Pierniki - Ania Starmach podzieliła się prostym przepisem. Tylko jaka mąka na pierniczki?

Pierniczki to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia bez kruchych, aromatycznych ciasteczek, pięknie udekorowanych kolorowym lukrem. Przepis Anny Starmach na pierniczki jest naprawdę banalny i zawsze się udaje. Kluczowa jest jednak mąka, której używamy.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie www.gazeta.pl

Kiedy w naszej kuchni unosi się zapach pierniczków, wiemy, że święta za pasem. Ich niezwykły aromat natychmiast "uruchamia" świąteczną atmosferę, a ich pieczenie to jedna z najprzyjemniejszych czynności podczas przygotowań do Bożego Narodzenia. Przepis Anny Starmach na pierniczki jest bardzo prosty, a ciasteczka wychodzą kruche i delikatne. Warunek jest jeden - odpowiednia mąka. Mąka wrocławska o typie 500 to gwarancja idealnych pierniczków.

Ciasteczka. Zdj. IlustracyjnePrzepis na ciasteczka twarogowe. Potrzebujesz 4 składników

Pierniki Anny Starmach - przepis:

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej. Najlepiej użyć mąki wrocławskiej typ 500
  • 150 ml miodu
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Pierniczki - sposób przygotowania:

  1. Zacznij od posiekania skórki pomarańczowej. Ważne, by była posiekana bardzo drobno.
  2. Miękkie masło wymieszaj z mąką, cukrem pudrem i miodem.
  3. Następnie dodaj proszek do pieczenia, jajko, przyprawę do piernika i posiekaną skórkę.
  4. Ciasto zagniataj możliwie szybko i odłóż do lodówki na pół godziny.
  5. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Im cieńsze ciasto, tym twardsze pierniczki. Następnie wycinaj z ciasta za pomocą foremki wybrane kształty ciasteczek.
  6. Pierniczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, nie dłużej niż 12 minut, w przeciwnym razie staną się gorzkie.

Roladki w sosie grzybowym. Zdj. ilustracyjneProsty przepis na schab w sosie pieczarkowym. Dodaj ten składnik

Tak upieczone pierniczki będą delikatne i kruche. Udekoruj je kolorowymi lukrami i ciesz się niezwykłą ozdobą świątecznego stołu lub choinki.

Zobacz wideo
Więcej o: