Więcej przepisów na wigilijne potrawy znajdziesz na stronie www.gazeta.pl
Ryba po grecku to wigilijny klasyk. Nie wyobrażamy sobie świąt bez tego pysznego dania składającego się z kawałków ryby przykrytej aromatycznym sosem z korzennych warzyw. Przepis na rybę po grecku jest bardzo łatwy, można go jednak nieco udoskonalić. Jeśli do swojej ryby dodasz jeden składnik, jej smak zyska zupełnie nowy wymiar. Chodzi o pieczoną paprykę.
Ryba po grecku - przepis:
Składniki:
- 800 g filetów z białej ryby (najlepszy będzie dorsz, może być również mintaj lub morszczuk)
- 0,5 kg marchewki
- 150 g pietruszki
- 100 g selera
- 1 duża cebula
- 1 mały por
- 3 szklanki wrzącej wody
- 2 czerwone papryki
- koncentrat pomidorowy
- sok z cytryny
- przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, bazylia, oregano)
Ryba po grecku - sposób wykonania:
- Rozmrożoną rybę osusz ręcznikiem, pokrój na kawałki, obsyp solą, pieprzem i na chwilę odłóż, by filet przyjął przyprawy.
- Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju i smaż warzywa, zaczynając od selera, następnie pietruszkę i marchew. Podsmażone warzywa przełóż do garnka, zalej wrzątkiem i dodaj sól, ziele angielskie oraz liść laurowy. Duś na małym ogniu pod przykryciem.
- Kiedy warzywa się duszą, upiecz paprykę. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, paprykę przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Piecz do momentu, aż zacznie się wyraźnie przypalać, to sprawi, że z łatwością zdejmiesz skórkę.
- Następnie zajmij się rybą. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kawałki ryby obtocz w mące i smaż na złoty kolor. Gdy się usmażą, odłóż na ręcznik papierowy, by ociekły z tłuszczu.
- Cebulę i por pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj do warzyw duszących się w garnku i zamieszaj.
- Następnie odlej odrobinę wywaru z warzyw, rozpuść w nim koncentrat, dodaj sok z cytryny, bazylię i oregano i zamieszaj.
- Upieczoną paprykę obierz ze skóry. Dodaj do warzyw i zalej sosem z koncentratu. Całość wymieszaj i jeśli jest potrzeba, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
- Potrawę układaj w naczyniu warstwowo: ryba - sos - ryba. Następnie włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i całość zapiecz jeszcze około 20 minut.
- Rybę po grecku podawaj dobrze schłodzoną, najlepiej dzień lub dwa po przygotowaniu. Wtedy smaki idealnie się przenikną.
Dodatek pieczonej papryki w rybie po grecku sprawdzi się świetnie. Sprawi, że to danie nabierze charakteru i intensywniejszego smaku. Wyprobuj nasz przepis na rybę po grecku, twoi goście będą zachwyceni. Smacznego!
Zapraszamy do naszej galeriiOtwórz galerię