Ciasto pijana zakonnica to hit! Pyszne, nietypowe i wcale nie tak trudne do zrobienia

Ciasto pijana zakonnica intryguje nazwą i uwodzi smakiem. To idealny deser na każdą okazję, zarówno na ważne uroczystości, jak również jako słodkie co nieco do popołudniowej kawy. Przepis na ciasto pijana zakonnica jest naprawdę łatwy, a jego smak sprawi, że każdy łasuch straci dla niego głowę.

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na Gazeta.pl.

Ciasto pijana zakonnica to absolutne objawienie wśród deserów. Smak tego ciasta jest tak wyjątkowy, jak jego nazwa i zachwyca nietypowym połączeniem delikatnego biszkoptu, wyrazistego ponczu i aksamitnej bitej śmietanki. Wypróbuj nasz przepis na pijaną zakonnicę, a gwarantujemy, że to ciasto zrobi prawdziwą furorę wśród twoich gości i domowników.

Ciasto pijana zakonnica - przepis:

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • około 2 łyżek octu
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej 

Poncz:

  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 4 kieliszki wódki
  • 0,25 kostki margaryny

Bita śmietanka:

  • 1 litr śmietanki kremówki
  • około ćwierć szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ćwierć szklanki wrzątku

Pijana zakonnica - sposób wykonania:

  1. Wykonywanie ciasta zacznij od zrobienia biszkoptu. W tym celu połącz jajka z cukrem za pomocą miksera, dodaj ocet, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszaj na niewielkich obrotach.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wlej ciasto. Piecz około 25 minut. W gorącym biszkopcie zrób dziurki (możesz użyć końca tłuczka lub drewnianej łyżki) w odstępach około 2 cm.
  3. Następnie przygotuj poncz. Wszystkie składniki umieść w rondelku i dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotowy poncz ostrożnie wlej do dziurek w biszkopcie.
  4. Przygotowanie bitej śmietanki zacznij od rozpuszczenia żelatyny. Żelatynę rozpuść we wrzątku, dokładnie zamieszaj i odstaw do ostudzenia. Następnie śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem i dodaj schłodzoną żelatynę. Dokładnie połącz składniki, miksując na wolnych obrotach. Przygotowaną śmietankę wyłóż na biszkopt polany ponczem.
  5. Wierzch ciasta polej polewą z mlecznej czekolady. W tym celu rozpuść w rondelku mleczną czekoladę z łyżką masła i sześcioma łyżkami mleka. Kiedy masa ostygnie, polej nią ciasto. Wierzch możesz udekorować wiśniami (możesz użyć owoców z nalewki).
  6. Ciasto powinno przez kilka godzin chłodzić się w lodówce.

Pijana zakonnica to prawdziwy hit wśród deserów. Zbliżający się karnawał przyniesie na pewno wiele okazji, by twoi goście mogli spróbować tego ciasta, przygotuj się więc na wiele pochwał i komplementów skierowanych pod adresem pijanej zakonnicy. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: