Krupnik - przepis na domowy jak u babci. Kluczowa jest kolejność dodania składników

Krupnik to smaczna, pożywna zupa, którą często serwujemy na obiad w naszych domach. Jest lekkostrawna i świetnie smakuje, dlatego szczególnie uwielbiają ją dzieci. Jak zrobić pyszny, sycący krupnik, taki domowy, jak u babci? Kluczowa jest kolejność dodawania składników.

Więcej przepisów z babcinej kuchni znajdziesz na naszej stronie www.gazeta.pl

Wielu z nas pamięta, jak w dzieciństwie nasze babcie gotowały nam delikatny krupniczek, kiedy dotknęło nas gorsze samopoczucie. Gorąca, gęsta zupa natychmiast stawiała na nogi, a tego smaku nie sposób zapomnieć. Przepis na babciny krupnik jest bardzo prosty, z łatwością odtworzysz jego smak w swojej kuchni, wystarczy zachować kolejność dodawania składników.

Idealne naleśniki? Prosty trik, dzięki któremu nie będą niszczyły się w czasie smażeniaNaleśniki francuskie wg Lary Gessler. Wystarczy zmienić kolejność składników

Krupnik babci - przepis:

Składniki:

  • 4 porządne łyżki kaszy jęczmiennej
  • 3 -4 ziemniaki
  • 2 ćwiartki z kurczaka (możesz dodać również żeberka wieprzowe, wtedy twój krupnik będzie miał nieco głębszy smak)
  • włoszczyzna (marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera, cebula)
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • sól do smaku
  • łyżka octu
  • opcjonalnie kilka suszonych grzybków

Krupnik babci - sposób przygotowania:

  1. Najpierw ugotuj wywar. Włóż mięso do garnka, zalej wodą i wstaw na średni ogień. 
  2. Zbierz szumowiny i dodaj obrane i pokrojone warzywa, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu. 
  3. Na rozgrzanej patelni zeszklij posiekaną cebulkę i dodaj do wywaru. Wrzuć kilka suszonych grzybków do smaku i całość gotuj, aż warzywa i grzybki będą miękkie.
  4. Z garnka wyjmij ćwiartki kurczaka, oddziel mięso od kości i ponownie wrzuć do garnka.
  5. Następnie wsyp do wywaru kaszę. Dokładnie zamieszaj i gotuj, aż kasza zmięknie. Dopraw do smaku solą i pieprzem i zakwaś łyżką octu.

Krupnik podawaj bardzo gorący. Posyp dla smaku i dekoracji posiekaną natką.

ABigos,-,Sauerkraut,Stewed,With,Meat,,Dried,Mushrooms,And,Sausage.Przepis na "prawdziwy" bigos Magdy Gessler. Sekret to pominięcie jednego kroku

Tak przygotowany krupnik smakuje niemal identycznie jak ten u babci.  Zrób go dziś na obiad i wyrusz w podróż kulinarną do czasów dzieciństwa. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: