Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Lara Gessler podzieliła się na swoim instagramie przepisem na naleśniki idealne. W relacji przygotowanej dla obserwujących pokazała, jak przyrządzić cienkie naleśniki, które będą miały idealnie rumiane brzegi i będą doskonałe w smaku. Podpowiadamy, co zrobić krok po kroku.
Składniki:
Masło rozpuszczamy na patelni (uważamy, aby się nie przypaliło!). Jajka ubijamy, używając trzepaczki, powoli wlewamy do nich mleko i wodę, mieszamy. Mąkę przesiewamy przez sitko. Jeśli używamy cukru pudru, również dodajemy go do masy. Energicznie mieszamy, by nie powstały grudki - jeśli będą w cieście, należy je dobrze rozmieszać lub przecedzić ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło, łączymy.
Ciasto wylewamy porcjami na suchą, rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy po obu stronach - powinny być cienkie i ładnie przyrumienione. Nie obawiajcie się, jeśli na początku będą wydawać się twarde, sztywne - ułóżcie je warstwowo na talerzu, a pod wpływem ciepła zmiękną.