Ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Podczas pieczenia pamiętaj o tych zasadach

Sernik piernikowy to ciasto na Święta Bożego Narodzenia, które łączy w sobie dwa najpopularniejsze świąteczne wypieki. Nie może zabraknąć go zatem na bożonarodzeniowym stole. Podczas jego przygotowywania trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Sernik na spodzie piernikowym to idealne ciasto, jeśli chcemy, aby w całym domu było czuć zapach świąt. Jest to połączenie dwóch najpopularniejszych świątecznych wypieków, czyli sernika i piernika. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. 

Ciasto na Święta Bożego Narodzenia — lista składników: 

Poniższa ilość składników podana jest na tortownicę o średnicy 23 cm. 

Ciasto:

  • 400 g mąki tortowej,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżka śmietany 18%.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka,
  • 130 g cukru,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 40 g proszku budyniowego o smaku waniliowym,
  • 200 g śmietanki 30%,
  • 4 całe jajka,
  • 2 białka,
  • cukier puder do oprószenia ciasta. 

Przepis na sernik piernikowy krok po kroku

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie i mieszamy ze sobą najlepiej drewnianą łyżką. Po połączeniu się składników zaczynamy ręcznie zagniatać kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy 3/4 ciasta i ścieramy je na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do tortownicy wysmarowanej uprzednio tłuszczem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. W międzyczasie miksujemy twaróg sernikowy, cukier, masło oraz proszek budyniowy. Podczas miksowania powoli wlewamy do masy cienkim strumieniem śmietankę i dodajemy stopniowo po 1 jajku oraz białka. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na upieczonym spodzie. Z lodówki wyjmujemy pozostałą część ciasta, ścieramy na tarce i posypujemy wierzch masy serowej. Całość pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 50 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze przez około 15-20 minut. 

Pamiętaj o tym przygotowując to ciasto na Święta Bożego Narodzenia

Jest kilka istotnych zasad, o których powinniśmy pamiętać nie tylko przy pieczeniu tego ciasta, ale też każdego innego rodzaju sernika. Mianowicie: 

  • wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc warto wyjąć je godzinę szybciej z lodówki, 
  • składniki miksujemy jedynie do ich połączenia, aby nie napowietrzać masy serowej. Zbyt napowietrzona masa może być przyczyną opadnięcia ciasta, 
  • sernik pieczemy na opcji góra-dół bez termoobiegu, 
  • nigdy nie wyciągamy sernika z piekarnika od razu. Ciasto należy całkowicie wystudzić przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.