Ciasto na niedzielę. Sernik, który nie opada albo ciasto dla leniwych, które zrobisz ekspresowo

Zastanawiasz się, jakie ciasto na niedzielę upiec? Co zasmakuje domownikom i gościom? Które ciasto przygotujesz najszybciej? Mamy dla ciebie garść przepisów, dzięki którym ten problem przestanie zaprzątać ci głowę. Może skusisz się na deser, do którego nawet nie jest potrzebny piekarnik?

Więcej przepisów na słodkości znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Ciasto na niedziele. Które przygotować?

Niedzielne obiady, niezależnie od tego, czy uroczyste, czy pałaszowane w mniejszym gronie, powinny mieć odpowiednie zwieńczenie - pyszny deser, po zjedzeniu którego z przyjemnością legniemy na kanapie i będziemy cieszyć się resztą wolnego dnia. Domowi kucharze i kucharki stają jednak przed nie lada wyzwaniem - jakie ciasto na niedzielę przygotować? Przygotowaliśmy dla kilka propozycji, które, mamy nadzieję, zagoszczą w waszej kuchni na stałe.

Ciasto na niedziele: sernik na herbatnikach

Świetny na każdą okazję, nie tylko na świąteczny stół. Składa się z kilku składników, robi się go bardzo szybko i nie opada! Zobaczcie nasz przepis:

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego w temperaturze pokojowej
  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 1,5 szklanki mleka
  • sok z połowy cytryny
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
  • kilkanaście herbatników (tyle, by wyłożyć dno formy)

Sposób przygotowania:

Oddziel żółtka od białek, zmiksuj z twarogiem, budyniem i cukrem waniliowym. Dodaj olej, sok z cytryny, mleko i wsyp mleko w proszku. Wymieszaj wszystkie składniki. 

Osobno ubij na sztywną pianę białka, po czym wsyp cukier. Rób to stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Kolejne dodaj dopiero wtedy, gdy rozpuści się ten poprzednio dodany.

Pianę przełóż do masy twarogowej. W kilku turach, za każdym razem bardzo delikatnie łącz składniki przy użyciu szpatułki. Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia połóż herbatniki, wylej na nie masę twarogową i tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz około godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj sernika. Po 10 minutach uchyl drzwiczki. Sernik powinien stygnąć powoli, dzięki czemu nie opadnie. Ostudzone ciasto wstaw do lodówki.

Ciasto na niedziele: 3 bit bez pieczenia

Deser bez pieczenia? Jak najbardziej! Jest wiele takich ciast, a jedno z nich to pyszny 3 bit, który zawsze się udaje. 

Składniki:

  • 500 g herbatników
  • puszka masy krówkowej

Na masę budyniową:

  • kostka masła
  • dwa opakowania budyniu bez cukru
  • pół litra mleka
  • 2 łyżki cukru

Na masę śmietanową:

  • 400 ml śmietanki kremówki 
  • 2 stołowe łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • ok. 100 ml wrzątku

Sposób przygotowania tego ciasta składa się z pięciu kroków. Szczegółowo opisaliśmy je w poniższym artykule: 

Zobacz wideo

Ciasto na niedziele: ciasto leniwej synowej

To może teraz pora na coś z przymrużeniem oka? Co powiecie na... ciasto leniwej synowej? Przygotujesz je błyskawicznie, dzięki czemu idealnie nadaje się na deser dla niezapowiedzianych gości albo po prostu wtedy, kiedy nie chcesz zbyt dużo czasu spędzić w kuchni. Jak je przygotować?

Składniki:

  • kilka paczek herbatników
  • 500 g mascarpone
  • 1,5 szklanki śmietany 30 proc.
  • 500 g masy kajmakowej
  • 100 g chałwy

Sposób przygotowania:

Zacznij od ubicia dobrze schłodzonej śmietany. Po ubijaniu powinna mieć formę sztywnej masy. Następnie w innym naczyniu umieść mascarpone oraz 3/4 masy kajmakowej. Wszystko zmiksuj lub dobrze wymieszaj. Do gładkiej masy dodaj bitą śmietanę i połącz składniki łyżką.

Na blaszce wyłożonej papierem poukładaj herbatniki, a na nie 1/3 bitej śmietany z masą kajmakową. Powtórz tak trzy razy. Wierzch przykryj herbatnikami, a nich rozsmaruj resztę kajmaku. Następnie posyp rozkruszoną chałwą lub startą czekoladą.

Ciasto na niedziele nie musi więc stanowić problemu. Jak widać, przepisów jest mnóstwo, również takich, które nie są czasochłonne, a przygotowane z nich desery na pewno wszystkim zasmakują.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.