Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sernik na spodzie piernikowym to idealne ciasto, jeśli chcemy, aby w całym domu było czuć zapach świąt. Jest to połączenie dwóch najpopularniejszych świątecznych wypieków, czyli sernika i piernika. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
Poniższa ilość składników podana jest na tortownicę o średnicy 23 cm.
Masa serowa:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie i mieszamy ze sobą najlepiej drewnianą łyżką. Po połączeniu się składników zaczynamy ręcznie zagniatać kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy 3/4 ciasta i ścieramy je na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do tortownicy wysmarowanej uprzednio tłuszczem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. W międzyczasie miksujemy twaróg sernikowy, cukier, masło oraz proszek budyniowy. Podczas miksowania powoli wlewamy do masy cienkim strumieniem śmietankę i dodajemy stopniowo po 1 jajku oraz białka. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na upieczonym spodzie. Z lodówki wyjmujemy pozostałą część ciasta, ścieramy na tarce i posypujemy wierzch masy serowej. Całość pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 50 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze przez około 15-20 minut.
Jest kilka istotnych zasad, o których powinniśmy pamiętać nie tylko przy pieczeniu tego ciasta, ale też każdego innego rodzaju sernika. Mianowicie: