Ryba po grecku - przepis. Dodaj jeden składnik, który odmieni jej smak

Ryba po grecku obowiązkowo musi znaleźć się na świątecznym stole. Delikatny filet i apetyczny sos to połączenie idealne, dlatego podczas Wigilii ta potrawa znika ze stołu w okamgnieniu. Co należy zrobić, by ryba po grecku była jeszcze pyszniejsza? Dodaj jeden składnik, który odmieni jej smak.

Więcej przepisów na wigilijne potrawy znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Ryba po grecku to wigilijny klasyk. Nie wyobrażamy sobie świąt bez  tego pysznego dania składającego się z kawałków ryby przykrytej aromatycznym sosem z korzennych warzyw. Przepis na rybę po grecku jest bardzo łatwy, można go jednak nieco udoskonalić. Jeśli do swojej ryby dodasz jeden składnik, jej smak zyska zupełnie nowy wymiar. Chodzi o pieczoną paprykę.

Ryba po grecku - przepis:

Składniki:

  • 800 g filetów z białej ryby (najlepszy będzie dorsz, może być również mintaj lub morszczuk)
  • 0,5 kg marchewki
  • 150 g pietruszki
  • 100 g selera
  • 1 duża cebula
  • 1 mały por
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 2 czerwone papryki
  • koncentrat pomidorowy
  • sok z cytryny
  • przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, bazylia, oregano)

Ryba po grecku - sposób wykonania:

  1. Rozmrożoną rybę osusz ręcznikiem, pokrój na kawałki, obsyp solą, pieprzem i na chwilę odłóż, by filet przyjął przyprawy.
  2. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju i smaż warzywa, zaczynając od selera, następnie pietruszkę i marchew. Podsmażone warzywa przełóż do garnka, zalej wrzątkiem i dodaj sól, ziele angielskie oraz liść laurowy. Duś na małym ogniu pod przykryciem.
  3. Kiedy warzywa się duszą, upiecz paprykę. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, paprykę przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Piecz do momentu, aż zacznie się wyraźnie przypalać, to sprawi, że z łatwością zdejmiesz skórkę.
  4. Następnie zajmij się rybą. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kawałki ryby obtocz w mące i smaż na złoty kolor. Gdy się usmażą, odłóż na ręcznik papierowy, by ociekły z tłuszczu.
  5. Cebulę i por pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj do warzyw duszących się w garnku i zamieszaj. 
  6. Następnie odlej odrobinę wywaru z warzyw, rozpuść w nim koncentrat, dodaj sok z cytryny, bazylię i oregano i zamieszaj.
  7. Upieczoną paprykę obierz ze skóry. Dodaj do warzyw i zalej sosem z koncentratu. Całość wymieszaj i jeśli jest potrzeba, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
  8. Potrawę układaj w naczyniu warstwowo: ryba - sos - ryba. Następnie włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i całość zapiecz jeszcze około 20 minut.
  9. Rybę po grecku podawaj dobrze schłodzoną, najlepiej dzień lub dwa po przygotowaniu. Wtedy smaki idealnie się przenikną.

Dodatek pieczonej papryki w rybie po grecku sprawdzi się świetnie. Sprawi, że to danie nabierze charakteru i intensywniejszego smaku. Wyprobuj nasz przepis na rybę po grecku, twoi goście będą zachwyceni. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA