Kasztanowa beza Pavlova Nigelli Lawson. Obłędny deser idealny na święta

Beza Pavlova to bez dwóch zdań królewski deser. Jej wybitny smak zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Można przygotować ją na wiele sposobów, a jedną z propozycji jest kasztanowa beza Pavlova według przepisu słynnej Nigelli Lawson. Spróbujecie?

Więcej przepisów na pyszne desery znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Koło bezy nie można przejść obojętnie. Zwykle to ona prezentuje się najpiękniej w cukierniczych gablotach, a na sam jej widok łasuchom zaczyna ciec ślinka. Udekorowana owocami, ociekająca słodkim sosem lub polewą... Czego chcieć więcej? A na dodatek nadaje się na każdą porę roku - latem można ją przyrządzić np. ze świeżymi malinami, z kolei zimą sięgnąć po nieco cięższe i słodsze smaki. 

Zobacz wideo

Kasztanowa beza Pavlova Nigelli Lawson

Jedną z propozycji, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, jest beza Pavlova według Nigelli Lawson - popularnej brytyjskiej dziennikarki i autorki książek kucharskich, której dania kochają miłośnicy dobrego jedzenia na całym świecie. Lawson zachęca, aby przygotować bezę w wersji kasztanowej, a jej wierzch posypać kawałkami gorzkiej czekolady. Próbowaliście kiedyś takiej? Jeśli nie, łapcie przepis i smacznego!

Składniki:

Na bezę:

  • cztery białka w temperaturze pokojowej
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2-3 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • łyżeczka białego octu
  • odrobina soli morskiej

Na krem i dodatki:

  • puszka kremu z kasztanów
  • ok. 1,5-2 szklanki śmietanki kremówki
  • odrobina soli
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Do suchej miski wbij białka i dodaj szczyptę soli. Ubijaj do momentu, aż piana stanie się sztywna, powinno to zająć kilka minut. Następnie w czasie miksowania stopniowo i bez pośpiechu dodawaj po jednej łyżce cukru, za każdym razem miksując przez około pół minuty. Na koniec ubijania masa powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. 

Do ubitej piany dosyp mąkę kukurydzianą, dodaj ocet oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko delikatnie wymieszaj.

Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy około 20-22 cm i umieść w nim przygotowaną masę. Postaraj się uformować ją tak, aby wierzch był płaski. Bezę włóż do nagrzanego do 175 stopni Celsjusza piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz deser przez około godzinę, po tym czasie beza powinna zacząć pękać na wierzchu. Pozostaw bezę na kilka godzin (co najmniej dwie) na ruszcie do ostygnięcia i wyschnięcia.

Teraz pora na krem, którym posmarujesz bezę. Wymieszaj ze sobą pastę z kasztanów i sól. Taką mieszankę rozprowadź na wysuszonej bezie. Następnie ubij śmietanę (ok. 2 minuty) i delikatnie rozprowadź ją na kremie kasztanowym. Wierzch deseru posyp posiekaną czekoladą.

Kluczem w przygotowaniu nie tylko tej bezy, ale i każdej innej, jest cierpliwość - nie ma się co spieszyć i należy pozwolić bezie wyschnąć. Uważaj też, aby nie przebić białek. Choć może to brzmieć zniechęcająco, nie rezygnuj z upieczenia tej pysznej kasztanowej bezy. Twoi domownicy i goście z pewnością ją pokochają.

Więcej o: