny obiad?

Potrawy wigilijne w Polsce. Lista dań

Lista potraw wigilijnych w Polsce jest długa i znaleźć można na niej przeróżne rozmaitości, w zależności od tego, w jakim rejonie odbywa się wieczerza. Niemniej jednak do najbardziej popularnych dań należą:

Zobacz też: Potrawy wigilijne w Niemczech, czyli co trafia na stół świąteczny u naszych sąsiadów

Więcej o: