Naleśniki francuskie według Lary Gessler. Wystarczy zmienić kolejność dodawania składników

Chcecie przygotować pyszne, cienkie naleśniki? Wykorzystajcie przepis Lary Gessler. Celebrytka podpowiada, jak zrobić je tak, by wyszły idealne do wykorzystania zarówno na słodko, jak i na słono.

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Lara Gessler podzieliła się na swoim instagramie przepisem na naleśniki idealne. W relacji przygotowanej dla obserwujących pokazała, jak przyrządzić cienkie naleśniki, które będą miały idealnie rumiane brzegi i będą doskonałe w smaku. Podpowiadamy, co zrobić krok po kroku.

Naleśniki Lary Gessler - przepis

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody,
  • 30 g masła,
  • 2 jajka,
  • opcjonalnie (jeśli robimy naleśniki na słodko): 1 łyżeczka cukru pudru

Jak zrobić naleśniki według Lary Gessler?

Masło rozpuszczamy na patelni (uważamy, aby się nie przypaliło!). Jajka ubijamy, używając trzepaczki, powoli wlewamy do nich mleko i wodę, mieszamy. Mąkę przesiewamy przez sitko. Jeśli używamy cukru pudru, również dodajemy go do masy. Energicznie mieszamy, by nie powstały grudki - jeśli będą w cieście, należy je dobrze rozmieszać lub przecedzić ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło, łączymy.

Ciasto wylewamy porcjami na suchą, rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy po obu stronach - powinny być cienkie i ładnie przyrumienione. Nie obawiajcie się, jeśli na początku będą wydawać się twarde, sztywne - ułóżcie je warstwowo na talerzu, a pod wpływem ciepła zmiękną.

Zobacz wideo Galettes Bretonnes

Naleśniki - porady Lary Gessler

  • jeśli przygotowujecie naleśniki na słodko, dodajcie łyżkę cukru pudru. Dzięki temu naleśniki ładnie się zarumienią - cukier się skarmelizuje,
  • aby naleśniki miały ciekawy aromat, do mleka, którego użyjecie, wrzućcie wcześniej liście kafiru lub skórki pomarańczy,
  • roztopione masło (może być klarowane) sprawi, że naleśniki będą lepsze w smaku, delikatniejsze. Nie należy zamieniać go na olej.
Więcej o:
Copyright © Agora SA