Zastanawiając się, jakie potrawy wigilijne je się na Kaszubach, warto wiedzieć, że wieczerza wigilijna jest w tym regionie stosunkowo nowym zjawiskiem. Dawniej rodziny gromadziły się tu wspólnie dopiero w pierwszy dzień świąt, jednak pod wpływem kościoła katolickiego i na Kaszubach zagościły tradycje wigilijne. Choć w większości polskich domów króluje w ten wieczór zupa grzybowa bądź czerwony barszcz, na kaszubskich stołach w wigilijny wieczór pojawia się raczej zupa brzadowa bądź rybna. Oto przepisy.
Zupa brzadowa
Składniki:
Dodatkowo, na kluseczki: 150 gramów mąki pszennej, pół szklanki przegotowanej, ciepłej wody i szczypta soli.
Suszone i wędzone owoce zalać zimną wodą, moczyć przez minimum godzinę (można zostawić na noc). Następnie dodać goździki, a owoce pokroić na mniejsze części. Gotować na małym ogniu do miękkości owoców. W razie potrzeby dosłodzić. Do miski wsypać mąkę i sól, stopniowo dodawać wodę, wyrobić ciasto, które nie będzie się lepiło do dłoni. Ciasto rwać na małe kawałki i wrzucać do zupy – kluseczki ugotują się prawie natychmiast. Zupę podawać lekko schłodzoną, z gotowanymi ziemniakami.
UWAGA: Mączne kluseczki można też zastąpić kluseczkami z ziemniaków: zetrzeć ziemniaki na tarce, wymieszać z mąką, odrobiną śmietanki i szczyptą soli, kłaść łyżką na gotujący się wywar.
Zupa rybna po kaszubsku
Składniki:
Fenkuł umyć, pokroić w paski. Łodygi selera naciowego pokroić w kostkę. Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Oliwę rozgrzać w rondlu, wrzucić pokrojone warzywa, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić na małym ogniu około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawić solą. Warzywa podlać wywarem lub wodą, zagotować. Filety z dorsza pokroić na kawałki, dodać do zupy, gotować przez 3 do 5 minut. Zupę doprawić sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem.
Dania wigilijne na Kaszubach z reguły są postne i sięgają głównie po płody rolne (groch, fasolę, mak, ziemniaki, kapustę, suszone owoce), runo leśne (suszone grzyby) oraz ryby. Na całym obszarze obowiązkową potrawą wigilijną są śledzie, jednak w wielu miejscach popularnością cieszą się też inne ryby i dania rybne.
Składniki:
Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku, wyjąć, osuszyć i pokroić na kawałki o szerokości 2-3 centymetrów. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i podsmażać tak, by się zeszkliła ale nie zrumieniła. Dodać do niej pokrojone w plasterki śliwki, łyżeczkę cukru, ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe oraz szczyptę pieprzu (opcjonalnie majeranek). Całość zamieszać i podsmażać kilka minut. Pod koniec dodać ocet i koncentrat pomidorowy. Jeszcze ciepłą zawartość patelni przekładać do słoika na przemian ze śledziami. Po przestudzeniu zakręcić słoik i odstawić do lodówki. Śledzie po kaszubsku będą gotowe do jedzenia następnego dnia. Można je przechowywać w lodówce do 10 dni.
Tradycyjne potrawy wigilijne na Kaszubach to nie tylko zupy oraz dania przygotowywane z ryb. Na uwagę zasługuje również kaszubski deser, który przyrządzany jest z dodatkiem miodu, a o którego niezwykłej konsystencji decyduje znajdująca się w nim marchew.
Miodny kuch
Składniki:
Jajka ubić na puszystą pianę i stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać miód i delikatnie wymieszać. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i cynamonem, dodawać do masy na przemian z olejem, ciągle delikatnie mieszając. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, bakalie posiekać, dodać do masy (odrobinę bakalii zostawić do dekoracji). Wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około godzinę. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką, polać ciasto, ozdobić resztą bakalii.
Oto typowe potrawy wigilijne na Kaszubach – lista nie jest długa, ale zawiera potrawy charakterystyczne dla tego właśnie regionu Polski:
Zobacz też: Idealne ciasto na pierogi. 5 najczęstszych błędów, przez które się nie udaje