Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie www.gazeta.pl
Piernik staropolski to najbardziej świąteczne ciasto, jakie można sobie wyobrazić. Jego smak przenosi nas do świąt sprzed lat, kiedy babciną kuchnię wypełniał niezwykły zapach piernika, a Boże Narodzenie miało tę niepowtarzalną magię. Babciny przepis na piernik staropolski bez problemu odtworzysz w swojej kuchni, musisz jednak się pośpieszyć - ciasto musi dojrzewać nie mniej niż 3 tygodnie. Do Bożego Narodzenia coraz mniej czasu, przygotuj ciasto na piernik już dziś, a upiecz je tuż przed Wigilią.
Składniki:
Piernik staropolski - sposób przygotowanie:
Ciasto na piernik staropolski należy wyrobić co najmniej 3 a najlepiej 6 tygodni przed Wigilią. Ten czas dojrzewania zagwarantuje niepowtarzalny smak ciasta.
Piernik staropolski przygotowany w ten sposób, swoim smakiem i aromatem zabierze cię do krainy dziecięcych wspomnień, kiedy święta miały tę niepowtarzalną magię. Jeśli jednak chcesz nieco "podkręcić" smak ciasta, przed przełożeniem powidłami warto skropić je nieco likierem amaretto lub likierem pomarańczowym. Świąteczny stół bez piernika staropolskiego będzie niekompletny. Zrób ciasto już dziś, zobaczysz, że warto. Smacznego!