Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie www.gazeta.pl
Kiedy w naszej kuchni unosi się zapach pierniczków, wiemy, że święta za pasem. Ich niezwykły aromat natychmiast "uruchamia" świąteczną atmosferę, a ich pieczenie to jedna z najprzyjemniejszych czynności podczas przygotowań do Bożego Narodzenia. Przepis Anny Starmach na pierniczki jest bardzo prosty, a ciasteczka wychodzą kruche i delikatne. Warunek jest jeden - odpowiednia mąka. Mąka wrocławska o typie 500 to gwarancja idealnych pierniczków.
Pierniki Anny Starmach - przepis:
Składniki:
- 300 g mąki pszennej. Najlepiej użyć mąki wrocławskiej typ 500
- 150 ml miodu
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Pierniczki - sposób przygotowania:
- Zacznij od posiekania skórki pomarańczowej. Ważne, by była posiekana bardzo drobno.
- Miękkie masło wymieszaj z mąką, cukrem pudrem i miodem.
- Następnie dodaj proszek do pieczenia, jajko, przyprawę do piernika i posiekaną skórkę.
- Ciasto zagniataj możliwie szybko i odłóż do lodówki na pół godziny.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Im cieńsze ciasto, tym twardsze pierniczki. Następnie wycinaj z ciasta za pomocą foremki wybrane kształty ciasteczek.
- Pierniczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, nie dłużej niż 12 minut, w przeciwnym razie staną się gorzkie.
Tak upieczone pierniczki będą delikatne i kruche. Udekoruj je kolorowymi lukrami i ciesz się niezwykłą ozdobą świątecznego stołu lub choinki.
Zapraszamy do naszej galerii pełnej pysznych pierniczkówOtwórz galerię