• Link został skopiowany

Ryba po grecku - przepis. Dodaj jeden składnik, który odmieni jej smak

Ryba po grecku obowiązkowo musi znaleźć się na świątecznym stole. Delikatny filet i apetyczny sos to połączenie idealne, dlatego podczas Wigilii ta potrawa znika ze stołu w okamgnieniu. Co należy zrobić, by ryba po grecku była jeszcze pyszniejsza? Dodaj jeden składnik, który odmieni jej smak.
Ryba po grecku
Adam J /Shutterstock

Więcej przepisów na wigilijne potrawy znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Ryba po grecku to wigilijny klasyk. Nie wyobrażamy sobie świąt bez  tego pysznego dania składającego się z kawałków ryby przykrytej aromatycznym sosem z korzennych warzyw. Przepis na rybę po grecku jest bardzo łatwy, można go jednak nieco udoskonalić. Jeśli do swojej ryby dodasz jeden składnik, jej smak zyska zupełnie nowy wymiar. Chodzi o pieczoną paprykę.

Ryba po grecku - przepis:

Składniki:

  • 800 g filetów z białej ryby (najlepszy będzie dorsz, może być również mintaj lub morszczuk)
  • 0,5 kg marchewki
  • 150 g pietruszki
  • 100 g selera
  • 1 duża cebula
  • 1 mały por
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 2 czerwone papryki
  • koncentrat pomidorowy
  • sok z cytryny
  • przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, bazylia, oregano)

Ryba po grecku - sposób wykonania:

  1. Rozmrożoną rybę osusz ręcznikiem, pokrój na kawałki, obsyp solą, pieprzem i na chwilę odłóż, by filet przyjął przyprawy.
  2. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju i smaż warzywa, zaczynając od selera, następnie pietruszkę i marchew. Podsmażone warzywa przełóż do garnka, zalej wrzątkiem i dodaj sól, ziele angielskie oraz liść laurowy. Duś na małym ogniu pod przykryciem.
  3. Kiedy warzywa się duszą, upiecz paprykę. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, paprykę przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Piecz do momentu, aż zacznie się wyraźnie przypalać, to sprawi, że z łatwością zdejmiesz skórkę.
  4. Następnie zajmij się rybą. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kawałki ryby obtocz w mące i smaż na złoty kolor. Gdy się usmażą, odłóż na ręcznik papierowy, by ociekły z tłuszczu.
  5. Cebulę i por pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj do warzyw duszących się w garnku i zamieszaj. 
  6. Następnie odlej odrobinę wywaru z warzyw, rozpuść w nim koncentrat, dodaj sok z cytryny, bazylię i oregano i zamieszaj.
  7. Upieczoną paprykę obierz ze skóry. Dodaj do warzyw i zalej sosem z koncentratu. Całość wymieszaj i jeśli jest potrzeba, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
  8. Potrawę układaj w naczyniu warstwowo: ryba - sos - ryba. Następnie włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i całość zapiecz jeszcze około 20 minut.
  9. Rybę po grecku podawaj dobrze schłodzoną, najlepiej dzień lub dwa po przygotowaniu. Wtedy smaki idealnie się przenikną.

Dodatek pieczonej papryki w rybie po grecku sprawdzi się świetnie. Sprawi, że to danie nabierze charakteru i intensywniejszego smaku. Wyprobuj nasz przepis na rybę po grecku, twoi goście będą zachwyceni. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: