Jaki olej do śledzi? Tak, to ma znaczenie. Wyjaśniamy

Planujecie już potrawy na wigilię? A może po prostu przygotujecie śledzie w oleju do zjedzenia w najbliższym czasie? Zwróćcie uwagę na olej, który do nich dolewacie. Podpowiadamy, jaki wybrać.

Więcej porad kulinarnych i przepisów znajdziesz na stronie głównej

Śledzie w oleju na różne sposoby bardzo często podawane są na wigilię. Wiele osób przygotowuje je także chętnie bez okazji - gdy za oknem zimno i ciemno, mamy w końcu ochotę na sycące, cięższe dania i sałatki. Chcemy dziś podpowiedzieć, jaki olej do śledzi wybrać. Sprawdźcie, z którym wyjdą najsmaczniejsze.

Najlepszy olej do śledzi

Kiedy przygotowujemy śledzie w oleju, myślimy przede wszystkim o smaku ryby i dodatków. Jednak to nie tylko cebulka i przyprawy nadają smak całemu daniu. Bardzo ważny jest również olej, którym zalewamy całą potrawę. 

W zależności od tego, czy chcemy, aby smak oleju był intensywny, czy prawie niewyczuwalny, musimy wybrać różne produkty. Klasyczny przepis na śledzie w oleju warto podkręcić smakiem tłuszczu, który ma swój wyczuwalny smak. Będzie to na przykład olej rydzowy, olej lniany czy dobrej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia. 

Zobacz wideo Aż cztery pomysły na świąteczne śledzie

Robisz śledzie z dużą ilością przypraw i innymi składnikami, które będą dominować w daniu? W takim wypadku nie potrzeba dodawać już kolejnej nuty smakowej. Olej rzepakowy nierafinowany będzie dobrym wyborem - nie zaburzy smaku potrawy. Można także wybrać olej rzepakowy z domieszką oliwy lub olej słonecznikowy, choć zdaniem niektórych jest on mocniej wyczuwalny w tego typu daniach.

Prosty przepis na śledzie w oleju lnianym

Jako że olej lniany należy do najzdrowszych tłuszczy, które możemy wykorzystać do śledzi, mamy dla was prosty przepis na taką potrawę.

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych,
  • 2 białe cebule,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 8 ziaren pieprzu,
  • 4 liście laurowe,
  • 250 ml oleju lnianego,
  • szczypta soli do smaku

Jak zrobić śledzie w oleju lnianym?

Filety śledziowe moczymy w wodzie lub mleku przez kilka godzin. Co jakiś czas zmieniamy zalewę, by pozbawić ich jak najwięcej soli. Po wymoczeniu śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski o szerokości 1-1,5 cm. 

Cebulę siekamy w piórka, oprószamy ją solą. Przygotowujemy czysty słoik, wrzucamy do niego naprzemiennie warstwy cebuli i śledzi. Co jakiś czas wrzucamy także liście laurowe i ziarna pieprzu. 

Olej mieszamy z sokiem z cytryny i z octem. Zalewamy nim śledzie, słoik przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 doby.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.