Ciasto czekoladowe bez cukru, bez mleka i bez mąki. To coś tam w ogóle zostało? Oj tak!

Co powstanie, gdy z przepisu na ciasto wykluczymy kilka składników, które wydają się kluczowe? Odpowiedź brzmi: doskonałe ciasto. Sprawdźcie, jak upiec coś pysznego bez użycia mąki, cukru i mleka.

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Większość osób nie musi eliminować z przepisów na domowe wypieki żadnych składników. Ci, którzy muszą, zwykle ze względu na stan zdrowia, wiedzą, że upieczenie czegoś pysznego bez mąki, mleka czy cukru też jest możliwe. To kto podejmie wyzwanie? Ciasto czekoladowe poleca się wszystkim.

Zobacz wideo Ciasto czekoladowe na piwie z piwnym karmelem

Ciasto czekoladowe bez mąki, mleka i cukru - przepis

Składniki:

  • 5 dużych jajek,
  • 120 g suszonych daktyli,
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej bez cukru,
  • 1/2 kostki masła lub margaryny,
  • 1 przejrzały banan,
  • 100 ml soku pomarańczowego,
  • 100 ml wody
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe lub płatki migdałów do posypania

Jak zrobić ciasto czekoladowe bez mąki, mleka i cukru?

Suszone daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na 30 minut do nasączenia. Potem przekładamy je do garnka, dodajemy sok pomarańczowy i zagotowujemy. Gdy lekko zgęstnieją, zdejmujemy je z ognia i blendujemy na gładką masę.

Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem masła. Dodajemy do zblendowanych daktyli i dokładnie mieszamy.

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy na puch i dodajemy powoli do przestudzonej masy z czekolady i daktyli. Na koniec dodajemy białka i wszystkie składniki łączymy.

Formę o szerokości ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczmy przez około pół godziny, studzimy ciasto przy uchylonych drzwiach piekarnika. Podajemy posypane wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.

Więcej o: