Dynia to wyjątkowe warzywo, które ze względu na dobrą tolerancję polecane jest w trakcie rozszerzania diety niemowlaka oraz dla kobiet, które aktualnie karmią dziecko piersią i chcą unikać dań, które mogłyby obciążyć mały brzuszek. Zastanawiasz się, dlaczego postawić właśnie na to warzywo i jak zrobić pyszny mus z dyni? Odpowiedzi szukaj w dalszej części artykułu.
Puree z dyni jest wyjątkowo smaczne. Co więcej, 100 gramów dyni zawiera tylko 35 kcal. Warzywo to, słynie też z dużej ilości wartościowych składników odżywczych. Miąższ dyni jest źródłem składników mineralnych, takich jak:
oraz witamin: A, C i E. Co więcej, dynia jest też ważnym źródłem kwasu foliowego oraz niacyny.
Co będzie nam potrzebne do przygotowania puree z dyni na obiad? Wystarczy jedna duża dynia.
Jak zrobić puree z dyni? Oto przepis:
Część puree można dodać do obiadu resztę zamrozić.
Zastanawiasz się, co jeszcze można zrobić z puree z dyni? Możliwości jest naprawdę sporo, dyniowa wkładka idealnie nadaje się do wielu potraw oraz wypieków o szczegółach piszemy poniżej.
Do czego można dodać puree z dyni?
Nadprogramowe ilości dyniowego musu można zamrozić na później. W tym celu przekładamy puree do woreczków, które następnie wystarczy włożyć do zamrażalnika, gdzie można przechowywać je nawet kilka miesięcy, w samej lodówce puree nie powinno stać dłużej niż trzy dni. Warto również przygotować puree z dyni do słoików, aby to zrobić, trzeba je poddać procesowi pasteryzacji. Puree przekładamy do czystych słoików, zamykamy i gotujemy w gorącej wodzie przez około 30 minut.
Zobacz też: Dżemy z dyni: wyjątkowe przepisy na przepyszne przetwory. Receptury w kilku prostych krokach