Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie www.gazeta.pl
Kurczak po polsku to nic innego jak pieczony kurczak nadziewany farszem z wątróbki. Doskonale sprawdzi się na niedzielny obiad - jest bardzo sycący, aromatyczny i wprost przepyszny. Nie jest też trudny w przygotowaniu, poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Już dziś sprawdźcie, co kupić na niedzielny obiad! Kurczak po polsku Magdy Gessler - jak go przyrządzić?
Składniki:
Kurczaka płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Sól, pieprz, rozdrobnione ząbki czosnku i majeranek mieszamy i nacieramy kurczaka na zewnątrz i w środku.
Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoknięcia. Masło ucieramy na puch, potem dodajemy do niego żółtko. Białko ubijamy na sztywno w osobnej misce i powoli dodajemy do masy maślanej, cały czas mieszając. Bułkę rozgniatamy widelcem lub rozcieramy w palcach i dodajemy do masła.
Koperek i pietruszkę siekamy, a wątróbkę kroimy na drobne kawałki. Wszystko dodajemy do masy maślanej i łączymy, doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej. Tak powstałym farszem nadziewany kurczaka i zaszywamy go lub spinamy wykałaczkami. Trzeba to zrobić dokładnie, by farsz nie wypadł podczas pieczenia!
Kurczaka umieszczamy w brytfannie wysmarowanej masłem, podlewamy odrobiną wody. Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 200 st. C, w trakcie pieczenia podlewamy powstałym sosem.
Kurczak po polsku doskonale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub kluskami śląskimi polanymi sosem z pieczenia.