Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie www.gazeta.pl
Piernik staropolski to najbardziej świąteczne ciasto, jakie można sobie wyobrazić. Jego smak przenosi nas do świąt sprzed lat, kiedy babciną kuchnię wypełniał niezwykły zapach piernika, a Boże Narodzenie miało tę niepowtarzalną magię. Babciny przepis na piernik staropolski bez problemu odtworzysz w swojej kuchni, musisz jednak się pośpieszyć - ciasto musi dojrzewać nie mniej niż 3 tygodnie. Do Bożego Narodzenia coraz mniej czasu, przygotuj ciasto na piernik już dziś, a upiecz je tuż przed Wigilią.
Piernik z pomidorów - pozwól się zaskoczyć!
Piernik staropolski - przepis:
Składniki:
- 250 g miodu
- 150 g masła
- 180 g cukru
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 80 ml mleka
- 1,5 łyżeczki sody
- 50 g orzechów włoskich
Piernik staropolski - sposób przygotowanie:
Ciasto na piernik staropolski należy wyrobić co najmniej 3 a najlepiej 6 tygodni przed Wigilią. Ten czas dojrzewania zagwarantuje niepowtarzalny smak ciasta.
- Miód, cukier i masło zagotuj w rondelku, mieszając drewnianą łyżką. Zostaw do delikatnego przestudzenia.
- Do masy dodaj mąkę, jajko, żółtka i przyprawę do piernika. Całość połącz w jednolitą masę za pomocą drewnianej łyżki.
- Mleko wymieszaj z sodą i wlej do masy. Orzechy bardzo drobno posiekaj i dołóż je do reszty składników.
- Całość wyrabiaj łyżką lub mikserem na małych obrotach przez około 10 minut.
- Tak przygotowane ciasto przełóż do szklanej miski i dokładnie przykryj ściereczką. Odłóż miskę na 3 tygodnie w chłodne i suche miejsce.
- Dojrzałe ciasto piernikowe zagnieć na gładką kulę. Następnie rozwałkuj je na placek o wymiarach blachy do pieczenia.
- Blaszkę wyłóż papierem, przełóż rozwałkowane ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny.
- Po upieczeniu i ostudzeniu przekrój ciasto pionowo na 2 lub 3 części i przełóż powidłami. Odłóż ciasto na dobę do lodówki.
Ciasto czekoladowe bez cukru, bez mleka i bez mąki. To coś tam w ogóle zostało? Oj tak!
Piernik staropolski przygotowany w ten sposób, swoim smakiem i aromatem zabierze cię do krainy dziecięcych wspomnień, kiedy święta miały tę niepowtarzalną magię. Jeśli jednak chcesz nieco "podkręcić" smak ciasta, przed przełożeniem powidłami warto skropić je nieco likierem amaretto lub likierem pomarańczowym. Świąteczny stół bez piernika staropolskiego będzie niekompletny. Zrób ciasto już dziś, zobaczysz, że warto. Smacznego!
Zapraszamy do naszej galerii pełnej pysznych piernikówOtwórz galerię