Puree z dyni - dodaj do obiadu pyszny mus z dyni. Odmieni każde danie

Puree z dyni to zdrowy i smaczny dodatek, sprawdzi się zarówno do dań dla dorosłych, jak i dla maluchów, które właśnie rozszerzają swoją dietę. Szukasz pomysłu na obiad? Sprawdź, jak mus z dyni odmieni każde danie.

Mus z dyni - bez uczuleń 

Dynia to wyjątkowe warzywo, które ze względu na dobrą tolerancję polecane jest w trakcie rozszerzania diety niemowlaka oraz dla kobiet, które aktualnie karmią dziecko piersią i chcą unikać dań, które mogłyby obciążyć mały brzuszek. Zastanawiasz się, dlaczego postawić właśnie na to warzywo i jak zrobić pyszny mus z dyni? Odpowiedzi szukaj w dalszej części artykułu. 

Puree z dyni do obiadu - dlaczego warto? 

Puree z dyni jest wyjątkowo smaczne. Co więcej, 100 gramów dyni zawiera tylko 35 kcal. Warzywo to, słynie też z dużej ilości wartościowych składników odżywczych. Miąższ dyni jest źródłem składników mineralnych, takich jak: 

oraz witamin: A, C i E. Co więcej, dynia jest też ważnym źródłem kwasu foliowego oraz niacyny.

Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Jak zrobić puree z dyni - lista składników 

Co będzie nam potrzebne do przygotowania puree z dyni na obiad? Wystarczy jedna duża dynia

Puree z dyni do obiadu - krok po kroku 

Jak zrobić puree z dyni? Oto przepis:

  1. Dynię umyj i pokrój na mniejsze kawałki. 
  2. Części z pestkami należy wykroić. 
  3. Pestki oczyszczamy i suszymy w piekarniku.
  4. Części z miąższem należy porozkładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Dyniowe blaszki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. 
  6. Po upieczeniu i wystudzeniu miękką dynię należy zblendować i gotowe. 

Część puree można dodać do obiadu resztę zamrozić.  

Co zrobić z puree z dyni? - lista smacznych pomysłów 

Zastanawiasz się, co jeszcze można zrobić z puree z dyni? Możliwości jest naprawdę sporo, dyniowa wkładka idealnie nadaje się do wielu potraw oraz wypieków o szczegółach piszemy poniżej. 

Puree z dyni - do czego dodać?

Do czego można dodać puree z dyni?

  • Puree z dyni to idealna wkładka do każdej zupy, nie tylko zagęści wodniste danie, ale też nada mu wyjątkowy smak, 
  • z tego samego powodu warto dodać puree z dyni do każdego sosu, 
  • puree z dyni to także ciekawy pomysł na warstwę w cieście marchewkowym, 
  • puree z dyni wymieszane z ziemniakiem to super obiad dla dzieci, które uczą się jedzenia pierwszych posiłków. Warzywa należy najpierw zblendować. 
  • Puree z dyni w towarzystwie cynamonu i masy czekoladowej stworzą idealny deser.
  • Puree z dyni plus ziemniaki to ciekawy dodatek do drobiu. 

Puree z dyni do słoików - jak przygotować? 

Nadprogramowe ilości dyniowego musu można zamrozić na później. W tym celu przekładamy puree do woreczków, które następnie wystarczy włożyć do zamrażalnika, gdzie można przechowywać je nawet kilka miesięcy, w samej lodówce puree nie powinno stać dłużej niż trzy dni. Warto również przygotować puree z dyni do słoików, aby to zrobić, trzeba je poddać procesowi pasteryzacji. Puree przekładamy do czystych słoików, zamykamy i gotujemy w gorącej wodzie przez około 30 minut. 

Zobacz też: Dżemy z dyni: wyjątkowe przepisy na przepyszne przetwory. Receptury w kilku prostych krokach

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.