Zakwas buraczany - przepis. Jeden błąd może go zepsuć

Zakwas buraczany to podstawa idealnego barszczu wigilijnego. Dzięki niemu jest esencjonalny, kwaśny i przede wszystkim naprawdę pyszny. Co należy zrobić, by zakwas buraczany wyszedł idealny? Jeden niepozorny błąd może go zepsuć.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Barszcz czerwony to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Wszyscy uwielbiamy jego głęboki, lekko kwaśny smak. Najlepszy barszcz to oczywiście ten na zakwasie - prawdziwy, esencjonalny, który nie potrzebuje zakwaszania octem czy kwaskiem cytrynowym. Przepis na zakwas buraczany jest banalny, łatwo można go jednak zepsuć. Co zrobić, by zakwas na barszcz wyszedł idealny i nie pokrywał się pleśnią? Wystarczy... porządnie wyparzyć słoik, w którym chcesz go przygotować.

KutiaKutia - przepis tradycyjny. Kluczowy jest wybór dodatków

Zakwas buraczany - przepis:

Z podanych składników powinno wyjść około 0,5 litra zakwasu, jeśli chcesz przygotować więcej zakwasu, odpowiednio zwiększ proporcje.

Składniki:

  • 500 g buraków (najlepiej sprawdzą się buraki podłużne)
  • 500 ml ciepłej przegotowanej wody
  • pół łyżki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • opcjonalnie: plaster korzenia chrzanu, kilka plastrów korzenia imbiru

Zakwas buraczany - sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj buraki. Obierz je cienko ze skórki (jeśli jednak masz buraki z pewnego źródła, wystarczy je porządnie wyszorować), następnie pokrój je w plastry lub grubszą kostkę. 
  2. Czosnek obierz z łupin i rozgnieć nożem.
  3. Do 500 ml wody wsyp pół łyżki soli i dokładnie zamieszaj, aż sól się rozpuści. Wodę podgrzej, by była ciepła, ale nie gorąca.
  4. Dokładnie wymyty i wyparzony słoik wytrzyj do sucha ściereczką. Na dno słoika wrzuć przyprawy, czosnek, dodaj buraki i zalej letnią solanką (to sprawi, że szybciej zacznie się proces fermentacji). Ważne, żeby buraki nie wystawały ponad powierzchnię solanki.
  5. Słoik przykryj zakrętką, ale nie zakręcaj - ułatwi to ujście gazów podczas fermentacji.
  6. Tak przygotowany zakwas postaw w ciepłym miejscu nienarażonym na wahania temperatur (najlepiej z dala od okna). Czas fermentacji to od 5 do 9 dni. Po tym czasie możesz zlać zakwas do butelki i trzymać w lodówce.

Barszcz czerwony (zdj. ilustracyjne)Barszcz czerwony wigilijny. Jak go przygotować? [PRZEPIS]

Wskazówki:

  1. W ciągu pierwszych dni na powierzchni słoika może zbierać się piana - usuwaj ją wyparzoną łyżką, by ograniczyć dostawanie się zewnętrznych bakterii.
  2. Płyn zawsze powinien przykrywać buraki - jeśli jednak nieco odparuje, uzupełnij go wodą w temperaturze pokojowej.
  3. Po upływie 5 dni spróbuj zakwasu - jeśli smak ci nie odpowiada, dodaj przypraw. 
  4. Kiedy zakwas przestanie wytwarzać pianę, zakręć szczelnie słoik.

Tak przygotowany zakwas to gwarancja pysznego barszczu. Możesz również spożywać go na surowo, dostarczysz sobie wówczas wartościowych witamin i składników mineralnych, bardzo potrzebnych w okresie zimowym. Nastaw swój zakwas już dziś, a zobaczysz, jak pyszny wyjdzie twój barszcz. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: