Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Słodki smak mandarynek to jedna z przyjemniejszych rzeczy, których doświadczamy w zimie. Ich słodki smak zdecydowanie pozytywnie wpływa na nasz nastrój i sprawia, że zimowe wieczory stają się przyjemniejsze. Ciasto mandarynkowe z przepisu Nigelli Lawson to świetny sposób na wykorzystanie tego pysznego owocu. Przepis jest banalny, zawiera jedynie 5 składników, a ty w kilka chwil możesz rozkoszować się niezwykłym deserem idealnym do szklanki gorącej herbaty.
Ciasto mandarynkowe - przepis:
Składniki:
- 3 mandarynki
- 6 dużych jajek
- 1,25 szklanki cukru pudru
- 2,25 szklanki zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto mandarynkowe - sposób przygotowania:
- Mandarynki ze skórką włóż do rondelka, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 2 godziny.
- Kiedy mandarynki się ugotują, ostudź je, przekrój na pół i usuń pestki. Umieść mandarynki w misce i zmiksuj na gładką masę. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Do masy mandarynkowej dodaj jajka i pozostałe sypie składniki i dokładnie całość wymieszaj. Możesz użyć miksera.
- Tak przygotowane ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około godzinę. Po tym czasie sprawdź za pomocą patyczka, czy ciasto już gotowe. Jeśli patyczek jest czysty - ciasto idealnie się upiekło.
- Gotowe ciasto udekoruj cukrem pudrem i kawałkami mandarynek.
Wskazówka: Jeżeli zauważysz, że twoje ciasto mandarynkowe podczas pieczenia z bardzo przypieka się z góry, zakryj je folią aluminiową. To sprawi, że ciasto się nie przypali, a wierzch będzie delikatnie chrupiący. Smacznego!