Kluski leniwe z serem - prosty przepis na szybki, przedświąteczny obiad

Kluski leniwe to jeden z najlepszych pomysłów na proste i szybkie danie dla rodziny, w tym także dla dzieci. Jak przygotować smaczne kluski z serem i z jakimi dodatkami je podawać? Odpowiedzi szukaj poniżej.

Przed świętami Bożego Narodzenia czasem można mieć problem z wyborem, co podać na obiad. Zmęczeni zakupami, porządkami i gotowaniem szukamy prostych i szybkich przepisów, które nas nasycą, a jednocześnie nie zajmą zbyt wiele czasu. Dobrym pomysłem będzie wypróbowanie przepisu na kluski leniwe, czyli kluski z białym serem.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Kluski serowe - to, co dobre na dłużej 

Leniwe z serem to idealna baza pod smaczny obiad. Co więcej, dodatkowe porcje można zamrozić i cieszyć się domową kuchnią w wybranym momencie. To proste danie jest szczególnie uwielbiane przez dzieci - rodzice małych niejadków zdecydowanie powinni sięgnąć po kluski leniwe z naszego przepisu. O szczegółach piszemy poniżej. 

Kluski z białego sera - prosty i sprawdzony skład 

Prosty i naturalny skład to prawdziwa siła tego przepisu. Nie od dziś wiadomo, że krótka lista składników nie tylko skutecznie zachęca do gotowania, ale też sprawia, że danie jest zdrowe i kosztuje niewiele. Sprawdź, co kupić, zanim wyruszysz na wyprawę do sklepu. 

Więcej pysznych przepisów na stronie głównej Gazeta.pl.

Kluski leniwe z serem i ziemniakami - lista składników 

Pełną listę zakupów w kategorii kluski z białego sera i ziemniaków prezentujemy poniżej. Część produktów z pewnością każdy bez trudu znajdzie we własnej kuchni. Sekret to świeży twaróg dobrej jakości. Co jeszcze? Sprawdź poniżej. 

  • twaróg półtłusty - dwa opakowania po ok. 200 g,
  • ziemniaki - 5 sztuk,
  • jajka - 2 sztuki,
  • mąka pszenna - 15 dag,
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki, 
  • sól - szczypta do smaku.

Leniwe z serem - przepis krok po kroku 

Kluski serowe w tym wydaniu można przygotować błyskawicznie - wystarczy chwila wolnego czasu i dobre chęci. Szczegółową instrukcję znajdziesz w dalszej części artykułu. 

  • Ziemniaki należy umyć i obrać ze skórki, następnie ponownie umyć i ugotować. 
  • Ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawimy, do momentu aż wystygną. 
  • W międzyczasie przy pomocy widelca należy rozgnieść twaróg i następnie wymieszać go z ziemniakami oraz pozostałą listą składników i całość zagnieść. 
  • W kolejnym kroku ciasto dzielimy na mniejsze porcje i na stolnicy formujemy trzy paski takiej samej długości, które następnie dzielimy na mniejsze kawałki.  
  • Pierogi leniwe z serem i ziemniakami w tym wydaniu wystarczy rzucić na wrzątek, chwilę pogotować i wyjąć w momencie, kiedy wypłyną do góry. 

Kluski leniwe przepis z serem i ziemniakami - jakie dodatki? 

Niektórzy lubią kluski na słodko inni na słono - można do nich więc dodać zarówno odrobinę cukru lub na przykład kremu czekoladowego, sprawdzą się też warzywa podsmażone na maśle. Kluski leniwe lubią się też ze śmietaną i tradycyjnym polskim kotletem. Dzieciom najlepiej smakują w wersji saute, czyli bez żadnych dodatków. Takie kluski z powodzeniem można zabrać w formie przekąski na plac zabaw, wystarczy plastikowe pudełeczko z dobrym zamknięciem. Po rozmrożeniu najlepiej będzie podsmażyć kluski na maśle, co sprawi, że danie będzie smaczne i puchate. 

Więcej o: