Przepis na pizzę. Przez te 7 błędów ciasto może się nie udać

Macie ochotę na domową pizzę? Dobrze przygotowana może nawet dorównać tej z pizzerii. Kluczem jest przygotowanie dobrego ciasta. Mamy dla was przepis i kilka wskazówek.

Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Przygotowanie domowej pizzy to nie tylko przyrządzanie posiłku, ale także świetna zabawa dla rodziny czy grupy znajomych. Każdy może wybrać te składniki, które lubi najbardziej, a po upieczeniu delektować się wyśmienitą pizzą. Aby pizza się udała, potrzebne jest jednak dobre ciasto. Jak je zrobić? Jakie są najpopularniejsze błędy przy jego przyrządzaniu?

Dobre ciasto na pizzę - przepis

Zobacz wideo

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • 250 ml letniej wody,
  • 25 g świeżych drożdży (lub opakowanie 7 g drożdży suchych),
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli

Jak zrobić dobre ciasto na pizzę?

Do miseczki wkruszamy lub wsypujemy drożdże. Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, sól i cukier, a następnie zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy wszystko i odstawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej oliwę oraz rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiamy przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Zawijamy je w kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut, by wyrosło. Potem podsypujemy je mąką, wyrabiamy krótko i rozciągamy lub rozwałkowujemy na kształt okręgu. 

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy ulubione dodatki. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze ok. 200 st. C. Podajemy z sosami lub z aromatyzowaną oliwą.

Popularne błędy, przez które ciasto na pizzę nie wychodzi

  • za gorąca woda do rozrobienia drożdży sprawi, że ciasto nie wyrośnie. Nie należy zalewać ich wrzątkiem, ani bardzo gorącą wodą - w ten sposób "zabijemy" drożdże i nie będą aktywne, nie uczynią ciasta pulchnym. Najlepiej, by woda była po prostu przyjemnie ciepła.
  • źle przechowywane lub nieświeże drożdże wpłyną na jakość ciasta. Ciasto nie wyrośnie lub będzie niesmaczne. Sprawdźmy datę ważności i ewentualne oznaki zepsucia przed przygotowaniem pizzy. 
  • jeśli ciasto będzie wyrastać za krótko, może być twarde. Najlepiej dać mu około 30-40 minut w cieple.
  • za duża ilość mąki też może sprawić, że ciasto będzie niesmaczne. Należy dodać trochę wody lub mleka.
  • za wcześnie położone lub bardzo wodniste składniki sprawią, że ciasto rozmoknie i może się nie dopiec. By tego uniknąć, można podpiec najpierw spód z sosem pomidorowym. Niektóre składniki, mające dużo wody - np. pieczarki - można poddusić przed położeniem ich na pizzę.
  • za dużo składników też sprawi, że ciasto rozmięknie. Pamiętajmy o umiarze - jeśli mamy przygotowaną dużą ilość dodatków, zagniećmy raczej drugą porcję ciasta (lub pół) na drugą pizzę lub pizzerinki. 
  • za długi czas pieczenia równa się twarde, suche ciasto. Pizzę należy piec kilkanaście minut, choć niektórzy twierdzą, że wystarczy jej tylko kilka! Ogółem zasada mówi, że im wyższa temperatura, tym krótszy czas pieczenia. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.