• Link został skopiowany

Ciasto pijana zakonnica to hit! Pyszne, nietypowe i wcale nie tak trudne do zrobienia

Ciasto pijana zakonnica intryguje nazwą i uwodzi smakiem. To idealny deser na każdą okazję, zarówno na ważne uroczystości, jak również jako słodkie co nieco do popołudniowej kawy. Przepis na ciasto pijana zakonnica jest naprawdę łatwy, a jego smak sprawi, że każdy łasuch straci dla niego głowę.
Pijana zakonnica
Nadiia Aksonova /Shutterstock

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na Gazeta.pl.

Ciasto pijana zakonnica to absolutne objawienie wśród deserów. Smak tego ciasta jest tak wyjątkowy, jak jego nazwa i zachwyca nietypowym połączeniem delikatnego biszkoptu, wyrazistego ponczu i aksamitnej bitej śmietanki. Wypróbuj nasz przepis na pijaną zakonnicę, a gwarantujemy, że to ciasto zrobi prawdziwą furorę wśród twoich gości i domowników.

Ciasto pijana zakonnica - przepis:

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • około 2 łyżek octu
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej 

Poncz:

  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 4 kieliszki wódki
  • 0,25 kostki margaryny

Bita śmietanka:

  • 1 litr śmietanki kremówki
  • około ćwierć szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ćwierć szklanki wrzątku

Pijana zakonnica - sposób wykonania:

  1. Wykonywanie ciasta zacznij od zrobienia biszkoptu. W tym celu połącz jajka z cukrem za pomocą miksera, dodaj ocet, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszaj na niewielkich obrotach.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wlej ciasto. Piecz około 25 minut. W gorącym biszkopcie zrób dziurki (możesz użyć końca tłuczka lub drewnianej łyżki) w odstępach około 2 cm.
  3. Następnie przygotuj poncz. Wszystkie składniki umieść w rondelku i dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotowy poncz ostrożnie wlej do dziurek w biszkopcie.
  4. Przygotowanie bitej śmietanki zacznij od rozpuszczenia żelatyny. Żelatynę rozpuść we wrzątku, dokładnie zamieszaj i odstaw do ostudzenia. Następnie śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem i dodaj schłodzoną żelatynę. Dokładnie połącz składniki, miksując na wolnych obrotach. Przygotowaną śmietankę wyłóż na biszkopt polany ponczem.
  5. Wierzch ciasta polej polewą z mlecznej czekolady. W tym celu rozpuść w rondelku mleczną czekoladę z łyżką masła i sześcioma łyżkami mleka. Kiedy masa ostygnie, polej nią ciasto. Wierzch możesz udekorować wiśniami (możesz użyć owoców z nalewki).
  6. Ciasto powinno przez kilka godzin chłodzić się w lodówce.

Pijana zakonnica to prawdziwy hit wśród deserów. Zbliżający się karnawał przyniesie na pewno wiele okazji, by twoi goście mogli spróbować tego ciasta, przygotuj się więc na wiele pochwał i komplementów skierowanych pod adresem pijanej zakonnicy. Smacznego!

Zobacz wideo

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: