Więcej pysznych przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl
Kołduny to danie szeroko znane na Litwie. W Polsce nie występują tak często jak choćby rodzime pierogi, a wielka szkoda, bo smaku tradycyjnych litewskich kołdunów nie da się porównać z niczym innym. Tradycyjny farsz na kołduny to zmielona baranina i wołowina, z dodatkiem bulionu i łoju wołowego oraz podsmażonej cebuli a ciasto to jedynie mąka, odrobina oleju, żółtka i szczypta soli. Jednak to właśnie ciasto stanowi o smaku litewskiego specjału - ma być możliwie jak najcieńsze, by po ugotowaniu było niemal przezroczyste.
Kołduny - przepis:
Składniki:
Farsz:
- 300 g baraniny (najlepiej karkowej)
- 300 g polędwicy wołowej
- 150 g łoju baraniego
- spora cebula
- 5 ząbków czosnku
- ok. 50 g esencjonalnego bulionu wołowego
- łyżka majeranku
- sól i pieprz
Ponadto składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej typ 500
- 2 żółtka
- 3 łyżki oleju
Kołduny - sposób wykonania:
- Zacznij od ugotowania esencjonalnego bulionu wołowego - najlepiej na kościach wołowych.
- Mięso wołowe i baraninę zmiel w maszynce. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na patelni.
- Do zmielonego mięsa dodaj cebulkę, przeciśnięty czosnek, ugotowany bulion wołowy, łój i przyprawy. Wyrabiaj farsz na jednolitą masę, następnie odłóż w chłodne miejsce na kwadrans.
- W tym czasie przygotuj ciasto. Przesianą mąkę, żółtka, olej i sól zagniataj możliwie szybko, by ciasto nie stwardniało. Bardzo ważnym elementem w robieniu ciasta jest użycie odpowiedniej soli. Sól używana do ciasta w kołdunach ma być bardzo drobna. Gdy użyjemy soli gruboziarnistej, istnieje prawdopodobieństwo, że kryształki soli przedziurawią ciasto, a podczas gotowania ze środka wypłynie farsz i cenny bulion, co pozbawi nasze kołduny smaku.
- Wyrobione ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy i małą szklanką lub kieliszkiem wytnij z ciasta kółeczka.
- Do każdego kółeczka nałóż porcję farszu i szczelnie zlepiaj, formując w taki kształt, jaki mają uszka. Kołduny gotuj w osolonym wrzątku.
Tak przygotowane kołduny to prawdziwy rarytas, dlatego warto zrobić je już dziś i nieco rozpieścić podniebienia swoich bliskich. Kołduny najlepiej smakują podane z roztopionym masłem, obficie posypane grubo zmielonym pieprzem. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do rosołu lub czystego barszczu. Smacznego!
Zapraszamy do naszej galeriiOtwórz galerię