Wykwintne dania na Boże Narodzenie. Co zaserwować na świąteczny obiad?

Wykwintne dania na Boże Narodzenie to przede wszystkim pieczone mięsa, które mogą pojawić się na stole dopiero w dni świąteczne. Jakie dania przygotować, aby zachwycić swoich gości?

Wykwintne potrawy na Boże Narodzenie - co przygotować?

Wykwintne dania na Boże Narodzenie zazwyczaj pojawiają się na stole w pierwszy lub drugi dzień świąt w formie uroczystego obiadu lub kolacji. Dzieje się tak dlatego, że wieczerza wigilijna w naszym kraju zgodnie z tradycją ma charakter postny, co sprawia, że podawane na niej dania uznawane są za proste i tradycyjne. Nie oznacza to, że są one gorsze. Wręcz przeciwnie - bogactwo grzybów i aromatów korzennych sprawia, że dania serwowane na kolacji są wyjątkowe i niepowtarzalne i z chęcią czekamy na nie przez cały rok. Niemniej w pierwszy dzień świąt zazwyczaj rodziny zbierają się na uroczyste świętowanie, a na stole pojawiają się wykwintne potrawy na Boże Narodzenie, wśród których pierwsze miejsce zajmują pieczone mięsa, ale nie tylko. Zobacz, jakie są nasze propozycje na wyjątkowe dania świąteczne, którymi możesz uraczyć bliskich. 

Eleganckie potrawy na Boże Narodzenie. Gęś faszerowana

Na polskich stołach drób gości dość często. Ogranicza się on jednak w zdecydowanej większości przypadków do kurczaka. Tymczasem w naszym kraju od setek lat istnieje tradycja przyrządzania także innych mięs tego rodzaju. Chodzi tu chociażby o kaczkę czy gęś, które są niesamowicie smaczne i aromatyczne, pod warunkiem, że właściwie je przyrządzimy. Eleganckie potrawy na Boże Narodzenie możemy przygotować właśnie na ich bazie. Doskonale sprawdzi się faszerowana gęś, która będzie nie tylko daniem efektownym, ale też smacznym. 

Faszerowana gęś

Składniki: 1 średniej wielkości gęś, 4-5 jabłek (najlepiej szara reneta), szklanka bulionu mięsnego, brzoskwinie, 10 dag cukru, 100 ml czerwonego wina, majeranek, pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Gęś dokładnie myjemy i osuszamy z zewnątrz i wewnątrz. Tak przygotowaną nacieramy dokładnie majerankiem, pieprzem i solą. Odstawiamy na całą noc do lodówki, aby przeszła aromatem przypraw.
  2. Jabłka i brzoskwinie myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki. Następnie karmelizujemy je na złoty kolor. Delikatnie podlewamy winem.
  3. Kiedy owoce przestygną, faszerujemy nimi gęś.
  4. Gotową gęś wkładamy do rozgrzanego piekarnika i przez około kwadrans pieczemy w temperaturze 200°C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 2 godziny.
  5. Kiedy wyjmiemy gęś z pieca, usuwamy ze środka farsz i blendujemy go podlewając stopniowo bulionem, aby uzyskać konsystencję sosu, z którym podamy mięso.

Wykwintna kolacja w Boże Narodzenie. Co podać?

Wykwintna kolacja w Boże Narodzenie może być dobrą okazją do spotkania ze znajomymi i rodziną, ale także do zaprezentowania swoich umiejętności kulinarnych. Jakie dania mogą pojawić się w taki dzień na stole? Oczywiście powinny być to potrawy wyjątkowe, o niepowtarzalnym smaku. Oto kilka propozycji dań, które możesz przygotować na kolację bożonarodzeniową:

Zobacz wideo Karkówka w marynacie miodowo-barbecue

Wykwintny obiad na Boże Narodzenie. Zaskocz wszystkich góralskim smakiem

Wykwintny obiad na Boże Narodzenie niekoniecznie musi opierać się na mięsie jako daniu głównym. Równie dobrze sprawdzi się w tej roli ryba - dorsz lub łosoś. Ważne jednak, aby odpowiednio ją przygotować, aby smakowała wszystkim gościom, a jednocześnie nie była podana w zbyt oczywisty sposób. Wszystkie te warunki spełnia łosoś z oscypkiem i żurawiną.

Składniki:

  • kilogram łososia (filety), 100 g oscypka, żurawina ze słoiczka
  • marynata: łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżka musztardy, łyżka soku z cytryny, łyżeczka płynnego miodu, łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie: 

  1. Łososia umyć, pozbawić skóry i dokładnie osuszyć. Gotowego podzielić na porcje (z kilograma powinno wyjść ich około siedmiu).
  2. Rybę natrzeć solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku.
  3. Przygotować marynatę z soku z cytryny, miodu, musztardy i oliwy. Natrzeć nią rybę i pozostawić na godzinę.
  4. Gotową rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C. Na filetach układać plastry sera. Piec przez około kwadrans. Na wierzchu wyłożyć żurawinę i zapiec jeszcze przez 2-3 minuty. 

Zobacz też: Biały mak - co to jest i gdzie kupić ten składnik? Będzie dobry nie tylko do rogali!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.