Potrawy wigilijne we Włoszech, które warto znać. Co je się podczas wigilii na Półwyspie Apenińskim?

Które potrawy wigilijne we Włoszech są najbardziej popularne? Jak ma się to do dań znanych z kuchni regionalnej? Oto krótka podróż po świątecznych tradycjach kulinarnych Półwyspu Apenińskiego.

Jakie potrawy wigilijne we Włoszech są najbardziej popularne? Przystawki

Jakie potrawy wigilijne we Włoszech muszą pojawić się na stole? Co do zasady wigilia w tym kraju możliwie najbardziej przypomina tę polską. Jest tak dlatego, że kolacja wigilijna powinna być lekka i sprowadzać się do konsumpcji dań z owoców morza i warzyw. Trzeba przy tym wiedzieć, że zróżnicowanie menu jest widoczne pomiędzy regionami, ale także w obrębie konkretnych miejscowości czy rodzin, gdzie panują zwyczaje pielęgnowane od pokoleń. Warto też mieć świadomość tego, że Boże Narodzenie jest w Italii postrzegane jako zdecydowanie rodzinne święto. Spędza się je więc z najbliższymi w przeciwieństwie do Wielkanocy, w przypadku której panuje znacznie większa dowolność. 

Potrawy wigilijne we Włoszech to m.in. smakowite, ale proste przystawki. Wśród nich znajdują się sardele z chlebem i oliwą, sałatki z dodatkiem owoców morza, koktajle z krewetek, wędzone ryby (zwłaszcza łosoś), placki z owczym serem pecorino, warzywa smażone w cieście lub papryka faszerowana tuńczykiem.  

Dania wigilijne we Włoszech - menu główne

Jakie dania wigilijne we Włoszech składają się na menu główne? Nikogo chyba nie zdziwi, że wśród nich znajdą się makarony. Tym razem będą to ich wersje z rybami i owocami morza. Przykładem może być spaghetti z małżami. Na stole pojawiają się też mamałyga z dodatkami takimi, jak choćby sos rybny, zupa rybna czy flaki z dorsza. Wszędzie popularne są smażone warzywa i zupy warzywne, ale też gnocchi z dynią i serem ricotta. Oczywiście drugie dania to przede wszystkim pieczone ryby takie, jak dorada i wspominany już dorsz

Zobacz wideo Dorsz pod kruszonką - przepis

Tradycyjne potrawy wigilijne we Włoszech - słodycze 

Jeśli chodzi o tradycyjne potrawy wigilijne we Włoszech, to nie może wśród nich zabraknąć świątecznych słodyczy. Przykładem jest drożdżowe panettone z bakaliami, ale można się też spotkać z różnymi rodzajami ciast i babek. Popularne są pierniczki panpepato i podobny do piernika chleb z kakao panforte. Wiele z nich spożywane jest z dodatkiem kremów, bitej śmietany i słodkich syropów. W menu muszą się też znaleźć suszone owoce, choćby figi. Na stole może również pojawić się marcepan. Po powrocie z pasterki przychodzi czas na toast wzniesiony koniecznie winem musującym. W Boże Narodzenie dalej kultywowany jest rodziny charakter celebracji świątecznego czasu. Tyle tylko, że na stole pojawiają się liczne dania mięsne. 

Potrawy wigilijne we Włoszech: lista dań regionalnych 

Jakie jeszcze jada się potrawy wigilijne we Włoszech? Lista dań jest różnorodna i duże znaczenie mają tu różnice regionalne. Przykładem może być smażony węgorz, którego spożywa się w regionie Lacjum. W Neapolu jada się vermicelli alle vongole, czyli długi makaron z małżami, w Lombardii popularne są lasagne z anchois, zaś w Apulii spaghetti z tuńczykiem. Na Sardynii popularnym deserem jest serek ricotta z miodem, z kolei w Trydencie żywe są tradycje sięgające swoją historią dawnej monarchii habsburskiej. Pozostałością po tamtejszej kuchni jest wigilijny strudel. W Neapolu ulubionym deserem są struffoli, czyli miniaturowe pączki smażone na głębokim tłuszczu.   

Zobacz też: Potrawy wigilijne na Kaszubach: ryba jako obowiązkowa, choć nie jedyna pozycja w wigilijnym menu

Więcej o:
Copyright © Agora SA