Łazanki - przepis na szybki obiad. Dodaj jeden składnik, a wzbogacisz ich smak

Łazanki to błyskawiczne danie, które świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole, oraz jako szybki obiad dla całej rodziny. Przepis na łazanki jest bardzo prosty, a danie zawsze dobrze smakuje. Jeśli dodasz jeden składnik, twoje łazanki nabiorą wyjątkowego smaku i będą kulinarnym przebojem.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie www.gazeta.pl

Łazanki to pomysł na smaczny i szybki obiad, który pokocha cała rodzina. Chociaż to danie dość mocno kojarzy nam się ze świętami, wcale nie musimy czekać do Wigilii, by cieszyć się smakiem łazanek. Tradycyjnie przygotowuje się je z płaskiego makaronu, kiszonej kapusty i grzybów. Jeśli jednak chcesz, by twoje łazanki miały głęboki i bogaty smak, użyj suszonych borowików - ten składnik jest gwarancją ich wyjątkowego smaku.

Łazanki - przepis:

Składniki:

  • 200 g makaronu łazanki
  • ok. 250 dag kapusty kiszonej
  • duża garść suszonych borowików
  • 1 cebula
  • olej roślinny
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • sól i pieprz do smaku

Łazanki - sposób przygotowania:

  1. Najpierw namocz suszone borowiki. Powinny się moczyć co najmniej kilka godzin, równie dobrze możesz odstawić je na całą noc.
  2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj sól i łyżkę oleju, by makaron nie skleił się po odcedzeniu.
  3. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna, przepłucz ją i ponownie odciśnij.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj drobno posiekane borowiki i podsmażaj około 5 minut, Następnie dodaj kapustę. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. 
  5. Kiedy grzyby i kapusta będą miękkie, zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar wody.
  6. Dodaj makaron i całość wymieszaj. Przed podaniem możesz posypać natką pietruszki.

Tak przygotowane łazanki to świetny pomysł na szybki obiad. Dodatek suszonych borowików sprawi, że zyskają nowy, głębszy smak, w którym zakocha się twoja rodzina.

Zobacz wideo

Wskazówka: Jeśli nie masz specjalnego makaronu do łazanek, użyj makaronu świderki. Ich kształt sprawi, ze farsz świetnie wejdzie między "skręty" pojedynczych kluseczek i stworzy bardzo smaczną całość.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.