Ciasto czekoladowe z wiśniami. Przepis jest banalny i wystarczy kilka składników

Na jesienną chandrę i słotę najlepsze jest domowe pyszne ciasto. Czekolada na pewno poprawi wam humor. Dziś mamy dla was przepis na rewelacyjne ciasto czekoladowe z wiśniami. Poradzą sobie z nim nawet początkujący.

Więcej przepisów na wypieki i nie tylko znajdziesz na stronie głównej

Jesień i zima to doskonały czas na mocno czekoladowe wypieki. W końcu cóż lepiej poprawi nastrój niż czekolada? Z tą myślą przygotowaliśmy dla was dzisiejszą inspirację: przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami. Sprawdźcie, jak je upiec!

Ciasto czekoladowe z wiśniami - przepis

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 250 g kefiru,
  • 100 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki kakao,
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 1 jajko,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropli ekstraktu z migdałów,
  • 300-400 g mrożonych wiśni (rozmrożonych przed użyciem)

Jak zrobić ciasto czekoladowe z wiśniami?

Gorzką czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, najlepiej używając miksera kuchennego. Dodajemy jajko, łączymy, a potem wlewamy roztopioną czekoladę, wszystko razem mieszamy.

Do masy wlewamy kefir oraz ekstrakt z migdałów, po wymieszaniu wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko, na najniższych obrotach miksera lub używając drewnianej łyżki - tylko do połączenia składników. Masa powinna być gęsta.

Zobacz wideo Ciasteczka brownie

Formę do pieczenia o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, a na wierzchu układamy wiśnie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i pieczemy przez około 40-50 minut. Ciasto będzie wilgotne, więc jeśli sprawdzimy je patyczkiem podczas pieczenia, może zostać na nim rozpuszczona czekolada - najważniejsze, by nie był on oblepiony surowym ciastem. Przed podaniem ciasto czekoladowe dokładnie studzimy.

Wskazówka: do tego ciasta można także użyć wiśni z soku - zwykle jednak takie przetwory są słodsze, więc można zmniejszyć ilość cukru w cieście.

Więcej o:
Copyright © Agora SA