Więcej przepisów z babcinej kuchni znajdziesz na naszej stronie www.gazeta.pl
Wielu z nas pamięta, jak w dzieciństwie nasze babcie gotowały nam delikatny krupniczek, kiedy dotknęło nas gorsze samopoczucie. Gorąca, gęsta zupa natychmiast stawiała na nogi, a tego smaku nie sposób zapomnieć. Przepis na babciny krupnik jest bardzo prosty, z łatwością odtworzysz jego smak w swojej kuchni, wystarczy zachować kolejność dodawania składników.
Krupnik babci - przepis:
Składniki:
- 4 porządne łyżki kaszy jęczmiennej
- 3 -4 ziemniaki
- 2 ćwiartki z kurczaka (możesz dodać również żeberka wieprzowe, wtedy twój krupnik będzie miał nieco głębszy smak)
- włoszczyzna (marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera, cebula)
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- sól do smaku
- łyżka octu
- opcjonalnie kilka suszonych grzybków
Krupnik babci - sposób przygotowania:
- Najpierw ugotuj wywar. Włóż mięso do garnka, zalej wodą i wstaw na średni ogień.
- Zbierz szumowiny i dodaj obrane i pokrojone warzywa, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu.
- Na rozgrzanej patelni zeszklij posiekaną cebulkę i dodaj do wywaru. Wrzuć kilka suszonych grzybków do smaku i całość gotuj, aż warzywa i grzybki będą miękkie.
- Z garnka wyjmij ćwiartki kurczaka, oddziel mięso od kości i ponownie wrzuć do garnka.
- Następnie wsyp do wywaru kaszę. Dokładnie zamieszaj i gotuj, aż kasza zmięknie. Dopraw do smaku solą i pieprzem i zakwaś łyżką octu.
Krupnik podawaj bardzo gorący. Posyp dla smaku i dekoracji posiekaną natką.
Tak przygotowany krupnik smakuje niemal identycznie jak ten u babci. Zrób go dziś na obiad i wyrusz w podróż kulinarną do czasów dzieciństwa. Smacznego!