Zupa fasolowa - przepis babci Krysi robi furorę w redakcji. Jak ją zrobić?

Zupa fasolowa jest idealnym pomysłem na rozgrzewający obiad w zimne, pochmurne dni. Aromatyczna za sprawą wędzonki i przypraw jest bez wątpienia jedną z ulubionych zup Polaków. Najlepsza wychodzi oczywiście z przepisu babci, taka fasolowa nie ma sobie równych. Jak ją przygotować?

Więcej babcinych przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Ostatnio koleżanka z naszej redakcji podzieliła się przepisem na swoją ulubioną zupę, którą robi jej babcia Krysia. Z początku myślałam, że to nic takiego - zwykła fasolowa, jednak postanowiłam wypróbować babciny przepis, który zawierał zdecydowanie więcej wędzonki i przypraw, niż ten, z którego korzystałam dotychczas. Zupa fasolowa babci Krysi wyszła naprawdę genialna - sycąca i aromatyczna. Warto wypróbować ten przepis, jest naprawdę łatwy.

Schabowy z ziemniakamiSchabowy potrzebuje tej prostej marynaty. Będzie soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz

Zupa fasolowa babci - przepis:

Składniki:

  • ok. 2 litry wody
  • 1,5 szklanki suchej białej fasoli
  • włoszczyzna (marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera, cebula)
  • ok. 400 g wędzonych żeberek
  • ok. 200 g wędzonego boczku
  • 2 większe ziemniaki
  • majeranek
  • cząber
  • sól i pieprz

Zupa fasolowa - sposób przygotowania:

  1. Dzień przed planowanym gotowaniem, namocz suchą fasolę. Następnego dnia odcedź ją, przełóż do garnka i zalej wodą.
  2. Dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz podzielone na części żeberka.
  3. Wędzony boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż całość, aż się zeszkli.
  4. Zawartość patelni przełóż do garnka, dodaj solidną łyżeczkę majeranku oraz cząbru i całość gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. 
  5. Kiedy fasolka będzie już miękka, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj jeszcze około 10 minut.
  6. Następnie wyłów żeberka i widelcem oddziel mięso od kości. Oddzielone mięso wrzuć z powrotem do garnka. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

Domowy piernikPiernik staropolski. Przepis jest prosty, ale jest haczyk

Taka zupa świetnie syci i rozgrzewa. Żeby nieco podkręcić jej smak i dodać jej nieco kwasowości, pod koniec gotowanie warto wlać pół szklanki zakwasu lub dwie łyżki chrzanu. Przepis babci na zupę fasolową to gwarancja pysznego obiadu, którym zachwyci się cała rodzina.

Zobacz wideo
Więcej o: