To ciasto marchewkowe robi furorę. Zawsze wychodzi i jest obłędnie pyszne

Choć ciasto marchewkowe kojarzy się zazwyczaj z jesienią, wystarczy kilka składników, by nadać mu zimowego, otulającego korzennym aromatem charakteru. W dodatku istnieje przepis, z którym poradzą sobie nawet kuchenni nowicjusze. Bez ryzyka, że coś się nie uda!

Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Choć marchewki mogą kojarzyć się z wytrawną stroną gotowania, niezwykła słodycz tego warzywa z powodzeniem sprawdzi się w przypadku ciast. Do wypieków marchew używano już w średniowieczu. Wszystko ze względu na to, że cukier był wtedy towarem drogim i trudno dostępnym. 

Swoją niezwykłą miękkość i wilgotność ciasto zawdzięcza właśnie tym warzywom. Marchewka zmienia bowiem konsystencję podczas pieczenia i nadaje mu niespotykany w żadnym innym wypieku aromat. Dodatkowo, z naszym przepisem, nie ma prawa się nie udać!

Zobacz wideo

Przepis na idealne ciasto marchewkowe. Te produkty będą niezbędne 

Ciasto:

  • 1 szklanka cukru,
  • 5 jajek,
  • 2 szklanki mąki,
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:

  • pół szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny

Ciasto marchewkowe. Sposób przygotowania

Ciasto:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.

2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj cienką warstwą masła.

3. Oddziel białka od żółtek. Białka należy ubić na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie w robocie kuchennym umieścić białkową masę i stopniowo dodawać żółtka, cały czas miksując. UWAGA: robot powinien cały czas pracować, nawet na mniejszych obrotach.

4. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną mieszankę połączyć z mieszającą się w robocie masą.

5. Na końcu należy dodać startą marchewkę, olej oraz jogurt naturalny. Gdy wszystkie składniki dokładnie się wymieszają, możemy przełożyć je na przygotowaną wcześniej blachę.

6. Piec przez 50 min w rozgrzanym do 180 st. C. piekarniku. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy ciasto jest gotowe, możemy to sprawdzić drewnianym patyczkiem. Jeśli po wyjęciu z ciasta, patyczek nie będzie mokry - nasze dzieło jest gotowe.

7. Na końcu należy dać ciastu odpocząć. Nie wyjmujemy go z piekarnika. Uchylamy jedynie drzwiczki i wyłączamy temperaturę.

8. Wystudzone ciasto możemy ozdobić lukrem i/lub gotowymi cukrowymi dekoracjami (nie jest to konieczne).

Lukier:

W zależności od uznania lukier możemy zrobić bardziej lub mniej cytrynowy. W tym celu należy dowolnie zwiększyć/zmniejszyć liczbę łyżeczek soku z cytryny.

Aby zrobić lukier, należy przesiany przez sitko cukier puder wsypać do miski, a następnie stopniowo dodawać sok z cytryny i/lub wodę i dokładnie utrzeć. Kiedy masa zrobi się jednolita i gładka - lukier jest gotowy.

Smacznego!

Więcej o: