Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Barszcz czerwony to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Wszyscy uwielbiamy jego głęboki, lekko kwaśny smak. Najlepszy barszcz to oczywiście ten na zakwasie - prawdziwy, esencjonalny, który nie potrzebuje zakwaszania octem czy kwaskiem cytrynowym. Przepis na zakwas buraczany jest banalny, łatwo można go jednak zepsuć. Co zrobić, by zakwas na barszcz wyszedł idealny i nie pokrywał się pleśnią? Wystarczy... porządnie wyparzyć słoik, w którym chcesz go przygotować.
Zakwas buraczany - przepis:
Z podanych składników powinno wyjść około 0,5 litra zakwasu, jeśli chcesz przygotować więcej zakwasu, odpowiednio zwiększ proporcje.
Składniki:
- 500 g buraków (najlepiej sprawdzą się buraki podłużne)
- 500 ml ciepłej przegotowanej wody
- pół łyżki soli
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- opcjonalnie: plaster korzenia chrzanu, kilka plastrów korzenia imbiru
Zakwas buraczany - sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj buraki. Obierz je cienko ze skórki (jeśli jednak masz buraki z pewnego źródła, wystarczy je porządnie wyszorować), następnie pokrój je w plastry lub grubszą kostkę.
- Czosnek obierz z łupin i rozgnieć nożem.
- Do 500 ml wody wsyp pół łyżki soli i dokładnie zamieszaj, aż sól się rozpuści. Wodę podgrzej, by była ciepła, ale nie gorąca.
- Dokładnie wymyty i wyparzony słoik wytrzyj do sucha ściereczką. Na dno słoika wrzuć przyprawy, czosnek, dodaj buraki i zalej letnią solanką (to sprawi, że szybciej zacznie się proces fermentacji). Ważne, żeby buraki nie wystawały ponad powierzchnię solanki.
- Słoik przykryj zakrętką, ale nie zakręcaj - ułatwi to ujście gazów podczas fermentacji.
- Tak przygotowany zakwas postaw w ciepłym miejscu nienarażonym na wahania temperatur (najlepiej z dala od okna). Czas fermentacji to od 5 do 9 dni. Po tym czasie możesz zlać zakwas do butelki i trzymać w lodówce.
Wskazówki:
- W ciągu pierwszych dni na powierzchni słoika może zbierać się piana - usuwaj ją wyparzoną łyżką, by ograniczyć dostawanie się zewnętrznych bakterii.
- Płyn zawsze powinien przykrywać buraki - jeśli jednak nieco odparuje, uzupełnij go wodą w temperaturze pokojowej.
- Po upływie 5 dni spróbuj zakwasu - jeśli smak ci nie odpowiada, dodaj przypraw.
- Kiedy zakwas przestanie wytwarzać pianę, zakręć szczelnie słoik.
Tak przygotowany zakwas to gwarancja pysznego barszczu. Możesz również spożywać go na surowo, dostarczysz sobie wówczas wartościowych witamin i składników mineralnych, bardzo potrzebnych w okresie zimowym. Nastaw swój zakwas już dziś, a zobaczysz, jak pyszny wyjdzie twój barszcz. Smacznego!