Zupa gulaszowa - przepis. Ten trik sprawi, że będzie smaczna i sycąca

Zupa gulaszowa to obiadowy strzał w dziesiątkę. Jest pyszna, sycąca i świetnie rozgrzewa w zimne i ponure dni. Zupa gulaszowa swój głęboki smak zawdzięcza wyjątkowej kompozycji przypraw, warzyw i mięsa. Zastosuj ten trik podczas gotowania, a twoja gulaszowa wyjdzie idealna.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Zupa gulaszowa gości na polskich stołach zarówno podczas ważnych uroczystości, pełniąc funkcję pierwszego dania, jak również podczas codziennych, rodzinnych posiłków. Aromatyczne, rozgrzewające danie to obowiązkowa pozycja w jesiennym i zimowym menu. Co należy zrobić, by zupa gulaszowa była idealna? Sekret tkwi w składnikach, a dokładniej w wyborze odpowiedniego mięsa. Żeby zrobić pyszną zupę, wybierz dwa rodzaje mięsa - wołowinę i wieprzowinę. W obu przypadkach najlepiej sprawdzi się łopatka.

Śledzie w oleju lnianymJaki olej do śledzi? Tak, to ma znaczenie. Wyjaśniamy

Zupa gulaszowa - przepis:

Składniki:

  • 500 g łopatki wołowej
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 3 większe ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1250 ml dowolnego bulionu
  • ok. 3 łyżek oleju do smażenia (może być smalec)
  • przyprawy - słodka papryka, sól, pieprz, tymianek, oregano, ostra papryka

Zupa gulaszowa  - sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj mięso. Wołowinę i wieprzowinę opłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w średnią kostkę. 
  2. W garnku, w którym planujesz gotować zupę, porządnie rozgrzej tłuszcz i wrzuć pokrojone mięso. Smaż na większym ogniu, aż mięso się "zamknie". W międzyczasie  przygotuj warzywa - obierz i pokrój w średnią kostkę. Cebulę posiekaj.
  3. Podsmażone mięso razem z sokiem, który oddało, przełóż do naczynia i na pozostałym w garnku tłuszczu podsmaż cebulę. Bardzo ważnym krokiem jest smażenie warzyw na tłuszczu w garnku po mięsie - ten trik gwarantuje przenikanie się smaków i  niepowtarzalny aromat. 
  4. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojone warzywa i całość duś około 10 minut. Gdy warzywa nieco zmiękną, wlej bulion.
  5. Następnie dodaj przyprawy - solidną łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę soli, tymianku i oregano i pół łyżeczki ostrej papryki i pieprzu. Całość gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
  6. Po upływie tego czasu dodaj do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki, koncentrat i pomidory w puszce. Całość gotuj, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

Gęsta zupa fasolowaZupa fasolowa - przepis babci robi furorę. Jak ją zrobić

Taka zupa gulaszowa świetnie rozgrzeje cię w zimny, pochmurny dzień. Zrób ją dziś na obiad, a twoja rodzina będzie w siódmym niebie.

Zobacz wideo

Wskazówka: Jeśli chcesz nieco podkreślić smak swojej zupy, dodaj pieczarki. Pokrój je w plasterki i usmaż razem z resztą warzyw. Pieczarki świetnie pasują do przepisu na zupę gulaszową i dzięki temu dodatkowi, na pewno będzie smakować rewelacyjnie.

Więcej o: