Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Wigilijny barszcz z uszkami uwielbiają wszyscy. Ta tradycyjna potrawa swój smak zawdzięcza przede wszystkim pysznym uszkom z grzybowym farszem. Ciasto na uszka jest banalnie proste, istnieje jednak zasada, której należy przestrzegać. Co należy zrobić, by ciasto na uszka było aksamitne, jędrne i nie rozpadało się podczas gotowania? Najważniejsza jest temperatura wody podczas wyrabiania ciasta - woda musi być gorąca.
Ciasto na uszka - przepis:
- 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 450)
- około 170 ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego (może być miękkie masło roślinne)
- pół łyżeczki drobnoziarnistej soli
Ciasto na uszka - sposób wykonania:
- Przygotuj szeroką miskę. Przesiej do niej mąkę, dodaj sól oraz dwie łyżki oleju.
- Do mąki wlej gorącą (ale nie wrzącą) wodę i zacznij wyrabiać ciasto, najpierw łyżką, żeby się nie poparzyć, potem zagniataj rękami.
- Wyrabiaj ciasto możliwie jak najkrócej - tylko do momentu dokładnego połączenia składników, w przeciwnym razie ciasto może zrobić się twarde.
- Kiedy ciasto już jest miękkie i elastyczne, uformuj z niego kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Kulkę odstaw na około 40 minut, by odpoczęło. Wtedy będzie się dużo łatwiej wałkować.
- Po upływie tego czasu podziel kulę ciasta na trzy części. Jedną połóż na stolnicy obsypanej mąką, pozostałe dwie przykryj ściereczką.
- Wałkuj ciasto na stolnicy dość cienko i wycinaj kółeczka lub kwadraty. Nadziewaj uszka farszem i dokładnie zalep. Gotuj w osolonym wrzątku.
Tak przygotowane ciasto na uszka jest gwarancją ich idealnego smaku. Jeśli przygotujesz uszka z naszego przepisu, na pewno wyjdą perfekcyjne i będą świetnym dopełnieniem smaku wigilijnego barszczu.
Zajrzyj do naszej galerii pełnej pysznych uszekOtwórz galerię