Więcej przepisów na słodkości znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Niedzielne obiady, niezależnie od tego, czy uroczyste, czy pałaszowane w mniejszym gronie, powinny mieć odpowiednie zwieńczenie - pyszny deser, po zjedzeniu którego z przyjemnością legniemy na kanapie i będziemy cieszyć się resztą wolnego dnia. Domowi kucharze i kucharki stają jednak przed nie lada wyzwaniem - jakie ciasto na niedzielę przygotować? Przygotowaliśmy dla kilka propozycji, które, mamy nadzieję, zagoszczą w waszej kuchni na stałe.
Świetny na każdą okazję, nie tylko na świąteczny stół. Składa się z kilku składników, robi się go bardzo szybko i nie opada! Zobaczcie nasz przepis:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Oddziel żółtka od białek, zmiksuj z twarogiem, budyniem i cukrem waniliowym. Dodaj olej, sok z cytryny, mleko i wsyp mleko w proszku. Wymieszaj wszystkie składniki.
Osobno ubij na sztywną pianę białka, po czym wsyp cukier. Rób to stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Kolejne dodaj dopiero wtedy, gdy rozpuści się ten poprzednio dodany.
Pianę przełóż do masy twarogowej. W kilku turach, za każdym razem bardzo delikatnie łącz składniki przy użyciu szpatułki. Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia połóż herbatniki, wylej na nie masę twarogową i tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz około godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj sernika. Po 10 minutach uchyl drzwiczki. Sernik powinien stygnąć powoli, dzięki czemu nie opadnie. Ostudzone ciasto wstaw do lodówki.
Deser bez pieczenia? Jak najbardziej! Jest wiele takich ciast, a jedno z nich to pyszny 3 bit, który zawsze się udaje.
Składniki:
Na masę budyniową:
Na masę śmietanową:
Sposób przygotowania tego ciasta składa się z pięciu kroków. Szczegółowo opisaliśmy je w poniższym artykule:
To może teraz pora na coś z przymrużeniem oka? Co powiecie na... ciasto leniwej synowej? Przygotujesz je błyskawicznie, dzięki czemu idealnie nadaje się na deser dla niezapowiedzianych gości albo po prostu wtedy, kiedy nie chcesz zbyt dużo czasu spędzić w kuchni. Jak je przygotować?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zacznij od ubicia dobrze schłodzonej śmietany. Po ubijaniu powinna mieć formę sztywnej masy. Następnie w innym naczyniu umieść mascarpone oraz 3/4 masy kajmakowej. Wszystko zmiksuj lub dobrze wymieszaj. Do gładkiej masy dodaj bitą śmietanę i połącz składniki łyżką.
Na blaszce wyłożonej papierem poukładaj herbatniki, a na nie 1/3 bitej śmietany z masą kajmakową. Powtórz tak trzy razy. Wierzch przykryj herbatnikami, a nich rozsmaruj resztę kajmaku. Następnie posyp rozkruszoną chałwą lub startą czekoladą.
Ciasto na niedziele nie musi więc stanowić problemu. Jak widać, przepisów jest mnóstwo, również takich, które nie są czasochłonne, a przygotowane z nich desery na pewno wszystkim zasmakują.