Więcej przepisów na pyszne obiady znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zastanawiasz się, jaka ryba z ryżem najlepiej sprawdzi się na obiad? Może to być na przykład pstrąg, który jest źródłem m.in. kwasów omega-3, które wspomagają organizm w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Wpływają pozytywnie m.in. na pracę serca.
Nasza propozycja to pstrąg pieczony w folii. Na danie dla jednej osoby potrzebne ci będą:
Zacznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Potem przejdź do ryby. Dokładnie ją umyj i osusz. Oprósz rybę solą i pieprzem. Połóż na niej pokrojoną w plasterki cytrynę, posiekany czosnek, zioła i połówki pomidorków, jeśli ich używasz. Na wierzchu połóż też kawałek masła. Następnie zawiń rybę w folię, odczekaj kilkanaście minut i włóż pstrąga do piekarnika na około 20 minut.
Jako dodatku możesz użyć ulubionego ryżu. Przygotuj go według instrukcji na opakowaniu. Rybę możesz też oczywiście podawać z czym innym, np. puree ziemniaczanym albo z batatów lub z frytkami.
Inna propozycja to ryba z ryżem i pietruszką. Możesz wybrać do niej ryż biały i dziki. Rybę podawaj z warzywami, np. papryką lub cukinią, a także polaną olejem arachidowym i posypaną kolendrą. Jako dodatki dobrze sprawdzą się też migdały (posyp nimi rybę) oraz ogórek czy rzodkiewka. Jak przygotować taki obiad? Zajrzyj do naszego przepisu.
Jesteś amatorem łososia? Do tej ryby ryż też świetnie pasuje. A na dodatek ekspresowo się ją przygotowuje. Zobacz sam!
Składniki:
Łososia umyj i wysusz. Skrop go cytryną i posmaruj masłem. Następnie posyp posiekanym czosnkiem. Zawiń w folię i grilluj z każdej strony przez około 5 minut. Prawda, że szybko? Na koniec udekoruj łososia koperkiem. Do tego tylko ryż i np. pomidorki koktajlowe albo surówka z kiszonej kapusty i obiad gotowy!