Więcej przepisów na wypieki i nie tylko znajdziesz na stronie głównej
Jesień i zima to doskonały czas na mocno czekoladowe wypieki. W końcu cóż lepiej poprawi nastrój niż czekolada? Z tą myślą przygotowaliśmy dla was dzisiejszą inspirację: przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami. Sprawdźcie, jak je upiec!
Składniki:
Gorzką czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, najlepiej używając miksera kuchennego. Dodajemy jajko, łączymy, a potem wlewamy roztopioną czekoladę, wszystko razem mieszamy.
Do masy wlewamy kefir oraz ekstrakt z migdałów, po wymieszaniu wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko, na najniższych obrotach miksera lub używając drewnianej łyżki - tylko do połączenia składników. Masa powinna być gęsta.
Formę do pieczenia o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, a na wierzchu układamy wiśnie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i pieczemy przez około 40-50 minut. Ciasto będzie wilgotne, więc jeśli sprawdzimy je patyczkiem podczas pieczenia, może zostać na nim rozpuszczona czekolada - najważniejsze, by nie był on oblepiony surowym ciastem. Przed podaniem ciasto czekoladowe dokładnie studzimy.
Wskazówka: do tego ciasta można także użyć wiśni z soku - zwykle jednak takie przetwory są słodsze, więc można zmniejszyć ilość cukru w cieście.