Placki twarogowe z jabłkiem - dzięki temu składnikowi będą obłędnie puszyste. I nie chodzi o proszek!

Placki twarogowe z jabłkiem to śniadanie idealne. Są pyszne, delikatne i robi się je błyskawicznie. Przepis na placki twarogowe z jabłkiem jest banalny, a dzięki jednemu składnikowi wyjdą puszyste jak chmurka. Wcale nie chodzi o proszek do pieczenia. Zapraszamy do przepisu na obłędne placuszki.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, warto więc zadbać, by było pyszne i dodawało energii. Przepis na placuszki twarogowe z jabłkami sprawdzi się świetnie na śniadanie zarówno dla najmłodszych, jak i nieco starszych łasuchów. Robiąc placuszki, dodaj do nich pianę z białek, wtedy będą obłędnie puszyste i znikną ze stołu w okamgnieniu.

Placuszki twarogowe z jabłkiem - przepis:

Składniki:

  • 3 jajka
  • 250 g twarogu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Do miski z żółtkami dodaj twaróg, cukier i dokładnie rozgnieć masę.
  3. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Następnie dodaj do masy z twarogiem i całość wymieszaj, dosypując cynamon.
  4. Mąkę przesiej przez sito i dodaj do masy twarogowej. Wymieszaj.
  5. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier puder. Powoli przekładaj do masy twarogowej, delikatnie mieszając. 
  6. Dobrze rozgrzej patelnię i partiami wykładaj ciasto. Smaż około 2 -3 minuty z każdej strony.

Tak przygotowane placuszki twarogowe będą delikatne i aksamitne. Podawaj je posypane cukrem pudrem lub w towarzystwie syropu klonowego. Takie śniadanie będzie gwarantem udanego dnia. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA