Ryba z ryżem. Doskonała na obiad. Czasem wystarczy tylko 10 minut

Ryba z ryżem to świetny pomysł na obiad i to nie tylko w piątek. To doskonały wybór dla osób, które mają ochotę na zdrowszy posiłek. Jak ją przyrządzić, aby była soczysta i aromatyczna? Mamy kilka propozycji.

Więcej przepisów na pyszne obiady znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zastanawiasz się, jaka ryba z ryżem najlepiej sprawdzi się na obiad? Może to być na przykład pstrąg, który jest źródłem m.in. kwasów omega-3, które wspomagają organizm w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Wpływają pozytywnie m.in. na pracę serca.

Ryba z ryżem. Pieczony pstrąg

Nasza propozycja to pstrąg pieczony w folii. Na danie dla jednej osoby potrzebne ci będą:

  • jedna świeża ryba 
  • połówka cytryny
  • ok. 100 g masła
  • pieprz ziołowy i sól do smaku
  • gałązka oregano, bazylii i rozmarynu
  • koperek do posypania ryby
  • 1 ząbek czosnku
  • opcjonalnie: kilka pomidorków koktajlowych

Zacznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Potem przejdź do ryby. Dokładnie ją umyj i osusz. Oprósz rybę solą i pieprzem. Połóż na niej pokrojoną w plasterki cytrynę, posiekany czosnek, zioła i połówki pomidorków, jeśli ich używasz. Na wierzchu połóż też kawałek masła. Następnie zawiń rybę w folię, odczekaj kilkanaście minut i włóż pstrąga do piekarnika na około 20 minut.

Jako dodatku możesz użyć ulubionego ryżu. Przygotuj go według instrukcji na opakowaniu. Rybę możesz też oczywiście podawać z czym innym, np. puree ziemniaczanym albo z batatów lub z frytkami. 

Inna propozycja to ryba z ryżem i pietruszką. Możesz wybrać do niej ryż biały i dziki. Rybę podawaj z warzywami, np. papryką lub cukinią, a także polaną olejem arachidowym i posypaną kolendrą. Jako dodatki dobrze sprawdzą się też migdały (posyp nimi rybę) oraz ogórek czy rzodkiewka. Jak przygotować taki obiad? Zajrzyj do naszego przepisu.

Łosoś grillowany z ryżem

Jesteś amatorem łososia? Do tej ryby ryż też świetnie pasuje. A na dodatek ekspresowo się ją przygotowuje. Zobacz sam!

Składniki:

  • filet z łososia
  • trochę koperku do posypania ryby
  • cytryna do skropienia
  • łyżeczka masła
  • 2-3 ząbki czosnku

Łososia umyj i wysusz. Skrop go cytryną i posmaruj masłem. Następnie posyp posiekanym czosnkiem. Zawiń w folię i grilluj z każdej strony przez około 5 minut. Prawda, że szybko? Na koniec udekoruj łososia koperkiem. Do tego tylko ryż i np. pomidorki koktajlowe albo surówka z kiszonej kapusty i obiad gotowy!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA