Ciasto mandarynkowe Nigelli Lawson. Zimowy hit z banalnego przepisu

Mandarynki zdecydowanie najpyszniejsze są zimą. A gdyby zrobić z nich ciasto? Nic prostszego! Nigella Lawson podzieliła się swoim przepisem na ciasto mandarynkowe. Przepis jest banalny, smak nieziemski, a zimowe wieczory od razu staną się przyjemniejsze. Zapraszamy do przepisu na ciasto mandarynkowe.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Słodki smak mandarynek to jedna z przyjemniejszych rzeczy, których doświadczamy w zimie. Ich słodki smak zdecydowanie pozytywnie wpływa na nasz nastrój i sprawia, że zimowe wieczory stają się  przyjemniejsze. Ciasto mandarynkowe z przepisu Nigelli Lawson to świetny sposób na wykorzystanie tego pysznego owocu. Przepis jest banalny, zawiera jedynie 5 składników, a ty w kilka chwil możesz rozkoszować się niezwykłym deserem idealnym do szklanki gorącej herbaty.

Idealne naleśniki? Prosty trik, dzięki któremu nie będą niszczyły się w czasie smażeniaNaleśniki francuskie wg Lary Gessler. Wystarczy zmienić kolejność składników

Ciasto mandarynkowe - przepis:

Składniki:

  • 3 mandarynki
  • 6 dużych jajek
  • 1,25 szklanki cukru pudru
  • 2,25 szklanki zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto mandarynkowe - sposób przygotowania:

  1. Mandarynki ze skórką włóż do rondelka, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 2 godziny.
  2. Kiedy mandarynki się ugotują, ostudź je, przekrój na pół i usuń pestki. Umieść mandarynki w misce i zmiksuj na gładką masę. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  3. Do masy mandarynkowej dodaj jajka i pozostałe sypie składniki i dokładnie całość wymieszaj. Możesz użyć miksera.
  4. Tak przygotowane ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około godzinę. Po tym czasie sprawdź za pomocą patyczka, czy ciasto już gotowe. Jeśli patyczek jest czysty - ciasto idealnie się upiekło. 
  5. Gotowe ciasto udekoruj cukrem pudrem i kawałkami mandarynek.

Ciasto czekoladowe z wiśniamiCiasto czekoladowe z wiśniami. Przepis? Banalny - wystarczy kilka składników

Wskazówka: Jeżeli zauważysz, że twoje ciasto mandarynkowe podczas pieczenia z bardzo przypieka się z góry, zakryj je folią aluminiową. To sprawi, że ciasto się nie przypali, a wierzch będzie delikatnie chrupiący. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: