Ciasto na uszka. Jak zrobić, by było idealne? Temperatura wody to klucz

Barszcz z uszkami to jedna z najważniejszych potraw wigilijnych. I choć barszcz sam w sobie jest smaczny, to właśnie uszka odgrywają tu najważniejszą rolę i nadają daniu niepowtarzalny smak. Jak przygotować ciasto na uszka, by wyszło idealne? Temperatura wody to klucz.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Wigilijny barszcz z uszkami uwielbiają wszyscy. Ta tradycyjna potrawa swój smak zawdzięcza przede wszystkim pysznym uszkom z grzybowym farszem. Ciasto na uszka jest banalnie proste, istnieje jednak zasada, której należy przestrzegać. Co należy zrobić, by ciasto na uszka było aksamitne, jędrne i nie rozpadało się podczas gotowania? Najważniejsza jest temperatura wody podczas wyrabiania ciasta - woda musi być gorąca.

Ciasto na uszka - przepis:

  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 450)
  • około 170 ml gorącej wody 
  • 2 łyżki oleju roślinnego (może być miękkie masło roślinne)
  • pół łyżeczki drobnoziarnistej soli

Ciasto na uszka - sposób wykonania:

  1. Przygotuj szeroką miskę. Przesiej do niej mąkę, dodaj sól oraz dwie łyżki oleju.
  2. Do mąki wlej gorącą (ale nie wrzącą) wodę i zacznij wyrabiać ciasto, najpierw łyżką, żeby się nie poparzyć, potem zagniataj rękami.
  3. Wyrabiaj ciasto możliwie jak najkrócej - tylko do momentu dokładnego połączenia składników, w przeciwnym razie ciasto może zrobić się twarde.
  4. Kiedy ciasto już jest miękkie i elastyczne, uformuj z niego kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Kulkę odstaw na około 40 minut, by odpoczęło. Wtedy będzie się dużo łatwiej wałkować.
  5. Po upływie tego czasu podziel kulę ciasta na trzy części. Jedną połóż na stolnicy obsypanej mąką, pozostałe dwie przykryj ściereczką.
  6. Wałkuj ciasto na stolnicy dość cienko i wycinaj kółeczka lub kwadraty. Nadziewaj uszka farszem i dokładnie zalep. Gotuj w osolonym wrzątku.

Tak przygotowane ciasto na uszka jest gwarancją ich idealnego smaku. Jeśli przygotujesz uszka z naszego przepisu, na pewno wyjdą perfekcyjne i będą świetnym dopełnieniem smaku wigilijnego barszczu.

Zobacz wideo
Więcej o: