Kołduny - przepis z restauracji Magdy Gessler. Sekret idealnego smaku tkwi w cieście

Kołduny to rodzaj małych pierożków, nadziewanych farszem mięsnym z dodatkiem bulionu. Odpowiednio przyrządzone kołduny to prawdziwy rarytas, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Sekret smaku kołdunów to przede wszystkim ciasto - Magda Gessler zdradza, jakie ma być.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Kołduny to danie szeroko znane na Litwie. W Polsce nie występują tak często jak choćby rodzime pierogi, a wielka szkoda, bo smaku tradycyjnych litewskich kołdunów nie da się porównać z niczym innym. Tradycyjny farsz na kołduny to zmielona baranina i wołowina, z dodatkiem bulionu i łoju wołowego oraz podsmażonej cebuli a ciasto to jedynie mąka, odrobina oleju, żółtka i szczypta soli. Jednak to właśnie ciasto stanowi o smaku litewskiego specjału - ma być możliwie jak najcieńsze, by po ugotowaniu było niemal przezroczyste.

Ryba po greckuRyba po grecku - przepis. Dodaj jeden składnik, który odmieni jej smak

Kołduny - przepis:

Składniki:

Farsz:

  • 300 g baraniny (najlepiej karkowej)
  • 300 g polędwicy wołowej
  • 150 g łoju baraniego
  • spora cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • ok. 50 g esencjonalnego bulionu wołowego
  • łyżka majeranku
  • sól i pieprz

Ponadto składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki oleju

Kołduny - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania esencjonalnego bulionu wołowego - najlepiej na kościach wołowych.
  2. Mięso wołowe i baraninę zmiel w maszynce. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na patelni.
  3. Do zmielonego mięsa dodaj cebulkę, przeciśnięty czosnek, ugotowany bulion wołowy, łój i przyprawy. Wyrabiaj farsz na jednolitą masę, następnie odłóż w chłodne miejsce na kwadrans.
  4. W tym czasie przygotuj ciasto. Przesianą mąkę, żółtka, olej i sól zagniataj możliwie szybko, by ciasto nie stwardniało. Bardzo ważnym elementem w robieniu ciasta jest użycie odpowiedniej soli. Sól używana do ciasta w kołdunach ma być bardzo drobna. Gdy użyjemy soli gruboziarnistej, istnieje prawdopodobieństwo, że kryształki soli przedziurawią ciasto, a podczas gotowania ze środka wypłynie farsz i cenny bulion, co pozbawi nasze kołduny smaku.
  5. Wyrobione ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy i małą szklanką lub kieliszkiem wytnij z ciasta kółeczka.
  6. Do każdego kółeczka nałóż porcję farszu i szczelnie zlepiaj, formując w taki kształt, jaki mają uszka. Kołduny gotuj w osolonym wrzątku. 

Śledzie w oleju lnianymJaki olej do śledzi? Tak, to ma znaczenie. Wyjaśniamy

 Tak przygotowane kołduny to prawdziwy rarytas, dlatego warto zrobić je już dziś i nieco rozpieścić podniebienia swoich bliskich. Kołduny najlepiej smakują podane z roztopionym masłem, obficie posypane grubo zmielonym pieprzem. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do rosołu lub czystego barszczu. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: