Więcej pysznych przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, warto więc zadbać, by było pyszne i dodawało energii. Przepis na placuszki twarogowe z jabłkami sprawdzi się świetnie na śniadanie zarówno dla najmłodszych, jak i nieco starszych łasuchów. Robiąc placuszki, dodaj do nich pianę z białek, wtedy będą obłędnie puszyste i znikną ze stołu w okamgnieniu.
Placuszki twarogowe z jabłkiem - przepis:
Składniki:
- 3 jajka
- 250 g twarogu
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jabłko
- 2 łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek.
- Do miski z żółtkami dodaj twaróg, cukier i dokładnie rozgnieć masę.
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Następnie dodaj do masy z twarogiem i całość wymieszaj, dosypując cynamon.
- Mąkę przesiej przez sito i dodaj do masy twarogowej. Wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier puder. Powoli przekładaj do masy twarogowej, delikatnie mieszając.
- Dobrze rozgrzej patelnię i partiami wykładaj ciasto. Smaż około 2 -3 minuty z każdej strony.
Tak przygotowane placuszki twarogowe będą delikatne i aksamitne. Podawaj je posypane cukrem pudrem lub w towarzystwie syropu klonowego. Takie śniadanie będzie gwarantem udanego dnia. Smacznego!
Zapraszamy do naszej galeriiOtwórz galerię